Hlavní navigace

Intel Insider: video-on-demand v 1080p bezdrátem až do televize

Sdílet

Zdroj: Redakce

Inte Sandy Bridge, nová architektura Intelu, je venku. Určitě jste četli Mirkovu recenzi desktopového procesoru na ExtraHardware, mobilní platformě Huron River se v rozsáhlém článku věnoval Ondra Bešťák na ExtraNotebooku. V prezentacích Intelu jsem objevil několik bodů, které naopak zaujaly mě. Sandy Bridge Huron River mají totiž mnohem větší technologický přesah.

Insider: filmy na PC už v den premiéry na DVD a Blu-ray

Největším překvapením, ale zároveň nejméně průhledným projektem je Intel Insider. Zatím víme pouze to, co kalifornská společnost prozradila ve slajdech. „Lístek do světa prémiového HD obsahu na PC.“ Některá média si to vyložila jako spuštění nového portálu pro distribuci videa. Spíš než další iTunes se však jedná o pouhou platformu, kterou využijí už stávající kanály.

Intel (konkrétně Sandy Bridge) nabídne hardwarovou ochranu obsahu. Filmy a pořady budou plnit třetí strany, obsah bude ve Full HD, což se hodí aktualizovanému rozhraní WiDi 2.0 (o tom později).

Intel Insider

Pravděpodobný scénář je podle Engadgetu takový: Intel už se dohodl se CinemaNow (služba video-on-demand) a mediální společností Warner Bros. Společně by měli prostřednictvím Insideru distribuovat online video v den uvedení filmu na DVD a Blu-ray.

Z toho ovšem není jasné, jestli samotný Intel připraví vlastní portál s obsahem. Bude takové video omezené pouze pro procesory Sandy Bridge? Nepravděpodobné. To by nebyl důvod přechodu na novou platformu. Insider se mi jeví jako hardwarové DRM. Jako chráněná vrstva pokrývající online distribuci 1080p videa, jeho zpracování procesorem a odeslání přes Wi-Fi (pardon, WiDi) v plném rozlišení do televizoru (musí mít krabičku s WiDi, třeba tu od Netgearu). Předchozí generace WiDi neuměla odesílat chráněný obsah Blu-ray a DVD.

Na žádnou revoluci to nevypadá, ale dokud Intel svůj Insider nespustí a neobjasní, nedovolím si odsuzující závěry.

Aktualizováno: Insider je už na stránkách Intelu. Opravdu potřebujete Sandy Bridge a WB se CinemaNow nabídnou 1080p video za poplatek (půjčení i nákup). Podle WB může být i HDMI (kvůli desktopu), nejen WiDi. Ale smůla AMD, smůla VIA, smůla starší procesory Intelu.

Intel WiDi: Wi-Fi místo kabelu

Bezdrátové rozhraní pro přenos obrazu a zvuku pomocí Wi-Fi 802.11n se také lehce mění. WiDi s kompatibilním síťovým modulem a Sandy Bridge dokáže odesílat video v rozlišení 1080p, předchozí generace uměla jen 720p. Procesor Intelu vlastně převádí dění na obrazovce do videa v reálném čase a streamuje do připojené krabičky. Je tedy možné odeslat i obraz ze hry nebo plochy. WiDi enkóduje do MPEG-2 (u nové generace nepotvrzeno), Sandy Bridge možná využije H.264. Za vyšší rozlišení můžeme děkovat lepšímu výkonu Sandy Bridge, převod videa už možná obstará grafické jádro.

Intel WiDi

Osobně se mi zdá tato technologií čím dál méně perspektivní. V době, kdy výrobci spotřebních zařízení přechází na bezdrátové streamování přes DLNA, je WiDi poněkud stranou. Sice umí odeslat i obraz plochy, ale potřebujeme na TV něco jiného než film a seriál? S Wi-Di se do cesty zapojí další transkódování původního obrazu do nového…

Více o WiDi v článku Vyznejte se v bezdrátových sítích.

Intel My WiFi / Wi-Fi Direct

Tahle novinka se už netýká pouze Sandy Bridge, přesto se veze na jedné lodi. Ondra už na ExtraNotebooku nakousnul nové síťové moduly. Kartičky Intelu se už několik let točí kolem Wi-Fi, WiMAXu a nově také Bluetooth.

Nově příchozí mini-PCIe karty:

  • Intel Centrino Advanced-N + WiMAX 6150
  • Intel Centrino Advanced-N 6205
  • Intel Centrino Advanced-N 6230
  • Intel Centrino Advanced-N 1030

První podporuje i WiMAX, druhá pouze n-kovou Wi-Fi a poslední dvě i Bluetooth.

Nás ale více zajímá, že všechny nové Wi-Fi karty od Advanced-N 6200 mají certifikaci Wi-Fi Direct (N 6200 od října 2010). Tuto funkci znáte v podání Intelu jako My WiFi, obecně se o ní mluvilo jako o Wi-Fi PAN (Personal Area Network) a loni na podzim byly dokončeny specifikace a vzniklo rozhraní Wi-Fi Direct.

Intel Wi-Fi Direct

To je vyzyvatelem Bluetooth. Přednosti jsou vyšší rychlosti, dosah a zabezpečení (WPA2…), přitom zůstává jednoduché párování více zařízení najednou. To byl s Wi-Fi vždy docela problém. Konfigurace spojení ad hoc (dvou počítačů s Wi-Fi) bylo zbytečně složité a většinou se proto použilo APčko.

Ve Wi-Fi Direct tento prvek odpadá a certifikovaná zařízení mohou jednoduše komunikovat navzájem v rámci osobní bezdrátové sítě podobně jako Bluetooth. V případě Intelu až 8 zařízení najednou. Výhodou je, že stávající produkty stačí doplnit pouze softwarovou aktualizací. V případě více certifikovaných spotřebičů byste mohli právě vyfocené fotky z DSLR vidět ve fotorámečku, na notebooku, případně hned vytisknout v bezdrátové tiskárně, aniž byste domácnost propletli kabelovou pavučinou.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?