Hlavní navigace

Intel už kvůli plným 14nm linkám zřejmě dokonce obnovuje výrobu 22nm procesorů

6. 12. 2019

Sdílet

O dost déle, než jsme čekali, přetrvává problém Intelu s kapacitou 14nm procesu. Firma neodhadla dopady toho, že bude konkurencí nucena přidat do CPU víc jader a zároveň nebude schopná přejít na nevydařený 10nm proces. Možná také podcenila dopad, který bude mít výroba 14nm modemů pro Apple a další faktory. Výsledkem je, že Intel nestíhá uspokojovat poptávku paradoxně v době, kdy konkurence ze strany AMD zesílila. Nedávno tu byly zprávy, že Intel začne některé čipy vyrábět u Samsungu, nyní máme další pozoruhodnost: Intel kvůli krizi na 14nm linkách dokonce s trochou nadsázky přivede zpět ze záhrobí staré 22nm procesory.

Pentium z roku 2013 se vrací

Web ComputerBase si všiml, že v dokumentech Product Change Notification, kterými Intel oznamuje různé změny specifikací nebo třeba ukončení výroby, se objevil jeden, který se týká ještě 22nm procesorů generace Haswell pro socket LGA 1150. Přesněji jde o levné dvoujádrové Pentium G3420 s taktem 3,2 GHz (bez HT, tedy jen se dvěma jádry) vydaný ve třetím kvartálu roku 2013. Tento procesor, který se již měl přestat vyrábět, se v krátkosti opět vrací do produkce.

Intel zřejmě předtím v listopadu oznámil ukončení výroby v následujících měsících s tím, že poslední objednávky měly být možné v květnu 2020 (s nejzazším dodáním 3. prosince 2020). Ale včera vydal novou verzi dokumentu, v které se píše, že ukončení výroby je kompletně zrušeno, zákazníci nemusí podnikat žádné kroky a Pentium G3420 bude nadále dlouhodobě dostupné. Mimochodem, toto nemusí nutně znamenat, že ho Intel chce prodávat do osobních počítačů a že ho teď uvidíte v běžně prodávaných sestavách Dell/Lenovo/HP a tak podobně. Dlouhodobá dostupnost je často cílená na embedded či průmyslová zařízení, v kterých není vůbec neobvyklé využití poměrně starých CPU po mnoho let.

22nm procesor Intel Pentium G3420 22nm procesor Intel Pentium G3420, nyní něco přes šest let starý. (To to letí...)

Co je však zajímavé je zdůvodnění této náhlé změny. Normálně by přehodnocení ukončení po dvou týdnech asi ukazovalo jen na to, že někdo kvůli přehlédnutí udělal chybu, případně že se po prvním oznámení ozvali ve významném počtu zákazníci a řekli Intelu, že se budou mít o konkrétní procesor nadále zájem. Ale Intel v dokumentu uvádí, že ukončení výroby bylo zrušeno kvůli nově udělaným změnám v roadmapě. Tedy že zohledňuje nějaká nová rozhodnutí o výrobních plánech, která mezitím přišla.

Reason for Revision: Cancelling this Product Discontinuance completely per new roadmap
decision and enabling the product long term once again.

Je tedy pravděpodobné, že návrat tohoto 22nm procesoru do Haswell je v souvislosti s aktuálně diskutovaným výrobními problémy 14nm procesu, kde Intel opět přestává stíhat a zpožďují se mu dodávky. Proto byly asi opět, byť třeba jenom v nějaké omezenějším měřítku, opět puštěny do výroby a nabídky některé starší 22nm čipy, protože starší linky s tímto procesem mají asi volné kapacity dost. Zákazníci Intelu, kteří mohou těmito starými Haswelly nahradit novější 14nm čipy Skylake a spol., je proto mohou použít jako náhradu za špatně dostupné aktuální modely. To je pro Intel přirozeně lepší, než pokud by byli nucení přejít ke konkurenci, ať už AMD nebo čipům ARM.

V obchodech asi na zombie Haswell spíš nenarazíte

Jak už bylo řečeno, může se případný návrat Pentií G3420 odehrát stranou pozornosti v embedded sektoru, takže zatím nelze říct, jestli se třeba začnou objevovat v lowendových desktopech v obchodech. V takovém případě by bylo lepší se jim vyhýbat, protože šest let staré CPU znamená mimo jiné, že ho Intel relativně dřív přestane podporovat bezpečnostními záplatami, nebudou pro něj nové ovladače integrovaného GPU a tak podobně. Na koncovém trhu samostatných komponent se tyto procesory neobjeví skoro určitě, protože už se pro ně neprodávají desky, leda že by produkci nějakých retailových desek se socketem LGA 1150 obnovili i jejich výrobci. Pokud se tedy Haswell vrátí do PC, bude to asi maximálně v těch OEM počítačích, kde mají velké firmy možnost doobjednat si dříve používané desky.

Galerie: Prezentace k výrobním procesům Intelu, roadmapa 10nm a 7nm technologie (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?