Hlavní navigace

Intel investuje do firmy Movea, která vyvíjí technologie snímání pohybu

9. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak možná víte, společnost Intel má svou vlastní investiční odnož, Intel Capital. Jejím prostřednictvím Intel investoval například do firmy LucidLogix stojící za technologiemi Hydra a Virtu, do firmy vyvíjející lepší baterie pro notebooky, nebo do dodavatele výrobního zařízení pro továrny na mikročipy, firmy ASML. To všechno dává víceméně smysl. Nad nejnovější investicí Intelu ale přemýšlíme, co že to procesorový gigant má za lubem.

 

Francouzská firma Movea podle své tiskové zprávy obdržela investici ve výši 6,5 milionu euro, na kterou se složili Intel Capital a stávající investoři iSource a GIMV. Movea vyvíjí technologie snímání pohybu, její technologie jsou využitelné například ve zdravotnictví, ale i ve spotřební elektronice, třeba pro ovládání televizoru máváním rukou, nebo pro interaktivní fitness programy (asi něco jako Wii Fit). Movea, která vznikla oddělením od výzkumého institutu CEA-Léti, nedávno oslavila pět let své existence. Při té příležitosti přihlásila svůj čtyřstý patent.

Napadá nás spousta firem, pro které by strategická investice do Movey dávala smysl: určitě pro trojici výrobců herních konzolí, možná pro Valve, které vede svůj vlastní výzkum „vstupních zařízení“, možná pro Synaptics. Ale Intel? Generální ředitel Movey Sam Guilaumé v tiskové zprávě hovoří o konvergenci mobilních zařízení – „chytrých telefonů, tabletů a Ultrabooků“ se oblastmi jako set-top boxy, monitorování fyzické aktivity a automobilový infotainment. Čert ví, co přesně tím myslí. Možná se dočkáme nejen ultrabooků s dotykovými obrazovkami, ale též se snímáním pohybu?

Kromě výše zmíněného Movea vlastní společnost Gyration, jejímž nejznámnějším produktem je „Air Mouse“, polohovací zařízení s gyroskopem, kterým můžete mávat ve vzduchu (a hodí se to třeba k HTPC). To ale také příliš nezapadá do portfolia Intelu. Nakonec je tu ještě možnost, že Intel do Movey investoval prostě proto, že věří ve světlou budoucnost snímání pohybu a věří, že se v tom dají vydělat peníze.

Zdroj: Movea (TZ)

Byl pro vás článek přínosný?