Hlavní navigace

Kdy vydá Intel čipy Comet Lake-U? Později než 10nm Ice Lake, v noteboocích na podzim

8. 6. 2019

Sdílet

Intel by měl již teď nebo za krátko začít dodávat výrobcům 10nm procesory pro notebooky Ice Lake. Ovšem většina indicií nasvědčuje tomu, že tyto čipy v následujícím roce budou představovat jen omezenou část procesorů Intel, které výrobci budou sázet do různých modelů notebooků. Možná dokonce většina má být založená na starších 14nm CPU. A současně má Intel uvést také nové 14nm notebookové procesory Comet Lake-U. Ty budou logicky mít horší energetickou efektivitu než 10nm čipy, ale zato vyšší takty a dokonce i více jader. U Comet Lake-U ovšem doteď nebylo jasné, kdy vlastně vyjde, což je informace, která se vynořila právě teď. Paradoxně tyto procesory vyjdou dokonce později, než Ice Lake.

Ačkoliv jsme uniklé parametry procesorů Comet Lake-U dostali z hlubin internetu současně s těmi pro Ice Lake-U a obě rodiny by měly být označené jako 10. generace Core, vypadá to, že 14nm čipy vyjdou později. Zatímco Ice Lake už Intel formálně oznámil a vydal, o Comet Lake na Computexu zatím nic neřekl. Ovšem AnandTech od jednoho z partnerů dostal potvrzení, že Comet Lake-U je skutečná věc. A s tím i informaci, že tyto procesory daný partner začne nabízet v listopadu.

To AnandTech interpretoval tak, že Intel začne procesory dodávat partnerům teprve v toto měsíci (takže v noteboocích by se mohly objevit ještě později), ale ve skutečnosti asi zas tak vzdálené být nemusí a zpoždění na Ice Lake bude menší. Firma, s jejímž zástupcem redaktor mluvil (patrně se jednalo o ECS a jeho mini PC Liva), totiž nemusí produkty vydat hned, jak bude Comet lake-U dostupné, což je to, co zde asi nastane.

Liva Z3 Plus Comet Lake Liliputing Minipočítač Liva Z3 Plus, v němž budou osazoványprocesory Intel Comet Lake-U Comet Lake (Zdroj: Liliputing)

Notebooky by mohly být na začátku podzimu

Jako o něco starší pramen máme totiž také uniklý dokument od Dellu. Ten ukazuje plánovaná vydání některých notebooků a obsahuje jeden model s Comet Lake-U („CML-U“) plánovaný už na září. Pokud mezitím Intel nenabral zpoždění, tak by to zdá se bylo zhruba o měsíc a půl později, než kdy má přijít první stroj Dellu s Ice Lake (snad začátkem srpna). V souhrnu to tedy vypadá, že zařízení s čipy Comet Lake-U by se mohla začít objevovat od přelomu léta a podzimu (či Q3 a Q4). Určité opoždění Comet Lake na 10nm čipy tedy opravdu nastalo, ale bude asi něco kratší, než uvádí AnandTech.

Roadmapa notebooku Dell XPS Ice Lake Tweakers Roadmapa notebooků Dell XPS klade procesory Comet Lake-U už na září (Zdroj: Tweakers.net)

14nm čipy v noteboocích ještě dlouhou dobu?

To, že se mobilní Comet Lake objeví v obchodech spíš až v čtvrtém kvartále, má ještě jednu implikaci. O to déle by totiž měly také asi tyto procesory zůstat na trhu, protože výrobci prakticky vždy udržují aspoň roční cyklus kvůli problémům se skladovými zásobami a aby se produkt stihl pořádně uchytit a rozprodat. Notebooky s Comet Lake-U by tak měly dělat kariéru po velkou část roku 2020 (a poté se samozřejmě mohou ještě delší dobu doprodávat). A to navíc Intel má v roadmapě ještě jednu 14nm generaci Rocket Lake-U. Pokud bychom aplikovali stejnou logiku, pak by zase Rocket Lake mohlo v nových noteboocích vládnout až do Q4 roku 2021.

Uniklé parametry procesorů Comet Lake-U

Intel Comet Lake-U
 Model Jádra HT  Takt CPU Turbo Turbo 2C Turbo 4C Turbo 6C TDP
Core i7-10710U 6 Ano 1,1 GHz 4,6 GHz 4,6 GHz 4,1 GHz 3,8 GHz 15W?
Core i7-10510U 4 Ano 1,8 GHz 4,9 GHz 4,8 GHz 4,3 GHz 15W
Core i5-10210U 4 Ano 1,6 GHz 4,2 GHz 4,1 GHz 3,9 GHz 15W
Core i3-10110U 2 Ano 2,1 GHz 4,1 GHz 3,7 GHz 15W

Je-li toto pravda, pak Intel snad plánuje pokrývat potřeby možná značné části notebookového trhu stále 14nm procesory ještě déle než další dva roky od této chvíle. Což by samo o sobě byl dřívější interval mezi dvěma generacemi procesu, a to už nyní 14nm proces od roku 2015 hodně přesluhuje. V tomto světle se opravdu zdá reálná poměrně odvážná predikce, že Intel třeba 10nm proces prakticky úplně přeskočí a už v onom roce 2022 přejde pro masový notebookový trh ze 14nm Rocket Lake rovnou na 7nm čipy. To ovšem samozřejmě za předpokladu, že na 7nm generace nenastanou či nenastaly problémy toho typu, jaké Intelu rozmetaly plány na 10nm kroku.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?