Hlavní navigace

Intel vydává desktopové grafiky Iris Xe: 640 shaderů s PCIe 4.0 a 4GB LPDDR4X, i pasivně

26. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
První samostatné GPU už existuje ve verzi pro desktop. Iris Xe má 640 shaderů, podporuje PCI Express 4.0 a má úsporné paměti LPDDR4X (4 GB). Zajímavá může být i podpora přehrávání AV1. A karta má jen 30W TDP, takže třeba verze vyráběná Asusem je bez ventilátoru.

První generace samostatných grafických karet Intel byla principiálně velkým historickým milníkem, protože posledních patnáct let (a asi i víc) na tomto trhu reálně figurovalo téměř jen duo Nvidia a AMD (dříve ATi). Po své premiéře ovšem úplně první grafika Intel Xe Max (založená na GPU Intel DG1) neměla nějaký zajímavý výkon a dočkala se jen omezeného použití v noteboocích, takže na případné větší dopady na trh grafik si ještě počkáme do dalších generací.

Původně to vypadalo, že DG1/Intel Xe Max bude vydaná jen pro notebooky, takže jediná možnost, jak si s ní zablbnout, bude pro zájemce pořízení takového laptopu. Naštěstí se pak ukázalo, že se Intelu přece jenom podařilo dohodnout výrobu desktopových karet. Ty by mohly zajímat třeba Linuxáky (pokud preferující otevřené ovladače Intelu a chtějí mít možnost používat je se samostatnou kartou). A tyto první desktopové grafiky Intelu teď opravdu vycházejí, minimálně od dvou výrobců.

Čip DG1 je vyráběný na 10nm procesu (mělo by jít o vylepšenou variantu SuperFin). Obsahuje 96 EU architektury Xe LP, tedy stejné, jakou mají procesory Intel Tiger Lake – věnovali jsme se jí v samostatném článku.

Logo grafiky Intel Iris Xe Logo grafiky Intel Iris Xe (Zdroj: Intel)

Desktopová verze je mírně ořezaná: 80 EU, 30 W

Desktopové karty budou zdá se nabízeny v provedení, které se liší od těch notebookových. Notebooková verze se jmenuje Iris Xe Max a představuje „plnotučný“ model, jenž má aktivních všech 96 EU, což dává 768 shaderů. Frekvence boostu je u mobilního GPU 1650 MHz a TDP 25 W.

Desktopová verze se jmenuje prostě Intel Iris Xe a bude v souladu s tím o trošku horší. GPU DG1 bude mít aktivních jen 80 z 96 EU, což dává 640 shaderů. A také neznáme frekvenci, takže není jasné, zda třeba nebyla o trošku snížena. Pokud Intel do desktopové verze používá částečně defektní čipy, pak by možná dávalo smysl o něco takt snížit (možná třeba na 1,5 či 1,55 GHz). Hrubého výkonu bude mít tedy desktopová verze o něco méně. Přes méně výpočetních jednotek bude TDP vyšší – karta má mít spotřebu v zátěži 30 W. To může souviset s použitím vyšších napětí a méně úsporných čipů.

GPU Intel Iris Xe Max 1600 04 GPU Intel DG1 pro grafiky Iris Xe a Iris Xe Max (Zdroj: Intel)

Galerie: Intel Iris Xe Max: vydání prvního samostatného GPU Intel

Paměti jsou zdá se stejné jako u mobilní verze, a na desktopové použití nezvyklé: LPDDR4X-4266 (4266 MHz efektivně) na 128bitové sběrnici, což dává propustnost 68 GB/s. Kapacita je 4 GB. Použití mobilních pamětí by mělo šetřit energii, bez nich by pravděpodobně bylo TDP o něco vyšší. Karta by také možná mohla mít příjemně nízkou klidovou spotřebu.

Provedení je do slotu PCIe ×16, ale reálně toto GPU umí využít jen čtyři linky. Jde ale o PCI Express 4.0 ×4, takže reálně může poskytnou propustnost jako u PCIe 3.0 ×8, máte-li procesor a desku podporující PCI Express čtvrté generace. Paradoxně tak tato karta je teď nejlepší pro sestavy s procesorem AMD… nebo desky Talos 2BlackbirdIBM Power9 (pro řadu fandů by to možná byla dost komická kombinace, ale nevím, jestli bude ovladač pro Linux dobře fungovat na jiné instrukční sadě).

Grafika podporuje výstup HDMI 2.0 s rozlišením až 4096 × 2304 bodů při 60 snímcích za sekundu a DisplayPort 1.4 s rozlišením až 7680 × 4320 bodů při 60 snímcích (toto je asi už s kompresí). Výstupy mohou být až čtyři, ale karty asi typicky budou mít jenom třeba tři. A mimochodem, na DisplayPortu je podporované VESA Adaptive-Sync alias FreeSync.

Asus DG1-4G

Prvním a nyní prominentně Intelem prezentovaným partnerem je zdá se Asus. Ten vydal grafiku Intel Iris Xe pod interním označením „Asus DG1-4G“ (tento kód tedy odkazuje k označení prvního čipu Intel, DG1 znamená Discrete Graphics 1).

