Hlavní navigace

Výsledky Intelu za Q4 2020: krvácí v serverech, ale v PC to nandal AMD. I díky COVIDu

25. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
V Q4 2020 měl Intel rozporuplné výsledky – na jednu stranu výrazně utrpěl jeho serverový byznys, kde konečně 14nm kosa padá na kámen. Ale přitom současně výrazně posiluje v PC a místo aby ztrácel, teď Intel naopak ukusuje z tržního podílu AMD a jeho Ryzenů...

Leden se blíží ke konci a tak je tu tradiční sezóna finančních výsledků. Intel je zveřejnil již koncem minulého týdne, přičemž jde nejen o výsledky za poslední kvartál roku 2020, ale i za celý rok. Za ten měl Intel rekordní tržby, ovšem firma přiznává, že v samotném Q4 začíná cítit konkurenční tlaky. Ale jak kde...

Když hlásil výsledky za Q3 2020, uváděl Intel poměrně nízkou prognózu na poslední, čtvrtý kvartál – jen okolo 17,4 miliardy dolarů. Toto ale firma předstihla docela masivně, takže s předpovědí „chudších časů“ je to teď dost problematické. Nakonec se tržby vyšplhaly až na rovných 20 miliard $ (se zaokrouhlením, ve skutečnosti to bylo lehce méně, 19,978 miliardy). Jde o drobné zhoršení proti 20,2 miliardám v loňském roce. Ale celkově je vidět, že Q4 nakonec pro Intel bylo mnohem lepší, než jaké panovaly obavy.

Čistý zisk byl 5,857 miliardy $, na akcii 1,42 dolaru. Investoři a analytici nicméně asi s lehkým znepokojením mohou sledovat marži – ta byla před rokem (Q4 2019) 58,8 % a nyní už jenom 56,8 %. Zde vždy jsou určité výkyvy, ale snížení marže může ukazovat na zhoršující se pozici na trhu/vůči konkurenci (je třeba snižovat ceny). Nyní v případě Intelu asi jde ale z velké části také o to, že 10nm výroba vychází dráž, než 14nm – a firma je nucena už konečně na 10nm technologii přejít, protože přetrvávání na 14nm procesu je neúnosné kvůli energetické (ne)efektivitě.

Finanční výsledky Intelu za Q4 2020 Finanční výsledky Intelu za Q4 2020 (Zdroj: Intel)

Datacentra a serverové procesory pociťují problémy a/nebo konkurenci

Zajímavé je jako obvykle, kolik z těchto tržeb dělaly které divize. Jsou totiž vidět docela velké pohyby. V posledních letech Intelu rostly prestižní „datacentrické“ části, které management prohlašoval za nejdůležitější pro budoucnost společnosti. Naopak trh s PC byl trošku popelkou, která sice dodává polovinu peněz, ale nevidí se v ní růstový potenciál a trošku se na ní pohlíží skrz prsty. Dobrý výsledek v Q4 2020 je ovšem nejvíce zásluhou této divize, zatímco „data-centric“ zklamal.

Intel uvádí pokles serverové divize meziročně o 16 % (ze 7,2 před rokem na 6,1 miliardy $ v Q4 2020) a také 16% pokles divize IoT/embedded (z 920 na 777 milionů). Jen divize Mobileye dodávající řešení pro vozidla stoupla o 39 % (z 240 na nynějších 333 milionů). A zase o 16 % šly dolů prodeje FPGA v divizi Altera (422 milionů, před rokem 505 milionů). Pochvalu zasloužila divize nevolatilních pamětí, která udržela pozice a klesla jen o 1 % (měla teď tržby 1,2 miliardy dolarů). Celkově tato podskupina „datacentrických“ divizí měla o 11 % nižší tržby než v Q4 2019.

