Hlavní navigace

Intel uvede DDR5 a PCI Express 5.0 roku 2021, v serverových procesorech Sapphire Rapids

22. 5. 2019

Sdílet

Letos se do osobních počítačů na platformě x86 dostane poprvé PCI Express 4.0 s procesory Ryzen 3000 od AMD. Intelu se nástup této technologie opozdí patrně vinou odkladu 10nm procesorů pro desktopy. Ovšem vypadá to, že satisfakcí za pozdější příchod PCI Expressu 4.0 by mohlo být, že procesory Intel budou mít pro změnu hodně rychle PCI Express 5.0 s opět dvojnásobnou propustností (a proti PCIe 3.0 už čtyřnásobnou). Údajně by s ním měly na trh přijít už za dva roky a zároveň má už také dorazit nová technologie pamětí: DDR5.

 

Únik prakticky oficiální roadmapy pro Xeony

Na internetu se tyto informace objevily díky novému úniku roadmapy Intelu, tentokrát pro servery, přičemž časová osa v něm jde až do roku 2022. A měl by být docela zaručený, víme totiž, že pochází z oficiálního zdroje: slajd, který měl zřejmě zůstat tajný pod NDA, neuhlídala společnost Huawei (která teď má úplně jiné problémy). Pochází z prezentace jejích serverů, která se uskutečnila minulý měsíc v Petrohradu, informace jsou to tedy docela aktuální.

První část plánu sedí s dosavadními úniky (a patrně je potvrzuje): Intel příští rok vydá nejprve stále 14nm Xeony Cooper Lake-SP. Mají mít až 48 jader (ovšem to bude asi složené ze dvou čipů). Speciální BGA Xeony Platinum 9200 generace Cascade Lake mají již teď jader až 56, ovšem v případě Cooper Lake-SP to asi bude v klasickém pouzdru a s menším TDP, proto nižší počet. Tyto procesory přinesou novou platformu „Whitley“ (LGA 3647 je Purley) s osmikanálovým řadičem DDR4, stále ale jen s PCI Expressem 3.0.

Někdy asi na konci prvního čtvrtletí 2020 se už ale objeví i první 10nm procesory Ice Lake-SP. Ty mají také osmikanálový řadič DDR4, ale přinesou podporu PCI Expressu 4.0, jako první CPU Intelu. Měly by ovšem používat stejnou platformu.

Jen 26 jader pro Xeony Ice Lake-SP?

Zajímavé je, že podle Intelu budou mít jen 26 jader, tedy dokonce méně než Skylake-SP. Že by IPC jádra Sunny Cove narostlo o tolik? Ovšem je možné, že Huawei mělo v plánu nabízet jen levnější verze procesorů a ve skutečnosti Intel bude mít i vícejádrové modely – podle teď už dosti starých úniků měly Ice Lake mít jader až 38–44. Teoreticky je však možné, že Intel zrušil největší XCC verzi čipu a bude vyrábět jen menší LCC a HCC typ (u Skylake-SP měly tyto verze 10 a 18 jader), což by omezilo počet dostupných jader. Něco takového by asi mohlo vysvětlovat, proč má Intel v roadmapě současně tyto pokročilé procesory a starou 14nm technologii. Je možné, že se 10nm proces pořád nechce úplně nechat přesvědčit pro výrobu vysoce výkonných modelů, a proto je Cooper Lake nutné pro výkonnější segment.

intel serverova roadmapa unik huawei duben 2019 Roadmapa serverových procesorů Intel Xeon, která unikla z prezentace Huawei (duben 2019; zdroj: WikiChip)

Sapphire Rapids (2021): DDR5, PCIe 5.0

Každopádně v roce 2021 už ale mají být Xeony jen a pouze 10nm. Přijde opět úplně nová platforma „Eagle Stream“, která asi nebude kompatibilní. Whitley by tedy vydržela jen jeden rok. A na tuto platformu přijdou procesory Sapphire Rapids-SP, o kterých již bylo slyšet během posledních pár let v neoficiálních zdrojích. Změna označení z „Lake“ na „Rapids“ (peřeje) má snad ukazovat, že architektura CPU bude více specializovaná na servery a mohla by tedy být výkonnější než v desktopu/noteboocích. Jak velká to bude divergence, zatím ale není jasné.

