Hlavní navigace

Intel končí s výrobou základních desek. Generace Haswell bude labutí písní

23. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem září jsem zde psal o šuškandě, dle níž se menší výrobci základních desek bojí, že je Intel pohřbí pokračující integrací komponent do svých procesorů. Uplynulo čtvrt roku, a jeden z těchto menších hráčů již ohlašuje konec svých aktivit. Paradoxně jde však o Intel samotný. Společnost totiž podle všeho ukončuje provoz své divize, která základní desky produkuje.

Konec výroby desek byl oznámen oficiálně a zpráva již stihla oběhnout média. Činnost divize nebude ukončena ráz na ráz. Intel ji údajně rozpustí během zhruba tří let. Údajně by věc neměla mít negativní dopad na záruku a podporu desek Intelu, tyto služby by měly být zajištěny. Samotná produkce ovšem skončí s produktovou řadou pro procesory generace Haswell, které mají přijít v druhém čtvrtletí roku. Po této řadě již další desky od Intelu nepřijdou. V roce 2014 už zřejmě Intel desky nebude vyrábět ani prodávat.

Základní deska Intel DZ77GA-70K

Divize základních desek by se údajně měla rozpustit v ostatních strukturách společnosti. Její kapacity a zaměstnanci by snad měli být využiti zejména pro práci na minipočítači (či spíše barebonu) Intel NUC a jeho následovnících. Týmy z oddělení desek by také mohly pracovat na přípravě referenčních návrhů pro testování a výrobu nejen základních desek (na těch bude totiž Intel pracovat nadále), ale i notebooků, tabletů a telefonů. Dotčení zaměstnanci tak údajně nepřijdou o práci.

Základní deska Intel D945GCLF s procesorem Atom

Důvody pro tento krok jsou asi evidentní. Trh s osobními počítači momentálně stagnuje či je v recesi. Navíc desktopové počítače i v rámci tohoto segemntu ztrácejí pozice ve prospěch notebooků. Trh základních desek je poměrně nepřátelským „životním prostředím“. Výrobcům se nevede příliš dobře a převládá názor, že dlouhodobě mají šanci jen největší z nich. Intel se ve svém podnikání zaměřuje zejména na lukrativní oblasti, kde může dosahovat vysokých marží. Výroba desek k nim rozhodně nepatří, takže není divu, že ji Intel opouští.

 

Ze scény každopádně odchází další značka základních desek, byť často trošku opomíjená. Jak podotýká AnandTech, ostatní výrobci si budou moci trošku oddechnout, nicméně dlouhodobě jim zmizení Intelu ze scény asi příliš nepomůže. V odvětví zřejmě přetrvá silná konkurence, dusící menší hráče, a rovněž nelze příliš počítat s tím, že by se prodeje osobních počítačů začaly opět zvyšovat. Vedle notebooků jim totiž berou klientelu i momentálně tolik módní mobilní zařízení.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?