Hlavní navigace

Intel dával Atomy za třetinu ceny, teď slevy zrušil. Zmizí levné x86 tablety?

29. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během loňského roku se Intel se svými Atomy Bay Trail poměrně slušně prosadil ve světě tabletů, často i velmi levných. Už ale asi víte, že klíčem k tomu byly poměrně masivní dotace jejich výrobcům, které oficiálně měly kompenzovat vyšší cenu ostatních komponent u x86 tabletů. Podle webu DigiTimes už toho ale Intel má dost a tato podpora bude brzy eliminována. Cena superlevných tabletů s Atomy se poté asi značně zhorší.

Bay Trail za 4–8 dolarů

DigiTimes píše, že podle informací pocházejících od tchajwanských výrobců mají atraktivní ceny čipů Bay Trail trvat už jen do října, kdy Intel slevy zruší. Výrobci se údajně na poslední chvíli snaží si čipů objednat co nejvíce za staré ceny a vytvořit si zásobu. Rozdíl v nákupní ceně má totiž být velký. Podle DigiTimes je cena za SoC Bay Trail oficiálně 12 USD. Výrobcům tabletů ale Intel sleví čtyři dolary (třetinu), pokud čip používají v tabletu s Windows, nebo dokonce osm dolarů (dvě třetiny, čip tedy stojí jen 4 USD), jde-li o přístroj s Androidem, kde je tlak ARMu vyšší.

Minulý rok Intel podobné dotace tabletových Atomů stály minimálně čtyři miliardy dolarů, které mobilní divize vykázala jako ztrátu. Přesná čísla o tom, kolik tyto slevy stály, ale nikde vykázána nebyla a musela být vyšší. Intel poté raději přeorganizoval své účetní členění, aby tyto platby nebyly ve finančních výsledcích vidět. Slevy tedy evidentně nemohly vydržet věčně a Intel je patrně chtěl uplatňovat jen do chvíle, kdy si proti ARMům vytvoří udržitelnou a dále posilující pozici na trhu. Zda ji už ale v tuto chvíli má, to těžko říct.

Atom Z3000

Zrušení slev na Bay Trail má mít podle DigiTimes také za cíl přimět výrobce k tomu, aby místo těchto 22nm čipů začali více používat nové 14nm SoC Cherry Trail. Ty však mají cenu vyšší – Intel za ně údajně chce 15 USD. Na Cherry Trail se rovněž dala dostat sleva, dělala ale jen okolo 2–3 USD. Není úplně jasné, zda ji Intel příští měsíc zruší i pro Cherry Trail, bez ní by totiž byl čip ještě méně atraktivní než nezlevněný Bay Trail.

Vyšší cena 14nm čipů asi objasňuje, proč se s těmito SoC pořád nesetkáváme moc často a stále se objevují nové produkty založené na Bay Trailu, uvedeném před dvěma roky. Nákupní horečka, která údajně propukla před jejich zdražením, navíc asi jejich život na trhu jen prodlouží. Z počátku tak asi nastane i protichůdný efekt, než Intel chtěl, tedy více tabletů se starým 22nm procesorem.

 

Tržní podíl Intelu nejspíš klesne

Hlavní otázkou ale je, co zrušení masivních dotací pro Atomy udělá s celkovým tržním podílem Intelu a s počtem tabletů, které byly na Atomu založené. Podíl to byl přitom slušný, podle některých odhadů byl už Intel dokonce největším dodavatelem tabletových procesorů. Ve velkém množství nejlevnějších modelů bude teď ale Atom zřejmě nahrazen lowendovými čipy architektury ARM, zejména od čínských výrobců nebo v nižších segmentech aktivního MediaTeku. To kromě tržní pozice Intelu asi podkope také pozici platformy Windows na úkor Androidu, která je na platformu x86 vázaná. Škody by mohly částečně zmírnit levné lowendové Atomy SoFIA, ty ale na trhu zatím moc vidět není a zatím není jasné, zda budou úspěšné.

   Snímek čipu Bay Trail-T
Snímek Atomu Bay Trail pro tablety 

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?