Hlavní navigace

Intel nakonec asi přece jen vydá 10nm procesory pro desktop. Alder Lake-S v roce 2022?

13. 2. 2020

Sdílet

10nm výrobní proces Intelu je provázený smůlou, kterou se nepodařilo překovat po minimálně čtyři roky (původní plán na 10nm procesory Cannon Lake zněl na rok 2015 a později 2016). Nejhorší je to v desktopu, protože zatímco do notebooků už se nějaké 10nm čipy konečně dostaly a do serverů mají byť se zpožděním dorazit letos, desktopové procesory Intelu notoricky zůstávají na 14nm. Intel nahradil v této oblasti jak Ice Lake, tak nadcházející řadu Tiger Lake náhradními stále 14nm procesory. Dokonce už to vypadalo, že zde 10nm proces bude úplně přeskočen a v roce 2022 naskočí Intel ze 14 nm rovnou na 7nm čipy. Ale nyní se objevují pro změnu známky, že by to tak být nemuselo a možná se nakonec do desktopu 10nm procesory přece jenom dostanou.

Neznamená to, že by Intel nakonec uvedl do desktopu na socket LGA 1200 10nm+ Tiger Lake-S – tato generace zřejmě pořád má naplánované jen modely řady U a Y pro notebooky (a Ice Lake pro desktop je pasé ještě víc víc). Vypadá to ale, že je stále naživu projekt třetí 10nm generace (10nm++), procesorů Alder Lake – nebo původně čtvrté generace, pokud byste počítali i Cannon Lake, které v praxi bylo téměř úplně zrušeno a Intel by na něj asi raději zapomněl.

10nm desktopové procesory snad nakonec budou, Alder Lake-S naživu

Na webu Intelu se totiž objevily dokumenty k procesorů Alder Lake-S. A jak víme, tak suffix -S u Intelu označuje procesory pro desktop, přesněji vyměnitelné a upgradovatelné desktopové procesory do socketu. Dotyčné informace jsou přístupné jen pod NDA pro výrobce desek a podobné partnery, ale odkaz na ně je vidět veřejně, na což upozornil osvědčenžý twitterový leaker Momomo_us. Popis „Alder Lake-S – Technical Library“ uvádí, že jsou obsažené dokumenty k designu, ovladače, datasheety, poznámky k vydání a další dokumentace.

https://twitter.com/momomo_us/status/1227560441078923264

Je teoreticky možné, aby na webu Intelu zůstaly podobné dokumenty a zdroje i k jinak zrušeným či mrtvým produktům a koneckonců nelze vyloučit ani nějaké chyby. Tímto tedy není na beton zaručeno, že procesory Alder Lake pro desktop skutečně vyjdou, nicméně jde o významnou indicii a po tomto lze tedy opět s jejich existencí celkem počítat. Intel je pravděpodobně stále má v plánu a tedy bychom se jich někdy v budoucnu měli dočkat.

Alder Lake až po 14nm raketách

Kdy by to však mohlo být? Pro orientaci – v současnosti má na trhu Intel notebookové procesory 10nm Ice Lake a částečně 14nm Comet Lake, které k nim vývojově patří – jeho desktopová verze bude vydána až letos. Po těchto čipech následují procesory 10nm+ Tiger Lake pro notebooky, ke kterým v desktopu budou patřit 14nm procesory nazvané Rocket Lake, což je opět dvojice dohromady představující jednu spolu související generaci, byť budou uváděny v různých časech (Rocket Lake nahrazuje zrušené Tiger Lake pro desktop).

Procesory Alder Lake měly být dle původních plánů až nástupci generace Tiger Lake, takže přijdou až po nich a Rocket Lake. Rocket Lake bude uvedeno pravděpodobně někdy v první polovině roku 2021 jako 11. generace Core. Tudíž ony první 10nm (10nm++) procesory pro desktop Alder Lake-S asi coby 12. generace Core vyjdou na trh až v roce 2022. Pravděpodobně v jeho první polovině. Zatím jsou tedy ještě celkem daleko.

Roadmapa architektur velkých procesorových jader Intel, odhalená v prosinci 2018 (Zdroj: AnandTech). Všimněte si zmínky o zlepšení výkon v jednom vlákně u Sunny Cove a Golden Cove. To by mohlo znamenat, že Alder Lake bude přinášet podobné zvýšení IPC jako Ice Lake

Nová architektura jádra CPU , nové GPU

Co přesně by se od nich dalo očekávat, to zatím nevíme. Architektura jádra CPU by měla být použita Golden Cove a 10nm proces by měl vylepšit energetickou efektivitu proti 14nm procesorům Rocket Lake. Také GPU by mělo mít novou architekturu. Zda se zhorší nebo naopak zlepší dosažitelné frekvence, to zatím těžko říct, ale nové jádro by mělo asi zlepšit výkon skrze vyšší IPC (to by prý/snad mohlo stoupnout i dost výrazně). Kolik budou tyto procesory mít jader, není známo. A také zatím není jasné, zda by používaly stejný socket LGA 1200 jako procesory Comet Lake-S a Rocket Lake-S a byl by tedy možný upgrade, nebo zda pro Alder Lake-S Intel již použije novou platformu.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (říjen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?