Finanční výsledky Intelu za Q4 2020 výsledky jednotlivých divizí Finanční výsledky Intelu za Q4 2020: výsledky jednotlivých divizí (Zdroj: Intel)

V serverech Intel zjišťuje, co je to konkurence

Stojí za to zastavit se speciálně u serverů. Zde se jasně projevuje to, že pořád 14nm procesory Intel Xeon (které také disponují výrazně menším počtem jader proti konkurenci) silně zastarávají. Ač je dosud chránila až neuvěřitelná setrvačnost trhu, který je přesto velkou většinou preferuje, tento technický dluh začíná Intel dostihovat a polštářový efekt těchto „rezerv“ se asi postupně vyčerpává.

Podle Intelu přímo tržby ze serverových procesorů klesly dokonce o 20 % proti stavu před rokem. Celkový výsledek totiž zkresluje směrem do trošku pozitivněji vypadajících negativních čísel to, že výrazně narostl prodej různých přidružených produktů (o 26 % meziročně, dělaly 791 milionů tržeb, hlavní produkty 5,297 milionů $). Ono 20% zhoršení je mimochodem v tržbách. Na počet prodaných kusů si Intel meziročně pohoršil jenom o 9 %. Současně mu totiž klesly i průměrné ceny o 12 %. To je zase neklamné znamení, že je Intel pod konkurenčním tlakem.

Podle různých zákulisních šeptand prý byl loni Intel při vyjednávání výrazně otevřenější ke slevám, takže výsledné ceny logicky byly horší než v minulosti, kdy měl proti klientům silnější pozice. Další doklad dopadu konkurence: v Q4 2019 měla serverová divize Intelu provozní marži 48 %. Průšvih se zpožděním 10nm procesu a sílící konkurence způsobily, že nyní v Q4 2020 byla provozní marže už jenom 34 %. Znamená to, že provozní zisk šel z 3,5 miliardy $ dolů na 2,1 miliardy $.

Tento tlak jinak nelze připisovat jenom AMD a procesorům Epyc, roli může hrát i makroekonomika a také procesory ARM (Graviton2, Ampere Altra). Intelu naopak pomáhá, že je relativně silný v produktech pro telekomunikační infrastrukturu, kde mu prodeje šly dolů jen drobně.

Tip: Intel uvádí první 10nm serverové procesory: Atom P5900 s jádry Tremont pro 5G sítě

Procesorům pro PC se daří skvěle… a ještě k tomu COVID-19

Naopak prodeje do osobních počítačů šly nahoru o ne zrovna zanedbatelných 9 %. Dosáhly na 10,939 miliardy dolarů. Z toho jedna miliardy jsou vedlejší produkty, 9,939 miliardy hlavní produkty jako procesory. V Q4 2019 byly celkové tržby za hlavní produkty 8,553 miliardy a za vedlejší – v nichž byly tehdy i modemy pro Apple (trh, který Intel opustil) – 1,457 miliardy. Růst tržeb jen za hlavní produkty byl tedy reálně ještě lepší: šly nahoru o víc, o 16 %, než celkový výsledek. Intelu se tedy v krátkosti o hodně zlepšily tržby za PC procesory.

Po dlouhé době Intel zřejmě ubírá z tržního podílu AMD

Firma uvádí, že pravděpodobně po dlouhé době získala tržní podíl na úkor AMD, místo aby to bylo naopak. Intel údajně prodal o 33 % více kusů procesorů proti Q4 2019. V mixu produktů se ovšem objevilo hodně levných procesorů, které stáhly průměrné ceny notebookocých CPU dolů o 15 %, ale v desktopu se naopak průměrné ceny o 1 % zlepšily. Jde zřejmě o paradoxní důsledek koronavirové krize – velké množství lidí potřebuje notebooky nebo PC pro práci z domova, případně zábavu. Také školství potřebuje najednou mnoho notebooků – to je asi důvod pro ono zmíněné posílení podílu levných procesorů na prodejích Intelu.

