Hlavní navigace

Intel hlásí výsledky za Q3 2019: 19,2 miliard $, ač mu na trhu PC prodeje klesly o 10 %

26. 10. 2019

Sdílet

Intel v Q3 2019 těsně zlomil rekord v tržbách, ale měl nižší marže a zisk. Prodeje PC procesorů klesly o 10 %, byznys táhly paměti, Mobileye a vyšší ceny.

Třetí kvartál je za námi a už i říjen se nachýlil, což sebou mimo různých nepříjemností také přináší finanční výsledky počítačových firem. Z výrobců procesorů je má venku jako první Intel. Ten je momentálně stále na vrcholu a stále ho trápí záviděníhodný problém, kdy nestíhá uspokojovat poptávku po 14nm čipech, nicméně se čeká, že by do budoucna mohl mít problémy kvůli problémům 10nm procesu, byť ten se konečně nyní dostal do komerční produkce. Na jeho výdělečnosti se to však projevuje jen omezeně, pokud vůbec.  

Další rekordní kvartál, byť jen těsně

Firma za Q3 měla tržby 19 miliard 190 milionů dolarů, což je určitý nárůst proti stejnému období loňského roku, ale prakticky skoro nulový – v Q3 2018 byly tržby 19,163 miliardy (šlo tehdy o rekordní výsledek). Nyní jde tedy o nový rekord Intelu, ale nepříliš vyšší než ten loňský. Nicméně po Q2 2019 Intel oficiálně uváděl na právě skončené čtvrtletí prognózu jen 18,0 miliardy dolarů (plus minus 500 milionů), což se podařilo předčit znatelně.

Naopak o něco nižší je zisk, protože hrubá marže klesla z 64,5 % před rokem na 58,9 %. Dosáhl 5,99 miliardy dolarů (proti 6,398 miliardy před rokem), což dělá na jednu akcii 1,35 centu. Mimochodem, důvodo pro nižší marži byly nižší ceny NAND letos, a také rozjezd výroby 10nm čipů. To znamená, že Ice Lake je pro Intel výrobně dražší přes patrně vyšší prodejní ceny, než třeba i na plochu křemíku větší 14nm alternativy (třeba Comet Lake-U).

Intel financni vysledky q3 2019 Finanční výsledky Intelu za Q3 2019

Všechno rostlo, jen v PC propad

Byť celkové tržby nevykazují investory žádaný růst, při pohledu na detailní výsledky je obrázek trochu jiný. Za „stagnaci“ je odpovědná jen jedna oblast, byť ta největší, a zbylé aktivity naopak opět přinesly víc tržeb, než předtím, tedy onen obligátní růst.

Intel totiž zaznamenal meziročně 5% pokles v tržbách za PC produkty, lépe řečeno v klientské divizi. Tato divize zaznamenala 9,709 miliardy dolarů tržeb, zatímco o rok dříve (Q3 2018) to bylo 10,234 miliardy. Přímo z PC byl propad ještě vyšší, protože efekt trochu maskovaly vyšší prodeje modemů a podobných produktů, které Intel označuje jako „adjacencies“ (nárůst z 1,211 na 1,33 miliardy). Čistě procesory pro PC a související produkty šly dolů z 9,023 miliardy na 8,379 miliardy. Prodeje v kusech zdá se šly dolů o 10 %, ale Intelu toto kompenzovaly dražší ceny, za které prodával. Proti loňsku měl CPU v průměru o 3 % (desktop) nebo 4 % dražší (notebooky) než před rokem. Díky tomuto mu tržby za ně klesly jen asi o 7–8 %.

Intel financni vysledky q3 2019 Client Computing Group Finanční výsledky Intelu za Q3 2019: Client Computing Group

Efekt Ryzenu, nebo statistická technikálie?

