Hlavní navigace

Intel chystá luxusní 5GHz CPU platformy X299, Core i9-9990XE. K mání bude jen v dražbě

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Intel

Když Intel koncem podzimu vydal refreshované highendové procesory Skylake-X pro platformu X299 (jako řadu 9000), vévodil jim nejvyšší model Core i9-9980XE stojící 2000 dolarů, coby logický následník předchozího Core i9-7980XE. Ovšem netrvalo dlouho a Intel zdá se plánuje ještě o stupínek vyšší špičkový model: Core i9-9990XE. Ovšem s tím to bude trošku složitější.  

Superhighendové Skylake-X na 5,0 GHz

Zprávu o existenci procesoru Core i9-9990XE přinesl AnandTech, který o něm údajně získal informace a dokumenty z několika zdrojů. Toto CPU bude highendovým modelem pro platformu X299/socket LGA 2066, pravděpodobně stále založeným na čipu Skylake-X/Skylake-SP. Ovšem na rozdíl od i9-9980XE nepůjde o standardní model, ale o produkt tzv. „mimo roadmapu“. Taková CPU se nedají normálně koupit a nejsou v katalogu. Například proto, že se vyrábějí jen konkrétně pro nějakého zákazníka, což je údajně velmi časté u Xeonů, kdy Intel velkým cloudovým hráčům dodává na zakázku pro ně specifické modely.

A jaké že jsou parametry? Core i9-9990XE bude mezi Skylake-X skutečně extrémní. Zatímco standardní modely mají základní frekvence spíš někde blízko 3 GHz, i9-9990XE ji nastaví rovnou na 4,0 GHz. Ovšem bude to vykoupeno menším počtem jader – aktivních jich bude jen 14, zatímco i9-9980XE je osmnáctijádro. Ovšem nový speciál 9990XE bude mít maximální turbo boost pro jedno jádro magických 5,0 GHz. Co do frekvence tak srovná krok s Core i9-9900K na platformě LGA 1151. Možná by také mohl dovolovat vyšší přetaktování než běžné kusy.

Ne všechny další parametry jsou známé. Neznáme kapacitu L3 cache (mohlo by jít o 19,25 MB jako u čtrnáctijádra i9-9940X, nebo o 24,75 MB, pokud by byla využita celá kapacita čipu). Procesor patrně také bude oficiálně podporovat DDR4 na taktu 2666 MHz a 44 linek PCI Express 3.0. AnandTech ještě ale uvádí TDP – to bude 255 W, tedy podobné jako mají Threadrippery WX. Desky, použité pro Core i9-9990XE, budou podle AnandTechu muset splnit požadavek, aby dokázaly dodávat z napájecí kaskády do CPU 420 ampérů proudu celkově a až 30 A jednomu jádru. To je docela drsné, protože Skylake-X používá integrovanou regulaci napětí a VRM na desce by mu měly dodávat 1,55–1,8 V. Takže 420 A by znamenalo 651–756 W příkonu do CPU. Je asi možné, že zde došlo k omylu a oněch 420 A je přepočítáno na nižší napětí Vcore, které přímo používá CPU.

MSI X299 Gaming M7 ACK Deska platformy X299, napájecí kaskáda jen nad socketem mezi řadami paměťových modulů

O možnost koupit TOP model řady 9000 se bude soutěžit v dražbě

Ona existence mimo roadmapu bude v případě Core i9-9990XE vypadat tak, že se tento procesor nebude dát normálně koupit v obchodech. Intel ho bude nabízet jen vybraným výrobcům highendových či „premium“ počítačů. Ovšem ani ti nebudou mít procesor jen tak k dispozici. Core i9-9990XE totiž ani nebude mít nějakou standardní cenu. Intel prý bude k prodeji přistupovat tak, že vždy určité množství nabídne těmto výrobcům počítačů v neveřejné internetové aukci. A ta firma, která za ně nabídne nejvíce, dostane možnost je zařadit do svých PC a lákat tak na tuto exkluzivitu.

Na první pohled to zní trošku přitažené za vlasy, ale vysvětlení je patrně takové, že tento výkonný procesor bude vyráběn jen v malých množstvích jako určitý vlajkonoš a prestižní model. Pravděpodobně půjde o velmi výběrový křemík s těmi nejlepšími parametry, který by jinak Intel možná ani nebyl schopen dodat ve větším objemu, aby jej mohl normálně prodávat. Ony aukce bude údajně pořádány jen jednou za čtvrtletí.

První dražba by měla proběhnout teď v třetím týdnu roku. Takže dotyčné počítače a s nimi Core i9-9990XE by pak možná mohly být poprvé nabízeny na prodej někdy koncem zimy nebo začátkem jara. Pokud tedy počítáme s tím, že příprava bude výrobcům ještě chvíli trvat.

Parametry běžných modelů procesorů Core deváté generace pro platformu X299 (Skylake-X Refresh)

Bez záruky

A mimochodem, podle AnandTechu také na tento procesor Intel nebude dávat záruku. Pokud tedy buď zákazníkovi nebo při výrobě shoří nebo jinak odejde, ponese ztrátu prodejce počítačů. Toto možná souvisí s onou omezenou výrobou, pro níž by nutnost mít náhradní kusy byla problémem (třeba vracení peněz by pořád možné bylo), i tak je to ale nezvyklé. Core i9-9990XE bude evidentně hodně speciální až luxusní produkt pro hodně movitého nadšence.

Aktualizováno (18.1.2019):

Intel sdělil webu AnandTech komentáře k tomuto produktu (čímž také potvrdil jeho existenci). Core i9-9990XE je údajně míněno speciálně pro finanční sféru. Tedy obchodníky s akciemi a dalšími finančními nástroji. Pro ty znamená maximální rychlost procesoru potenciálně možnost velmi vysokých zisků a mohou proto být ochotní zaplatit velmi vysoké částky. To asi také vysvětluje onu aukci, i když podle Intelu má zajistit, že všichni dostanou "fér možnost" tato speciální CPU vlastnit. Schopnost Intelu vytřídit z vyráběných Xeonů tyto extrémní modely a množství, které bude k dispozici, budou totiž skutečně jen omezené. Zde je vyjádření společnosti:

The Intel® Core™ i9-9990XE is designed specifically for the financial services industry because of specific customer requirements. Because the Intel® Core™ i9-9990XE was built with unique specifications and high frequency to meet the workload needs of this targeted industry, it can only be produced in limited quantities and will not be broadly made available. The part will be offered through an auction to ensure fairness in supply distribution.

Byl pro vás článek přínosný?