Hlavní navigace

Aplikace Command Centre pro grafiky Intel dostává funkci nahrávání a streamování videa

28. 2. 2020

Sdílet

Letos se Intel chystá k revolučnímu kroku, kdy poprvé zkusí vstoupit na trh samostatných grafických karet, kde si momentálně konkurují jenom grafiky Nvidia GeForce a AMD Radeon. Protože se bude snažit uplatnit i v herní oblasti, která je pro samostatná GPU primárním využitím, bude ovšem muset kromě samotného hardwaru dohánět letitý náskok dvou existujících výrobců v softwarové podpoře a funkcích. Jednu z položek na tomto seznamu teď Intel uvádí: do ovladačů jeho grafik se dostává nástroj na nahrávání a streamování videí ze hry, což je funkce, kterou GeForce a Radeony již mají několik let.

Nahrávání (a streamování) videa z herních seancí se dostává do programu Graphics Command Centre (nebo česky Ovládací centrum grafiky Intel), což je aplikace pro různá nastavení a správu grafik Intel, kterou společnost vydala před necelým rokem v přípravě na novou generaci svých už i samostatných GPU. Jde o něco jako ovládací panel Nvidie či GeForce Experience, nebo Radeon Software App u AMD.

V nové verzi se nahrávání videa objevilo jako funkce „Capture“, která nahrává videa z primární obrazovky. Nemusí jít jen o hry, lez to použít i pro různé pracovní účely (například demonstraci určitých postupů, p/ředvádění programů a tak podobně). Nahrávání by přirozeně mělo být prováděno na integrovaném GPU v procesorech Intel (v budoucnu na samostatném GPU). Jak velké má tato funkce nároky a zda třeba není snížen 3D výkon kvůli použití GPGPU elementů při kompresi, to nevíme. V případě, že enkódování probíhá čistě na ASIC obvodech, spotřebovává typicky jen velmi málo výkonu a energie.

Intel Graphics Command Centre funkce Capture Intel Graphics Command Centre: nastavení funkce Capture

U nahrávání lze volit mezi streamováním a klasickým nahráváním na lokální disk. Zvolit lze rozlišení a formát (ovšem vypadá to, že aplikace nabízí volbu mezi formáty kontejnéru, například .mp4, nikoliv přímo použitou kompresi) a samozřejmě datový tok neboli bitrate. Zvolit lze také, zda nahrávat i kurzor myši. Tato nastavení lze pak ukládat do profilů. Lze čekat, že v budoucnosti se možnosti nastavení kvality a dalších aspektů ještě rozšíří, vzhledem k tomu, že zatím jde jen o úplně první vydání funkce Capture.

Intel Graphics Command Centre Capture Funkce Capture oznámená v novinkách aktuálního vydání Intel Graphics Command Centre

Podpora pro procesory Coffe Lake a novější

Použití integrovaného enkodéru ovšem také znamená silnou svázanost s hardwarem a v tomto případě to znamená, že je funkce dostupná jen na novějších procesorech. Nejde naštěstí jenom o 10nm Ice Lake s jejich grafikou Gen11, ale i o starší 14nm procesory. Intel uvádí, že Capture je možné použít na procesorech Core 8. generace a novějších. To je nicméně trošku zvláštní, protože u 8. generace (Kaby Lake Refresh, Whiskey Lake, Coffee Lake) se GPU prakticky neliší od 7. generace Kaby Lake a architektura je jen mírně změněná proti 6. generaci Skylake. U Kaby Lake Intel zařadil novější verzi multimediálního engine, takže tam by to asi mohlo být opodstatněné, ale hranice vedená u 8. generace by mohla znamenat, že jde možná o částečně arbitrární rozhodnutí. Například učiněné podle toho, že 8. generace procesorů je stále aktivně prodávána, kdežto Kaby Lake už je více passé.

Uživatelé integrovaných grafických karet mohou fungování tohoto nahrávacího nástroje testovat už teď. Program Intel Graphics Command Centre, zatím ve stádiu beta, se distribuuje přes Microsoft Store (tedy nikoliv jako součást samotných ovladačů, je použita nová architektura DCH oddělující jádro ovladačů a přídavné aplikace). Můžete ho nalézt zde.

Galerie: Ovládací centrum grafiky Intel

Byl pro vás článek přínosný?