Hlavní navigace

Intel: inovovaný box chladič a nové ULV procesory

10. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příští měsíc se vlajková loď Intel Core-i7 980X dočká menšího osvěžení v podobě vylepšeného chlazení. Pokud jste to nezaregistrovali, vězte, že 980X je prvním šestijádrem od Intelu, a že za něj zaplatíte pořádný balík peněz (přes 25 000 Kč).

Samotné změny chladiče se týkají výhradně a pouze ventilátoru. Aby výrobce zajistil jeho tišší chod, rozhodl se pro seříznutí lopatek na tloušťku pouhých 0,3 mm u okrajů. Vyšší chladící výkon má za úkol přinést provedená perforace plastového pouzdra rotoru (vizte obrázek výše). Core i7-980X s vylepšeným chlazením se dočkáme 7. června/júna, do té doby vám bude muset stačit chladič stávající (nutno podotknout, že velmi povedený).

U procesorového giganta ještě chvíli zůstaneme, médii totiž prolétla malá zprávička o chystaných superúsporných procesorech ze série ULV (Ultra Low Voltage). Takovéto modely se typicky osazují do lepších notebooků, kde je kladen důraz na vysokou mobilitu a výdrž na baterie. Letos se Intelu povedlo prodat celých 14,5 milionů takovýchto procesorů a rád by svůj profit ještě navýšil – pomoci mu v tom mají o něco levnější modely.

Formálně se bude jednat o produkty s nálepkou Core i3 a Core i5, samozřejmostí je 32nm výroba. Nižší ceny bylo dosaženo snížením pracovní frekvence, o kolik přesně zatím nevíme. Podle zdroje by ale jejich výkon měl být stále dostatečný pro každodenní úlohy, uvidíme, jaká bude realita (a také cenová úspora, tj. zda-li to vůbec bude stát za to).

Nových procesorů se dočkáme v září/septembri tohoto roku, Intel rozhodně chce stihnout nákupní horečku související s nástupem studentů (žáků) do škol. Právě nízkou cenou by mohl zaujmout potenciální kupující.

Zdroj: TC Magazine 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku