Hlavní navigace

Intel koupil výrobce hráčských síťovek a Wi-Fi adaptérů Killer Rivet Networks

21. 5. 2020

Sdílet

Rivet Networks stojící za herními síťovkami Killer Ethernet a stejnojmenným Wi-Fi také pro hráčskou klientelu posílí PC byznys polovodičového gigantu.

Nedávno jsme tu měli zprávu od nových 2,5Gb/s hráčských síťovkách Killer E3100 od firmy Rivet Networks, které byly zajímavé tím, že pod softwarovou vrstvou je hardware od Intelu, čip Foxville/I225. Rivet Networks používá hardwarový základ Intelu i ve svých Wi-Fi adaptérech a teď se spolupráce zřejmě ještě upevní. Intel totiž celou firmu rovnou koupil, takže se síťovky Killer stanou přímo částí jeho portfolia. Tato transakce je asi výsledkem užší spolupráce obou firem v poslední době. Intel neuvádí, za kolik Rivet Networks koupil, ale nebude to asi investice z kategorie těch obřích, jelikož jde spíše o malou firmu. Rivet Networks, původně začínající jako Bigfoot Networks má ovšem poměrně zajímavou historii.

Od FPGA s vlastním Linuxem po hráčské Wi-Fi

Její původní gigabitový Killer NIC z roku 2006 byla hodně velká karta založená na čipu FPGA a později ASICu, který měl uvnitř vlastní procesorové jádro a paměť. Uvnitř běžel embedded Linux a uživatel k němu měl přístup. Spotřeba logicky nebyla nic moc, ale možnosti a flexibilita této architektury byly na tu dobu (a asi i na dnešní) dost unikátní. Tzv. software defined networking sice zase přichází do módy, ale ne v PC.

V roce 2011 pak firmu koupil Qualcomm a zařadil ji pod divizi Atheros, takže další síťovky Killer byly založené na jeo čipech. Nicméně tam došlo k určité stagnaci a původní zakladatelé nebyli s fungováním pod Qualcommem spokojení, takže v roce 2015 byla divize Killer opět osamostatněna, čímž vznikla právě Rivet Networks.

Tím pak začala éra, kdy firma využívala hardware Wi-Fi a Ethernetových adaptérů od Realteku i Intelu a své speciální funkce měla implemenované v softwarové vrstvě ovladačů nad tím. Firma se specializuje na síťovky určené pro hráče – herní základní desky, ale i notebooky. Ovladače slouží k prioritizování různého provozu na síti tak, aby herní pakety měly přednost a co nejmenší lag.

Wi Fi adapter Rivet Networks Killer AX1650 03 Killer Control Center 2.0: softwarové rozhraní k funkcím herních síťovek Rivet Networks

Dnes má Rivet Networks linii 2,5Gb/s Ethernetů Killer E3000 založených na Realteku RTL8125 a novou verzi Killer E3100 postavených na Intel I225, dřívější gigabitovou generaci Killer E2600 a firma také před časem oznámila desetigigabitový produkt Killer MultiGig s 2,5/5,0/10Gb/s čipem Aquantia (ale nevím, jestli se nakonec dostal na trh).

A už za časů Atherosu začala značka Killer prosazovat také herní bezdrátové adaptéry, které podporovaly i teaming s drátovou sítí (pokud i Ethernet byl této značky). Posledním výhonkem této linie je Wi-Fi 6 (802.11ax) adaptér Killer AX1650, jenž už je právě založený na čipsetu Intelu (AX201).

Killer AX1650 Killer AX1650

Galerie: Herní Wi-Fi adaptér Killer AX1650

Herní linie Intelu dostane větší důraz

Jak bude tato line hardwaru pokračovat teď, zatím úplně není jasné. Intel asi nechce řadu Killer úplně rozpustit do svých stávajících síťových adaptérů a oboje sloučit, značka Killer má totiž zůstat a s ní pravděpodobně i různé softwarové inovace s ní spojené. Intel značku Killer asi bude používat jako svůj „herní brand“, zatímco síťovky pro běžné či korporátní použití si nechají civilnější označení a marketing. Ovšem do budoucna asi bude již hardware exkluzivně z dílny Intelu a Aquantia (kterou zase koupil Marvell) a Realtek mají smůlu.

Rivet Networks Killer E3100 Rivet Networks Killer E3100

CEO firmy Mike Cubbage dostal v Intelu Senior Director of Connectivity Innovations a Rivet networks se zařadí pod jeho divizi Intel Wireless Group, což možná ukazuje, že Intel vidí jako důležitější bezdrátovou linii. Ale ani drátové adaptéry nejspíš nebudou upozaděny. Zajímavá možnost pro Intel je ovšem teď, že by část technologií pro softwarové vylepšení kvality síťování přenesl i do běžných a nejen herních produktů. Co se z toho vyklube, uvidíme.

Víc Killerů v noteboocích a herních deskách

Je ale pravděpodobné, že nyní se bezdrátové i drátové síťovky Killer budou více objevovat v herních noteboocích, neboť budou mít podporu Intelu. Ten do nich zároveň prodává čipsety a CPU a má tak dobré možnosti k nim výrobcům protlačit i další hardware. Stejně se tak asi rozšíří počty desktopovách desek, na nichž najdete čipy Killer E3100 a jejich následníky.

Zdroje: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?