Hlavní navigace

10nm procesor Intel Ice Lake se objevil v Geekbench. Větší cache, výrazně lepší IPC?

24. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme tu probírali zprávy, že Intel vzdal práce na 10nm procesu a celý ho zrušil (což je však nepotvrzené a firma to odmítá). Ale shodou okolností se prakticky současně s tím objevil na internetu únik 10nm procesu Ice Lake-U. To je příští architektura Intelu, která se má právě na 10nm procesu vyrábět a na trh by snad měla přijít zhruba za rok. Zda nám tím chce někdo něco říct, nebo jde o shodu náhod, těžko soudit, ale tento únik nám dodal nové informace o podobě této architektury a také nějaký – i když nesnadno posouditelný – nástřel výkonu.

Stopa procesoru Ice Lake se objevila v databázi benchmarkovacího softwaru Geekbench. Pod označením Intel Corporation Ice Lake Client Platform totiž zdá se někdo otestoval prototyp čipu Ice Lake-U určeného pro notebooky. Lze to poznat dle označení vývojové základní desky, v které byl procesor osazen (respektive asi napájen v pouzdru BGA): IceLake U DDR4 SODIMM PD RVP. Samotný procesor nemá žádné viditelné označení (jen „Intel 0000“), což znamená, že jde o inženýrský vzorek, tedy tzv. „ES“. Neodpovídá proto ještě frekvencemi a podobnými parametry nějakému finálnímu modelu, který se bude prodávat. Procesory Ice Lake-U by ale ve finále asi měly mít 15W TDP, což může být i případ tohoto ES vzorku.

Podle výpisu Geekbench je teto vzorek jen dvoujádrem s HT (čtyřmi vlákny), ačkoliv máme zprávy, že procesory Ice Lake-U (i Ice Lake-Y) pro notebooky mají již mít jádra čtyři. Intel ovšem asi stále bude vyrábět i nižší varianty s dvěma jádry, nebo tento vzorek může být částečně deaktivovaný. Jeho frekvence je každopádně 2,6 GHz. Geekbench ji označuje jako „základní“, ale podle všeho jde spíš o maximální takt turba, nebo maximální takt vůbec, pokud není turbo aktivní.

Záznam dvoujádrového procesoru Intel Ice Lake-U v databázi benchmarku Geekbench Záznam dvoujádrového procesoru Intel Ice Lake-U v databázi benchmarku Geekbench

Větší cache patrně zvýší IPC

Co data z Geekbench potvrzují, je zvětšení L2 cache procesoru, o kterém jsme už měli informace dříve pro změnu z databáze Sandry. L2 cache má tedy v Ice Lake 512 KB, tedy dvojnásobek 256KB kapacity, kterou Intel používal od Nehalemu po Skylake. L3 cache zůstává 4MB, což je beze změny (pokud srovnáváme s dvoujádrovými čipy Skylake/Kaby Lake).

Kde Intel provedl další zásah, je L1 cache. Zatímco kapacita instrukční L1 cache zůstává na 32 KB, L1 pro data byla zvětšena o 50 % na 48 KB (pro každé jádro). Toto by mohlo také znamenat zvýšení asociativity na 12cestnou. 32 KB L1 cache u Skylake totiž měla 8cestnou asociativitu a kapacita navíc je asi tvořena dalšími banky, s nimiž asociativita škáluje nahoru (tento případ by byl analogický ke zvětšení L1 cache a asociativity o 50 % v architektuře AMD Steamroller). Možný by ale asi byl i scénář, kdy by se asociativita naopak snížila na 6-cestnou, i taková konfigurace by s 48KB kapacitou byla možná. Jak vyšší asociativita, tak větší kapacita by měly mít potenciál zvýšit výkon jádra Ice Lake, protože běžící program bude mít větší šanci najít svoje data v L1 cache a do jejího prostoru se vejde větší soubor dat. Velké kapacity L1 cache jsou jedním z receptů na vysoké IPC také u ARM jader od Applu.

Ilustrační foto Ilustrační foto

Paměti cache sice na první pohled vypadají jako něco odděleného od výpočetních částí CPU, ve skutečnosti jsou ale na strukturu celého jádra velmi úzce navázány a ovlivňují ji. Jádro Ice Lake pravděpodobně bude mít i další hlubší změny, takže lze asi čekat, že by se jeho IPC mohlo znatelně posunout oproti architektuře Skylake.

Samotné výsledky z Geekbench jsou z tohoto důvodu také zajímavé, i když je poměrně choulostivé s tímto testem operovat. Jeho výsledky se totiž hodně mění mezi platformami a s použitým překladačem. A také mohou být nepoměrně ovlivněné právě subsystémem pamětí cache. Srovnání s procesory Skylake by bez zohlednění podobných háčků v různých zahrnutých subtestech ukazovalo na rozdíl výkonu až 20–30 %, ovšem jak už bylo řečeno, je ošidné různé testy v Geekbenchi porovnávat mezi sebou. Nicméně pokud budeme opatrní, mohla by asi tato čísla být přinejmenším příslibem pro slušné zlepšení IPC o dvouciferné hodnoty (tedy přes 10 %) i v reálných aplikacích. Ice Lake by tím pádem mohlo být velmi zajímavým procesorem.

Byl pro vás článek přínosný?