Je otázka, zda by k tomuto nárůstu prodejů PC proceorů od Intelu došlo v takovéto míře, kdyby AMD netrpělo nedostatečnými výrobními (a možná i pouzdřícími, testovacími a logistickými kapacitami), které způsobily, že je na trhu nedostatek jeho 7nm mobilních procesorů, nových Ryzenů 5000 s jádry Zen 3 a dokonce i levnějších 14nm a 12nm procesorů. Tato situace mohla Intelu přinejmenším trochu pomoci.

Rok 2020 byl pro Intel rekordní

Za celý rok měl Intel tržby 77,867 miliardy, což je rekord v celé historii firmy. Před tím za rok 2019 utržil 71,965 miliardy, polepšil si tedy o 8,2 %. Čistý zisk byl 20,899 miliardy dolarů, což je rozpočítáno na jednu akcii 4,94 $. V roce 2021 byl ovšem zisk lehce přes 21 miliard... Intel uvádí, že celoročně mu vychází hrubá marže asi na 56 % (provozní marže po odečtení fixních nákladů je jinak 30,4 %) a daňová sazba mu nakonec vyšla asi 16,7 %. Výdaje na výzkum a vývoj (ale započtené jsou v tom i akvizice) byly 19,7 miliardy $.

Finanční výsledky Intelu za celý rok 2020 Finanční výsledky Intelu za celý rok 2020 (Zdroj: Intel)

Intel ale také vyplatil za celý rok 5,6 miliardy dolarů na dividendách. A další 14,2 miliardy $ z vydělaných peněz utratil na zpětný odkup akcií prováděný s cílem snížit počet akcií v oběhu, čímž stoupá jejich hodnota akcií držených investory.

Výhled na první čtvrtletí:

A nakonec k výhledu, který je někdy nejzajímavější, protože ukazuje na další vývoj (i když třeba ten poslední výhled na Q4 2020 Intel výrazně „nedodržel“ v pozitivním smyslu).

V prvním kvartále Intel očekává 17,5 miliardy tržeb (plus minus), což by bylo 12% zhoršení proti výsledkům za Q1 2020 (kdy byly tržby 19,8 miliard $). Intel čeká, že produkty pro PC uvidí místo meziročního zlepšení jako v Q4 meziroční zhoršení tržeb o 1–3 % a datacentrické produkty o velkých 25 %. Bez výroby NAND, které se Intel zbavuje, by to ale prý vycházelo lépe, propad datacentrových tržeb by byl jen 15 % a celkově 6 %. Hrubá marže prý bude okolo 58 % (meziroční zhoršení o 4 procentní body).

Jaký vývoj předvídáte v roce 2021 (a následujících) pro Intel?

Otázka je, jak moc tato prognóza bude v dubnu platit, když v Q4 Intel odhad předčil o 2,5 miliardy dolarů. Osobně bych tentokrát čekal nižší, standardnější „beat“ odhadu tržeb třeba o jednu miliardu dolarů. Ale kdo ví.

Na celý rok zatím prognóza stanovená není, zatím tedy nevíme, zda Intel očekává pro rok 2021 další růst, nebo se momentálně třeba obává poklesu či stagnace. Na takovou prognózu je asi zatím hodně brzo a stejně by byla výrazně podhodnocená proti finálnímu výsledku. Toto ovšem může odrážet určitou nejistotu, protože v lednu 2020 Intel určitou prognózu již sděloval – byť ji poté zrušil kvůli nejistotě dané koronavirem. Té lze asi přečíst i to, že nyní výhled nedostáváme.

Intel Pat Gelsinger Pat Gelsinger, nový šéf Intelu (Zdroj: Intel)

Tip: Intel mění šéfa. Vrací se veterán Pat Gelsinger, možná ideální CEO s inženýrskou krví

Kromě toho je asi dobré připomenout, že jen nedávno Intel povolal do čela nového CEO, a to velmi zajímavou osobnost Pata Gelsingera. Toto by asi mohlo vést ke změnám strategie a zamíchat s budoucím osudem společnosti.

Galerie: Finanční výsledky Intelu za Q4 2020 a celý rok 2020

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?