Karta má tři výstupy: Dual-link DVI, DisplayPort a HDMI. PCB je plné výšky, ale celkem krátké (mohlo by být okolo 17 cm). Tahákem zde bude pasivní chlazení. To je sice tvořené jen jednoduchým hliníkovým pasivem, ale na 30 W by mohlo dobře stačit. Z fotky není úplně jasné, zda je karta dvouslotová – záslepka je jen na jednu pozici, ale pasiv by asi mohl zasahovat výš.

Intel Iris Xe od Asusu 1600 Intel Iris Xe od Asusu (Zdroj: Intel)

Aktivní „nereferenční“ verze, zatím neznámého výrobce

Do výroby se asi podobná karta ještě může dostat i u dalších výrobců, ale zatím máme jen zvěst o druhém modelu od čínské firmy Colorful (dlouhodobě vyrábějíc karty GeForce, které se k nám ale nedováží).

Tato karty má odlišné a delší PCB a tentokrát je aktivně chlazená dokonce dvojicí axiálních ventilátorů. Asi ale budou trošku na parádu, protože jinak je pasiv pod nimi vlastně větší než ten u karty Asus a na 30W TDP to vypadá jako trošku přehnané, podobně jako délka PCB. Záměr asi je, aby karta vypadala o trošku víc hráčsky.

Intel Iris Xe od firmy Colorful 1600 Intel Iris Xe, původně považovaná za provedení od firmy Colorful (Zdroj: Intel)

Aktualizováno (27. 1. 2021):

Vypadá to, že připsání této aktivně chlazené karty firmě Colorful byl omyl, vzniklý ovšem tím, že Intel měl z nějakého důvodu obrázek na svých serverech pojmenovaný "colorful". Tato společnost ovšem popřela, že by se chystala grafiky Intel Iris Xe vyrábět. Kdo tuto kartu bude tedy nabízet, tedy momentálně nevíme. Výrobu samotnou by ale asi mohl zajišťovat stejný OEM/ODM výrobce, jehož služeb využívá Colorful, protože design chladiče je stejný jako u jeho karet. Ovšem klientem a prodejcem bude někdo jiný.

Zatím asi jen v hotových PC

Jak už bylo řečeno, tato první generace samostatného GPU od Intelu zatím neudělala výraznou díru do světa, takže z určité části jsou tyto karty spíš zajímavost (i když třeba akcelerace přehrávání videa ve formátu AV1 stojí za zmínku, Nvidia ani AMD ještě 30W kartu s touto funkcí neprodávají). Možná jednou budou i vyloženou kuriozitou, podle toho, kolik se jich vyrobí.

Zatím ovšem není jasné, zda se budou běžně prodávat (u nás by připadal v úvahu asi jen onen Asus DG1-4G). Intel a výrobci je totiž možná budou tlačit jen do OEM sestav a na volný trh je nepouštět v obavě, že o ně bude příliš malý zájem. Zatím to na pouze OEM distribuci bohužel dost vypadá, ale uvidíme, zda nakonec něco neprosákne i to retailu, ať již oficiálně nebo šedým přeprodejem.

Aktualizováno: nekompatibilita se základními deskami a CPU?

Web LegitReviews ke grafice Iris Xe přinesl docela zvláštní informace: Intel mu údajně sdělil, že tyto karty nemusí správně fungovat ve všech PC. Karta prý potřebuje zvláštní BIOS na desce, který zřejmě bude vydán jen pro desky OEM sestav, které budou s těmito kartami navržené. Mají to paradoxně být desky s čipsety Intel B460, H410, B365 a H310C a procesory Coffee Lake a Comet Lake (které nevyužijí podporu PCIe 4.0). Intel uvádí, že s jinými deskami/PC grafiky Iris Xe nebudou kompatibilní.

Toto je překvapivé, už jsme si zvykli, že u grafik takováto omezení nebývají, jsou jednoduše kompatibilní se standardem PCI Express a jeslti vám budou fungovat, záleží už jen na tom, jestli máte ovladače pro svůj operační systém. Jaký je důvod nekompatibility a zda to znamená, že GPU Iris Xe (Max)/čip DG1 nepodporuje správně standard PCIe, se zatím neví. Je možné, že se první implementace samostatného GPU Intelu úplně nepovedla.

The Iris Xe discrete add-in card will be paired with 9th gen (Coffee Lake-S) and 10th gen (Comet Lake-S) Intel® Core™ desktop processors and Intel(R) B460, H410, B365, and H310C chipset-based motherboards and sold as part of pre-built systems. These motherboards require a special BIOS that supports Intel Iris Xe, so the cards won’t be compatible with other systems.

Není také jasné, o jak silné nekompatibilitě se tu bavíme, zda karta bude zcela nepoužitelná, nebo třeba jen nebude fungovat nějaká rozšiřující funkce. Možná je ještě šance, že s problémy nakonec podaří vyřešit v ovladačích a nějaké speciální obezličky v BIOSech desek už nebudou třeba. Zatím to ale vypadá, že GPU může mít určité hardwarové problémy.

Galerie: GPU architektura Intel Xe LP pro samostatná GPU a Tiger Lake

Zdroje: HardwareLuxx, Intel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?