Zde by mohl být závěr takový, že se konečně začíná projevovat konkurenční tlak procesorů AMD Ryzen, přes velkou setrvačnost, s jakou si Intel drží kontrakty v OEM segmentu. Je tu nicméně i onen problém s kapacitou 14nm výroby, jenž může také být příčinou. Intel oficiálně konkurenci jako faktor neuvádí, tisková zpráva k 5% poklesu říká jen to, že byl „proti vysoce obtížnému srovnání“. Tím se ale nemyslí nic o konkurenci, jen to, že před rokem byly tržby velmi či mimořádně vysoké a tudíž je těžké se jim vyrovnat či je předčit.

Toto ovšem asi je opodstatněné. V Q3 2018 udeřil onen dnes již známý nedostatek 14nm čipů. To znamená, že Intel vlastně prodal svou normální kvartální produkci, plus ještě určitý dluh ve výrobě, protože vyprodal všechny standardní skladové zásoby (toto řekli zástupci firmy v konferenčním hovoru). Tím šlo vlastně efektivně o svým způsobem o výsledky za kvartál a něco, což skutečně je obtížné zopakovat.

Intel financni vysledky q3 2019 divize Finanční výsledky Intelu za Q3 2019 pro jednotlivé divize

Ve zbylých divizích má ale Intel měl nárůsty. Divize FPGA zaznamenala s 507 miliony 2% meziroční nárůst, divize nevolatilních pamětí (NAND/3D XPoint) s tržbou 1,29 miliardy nárůst o 19 %, což je pozoruhodné, protože jinak se ve výrobě NAND hodně snižovaly ceny. Divize Internteu věcí/embedded měla tržby 1,005 miliardy (+9 %) a Mobileye 229 milionů (+ 20 %).

Xeonů se prodalo méně... ale dráž

A konečně datacentrová divize utržila 6,383 miliardy, což je nárůst o 4 %. Zde jsou ovšem zajímavé podrobnější výsledky. Intel totiž uvádí, že prodeje v počtu kusů meziročně klesly o 6 % a tržbu zachránily před poklesem vyšší průměrné ceny (ty stouply o 9 %). Nárůst tržeb byl také nižší v hlavních produktech (+3 %), vylepšovaly ho opět tzv. „adjacencies“ (+12 %). Největší růst byl od zákazníků z oblasti komunikační infrastruktury, nižší u cloudových provozovatelů a enterprise.

Intel financni vysledky q3 2019 Data Center Group Finanční výsledky Intelu za Q3 2019: Data Center Group

Výhled: v Q4 čeká Intel žně

Důležitou součástí těchto zpráv je vždy výhled na další čtvrtletí (Q4 2019). Intel čeká tržby 19,2 miliardy (plus minus), zisk na jednu akcii asi 1,28 dolaru (takže o něco nižší). Jako nyní patrně prognózu o něco předčí, takže by mohl přesáhnout 20 miliard. Díky tomuto a výsledku v Q3 nyní Intel očekává, že letos celkově překoná tržby v loňském roce a dostane se na zhruba 71 miliard dolarů (opět asi s tolerancí) a celoroční zisk 4,42 dolarů na akcii. Pro srovnání: rok 2018 skončil pro Intel tržbami 70,848 miliard dolarů a čistým ziskem 21,053 miliardy dolarů (4,48 dolaru na akcii).

So, we're investing to recapture process leadership going forward.

Intel přiznává, že ztratil pozici lídra v polovodičových výrobních procesech

V konferenčním hovoru k výsledkům jinak padl jeden zajímavý detail. CEO Robert Swan v otázkách a odpovědích řekl, že firma investuje, aby v budoucnu získala zpět vedoucí pozici v křemíkovém výrobním procesu. Použitá formulace (viz citát výše) vcelku jednoznačně implikuje přiznání, že tuto pozici Intel ztratil, což je svým způsobem pozoruhodné, Intel myslím doteď v tomto směru nikdy oficiálně nic nepřipustil. Pokud ještě tedy byl pochyby, můžeme asi na nanometrový křemíkový trůn pro teď už pokojně posadit tchajwanské TSMC.

Galerie: Výroba čipů v cleanroomu polovodičové továrny Intelu

Byl pro vás článek přínosný?