Každopádně Sapphire Rapids-SP má sice zachovat osmikanálový řadič pamětí, ale už bude mít DDR5. Intel/Huawei přitom vyznačují příchod těchto CPU hned na start roku 2021, takže by tato novinka mohla udeřit hned v lednu. A současně tento křemík už bude umět PCI Express 5.0, tedy hned rok po opožděném uvedení PCIe 4.0.

intel serverova roadmapa oficialni kveten 2019 Oficiální a veřejná serverová roadmapa Intelu (květen 2019)

V následujícím roce 2022 Intel uvede další generace Granite Rapids (opět jde o kódové jméno známé už delší dobu), bohužel ale nevíme, zda bude mít výrazně nové CPU jádro, nebo půjde spíš o refresh. Bude ale zachována stejná platforma a paměti budou opět DDR5, plus zůstane podpora PCI Expressu 5.0. Není bohužel řečeno, zda už budou čipy třeba 7nm, nebo stále ještě 10nm (první 7nm čipy bude mít Intel v roce 2021, ale to budou GPU).

V PC bude DDR5 asi nejdřív v roce 2020

Tato roadmapa se ovšem týká serverových procesorů. Zatímco do těch tedy PCIe 5.0 a nové paměti přijdou už v roce 2021, pro oblast PC a notebooků to tak jasné není. V uniklých roadmapách není až do konce roku 2021 o DDR5 zmínka, takže je možné, že v noteboocích Intel přejde až nejdříve v roce 2022. Tyto dokumenty ale nejsou úplně průkazné, protože pro poslední čipy v letech 2020/2021 není technologie pamětí uvedena vůbec. Není to tedy úplně jisté.

V desktopu uniklé roadmapy předvídají procesory Comet Lake-S na rok 2020 (ale první odemčené modely asi vyjdou už letos) a Rocket Lake-S na rok 2021 (který by ale mohl opět možná vyjít už koncem roku 2020). U Comet Lake ale asi stále bude PCI Express 3.0, protože až Rocket Lake má přinést PCI Express 4.0. V té době tudíž bude PCIe 5.0 jen výsadou serverů a do PC se ještě tlačit nebude, nejbližší termín asi pro něj bude až v následující generaci na konci roku 2021, nebo začátku roku 2022. O té ale ještě nic nevíme – možná by to mohlo být desktopové Alder Lake na 10 nm, ale kdo ví.

Ona uniklá roadmapa také neuváděla nic o podpoře pamětí. A protože Rocket Lake-S má stále jen PCI Express 4.0, je myslím pravděpodobné, že ani DDR5 se u něj ještě konat nebude. To znamená, že ani v desktopu se DDR5 asi ještě neobjeví a bude tedy také nejdříve záležitostí roku 2022. V PC mají tedy zatím současné paměti DDR4 ještě aspoň dva a půl roku času, pokud se ptáte, kdy začne nastupovat nová technologie DDR5.

Intel Core i9 Skylake X 01

Highendový desktop je zatím neznámou

Výjimkou by mohla být jen highendová platforma, tedy procesory Core i9, které budou následníky dnešních CPU pro platformu X299/socket LGA 2066. O těch ale zatím nic nevíme. Intel má na rok 2020 v plánu uvedené jen 14nm procesory Cascade Lake-X na platformě X299, které se mají prodávat až do konce roku 2020 (desktopové Ice Lake-X s PCIe 4.0 tam chybí). Zda se v roce 2021 dočkáme desktopové extrémní verze Sapphire Rapids a s ním DDR5 a PCI Expressu 5.0, je zatím ve hvězdách.

Galerie: Oficiální a uniklé roadmapy budoucích procesorů Intel (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?