Hlavní navigace

Intel letos vyrobí 4,5W Haswell pro tablety. Útočí přímo na procesory ARM

24. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Superúsporná řada procesorů Intelu označená písmenkem Y byla od počátku určená pro ty nejmobilnější zařízení, vyžadující nízkou spotřebu a zahřívání. První generace z počátku roku (ještě Ivy Bridge) ovšem přece jen měla příliš vysokou spotřebu pro použití v tabletech – jejich hodnota SDP byla na úrovni 7 W. Haswell sice tento ukazatel spotřeby a výhřevnosti stáhl na 6 W a navíc do sebe zahrnul i čipovou sadu, ale pro provoz v klasických pasivně chlazených tabletech to přece jen ještě nebylo ono. Nyní ovšem Intel ohlásil příchod čipů, které SDP dále zredukují, čímž se dostanou přímo na parametry v současnosti používaných SoC architektury ARM.

Čip, který již bude plně použitelný v kompaktních zařízeních bez ventilátorů, oznámil Intel včera. Půjde o dvoujádrový procesor Haswell v dvoučipovém balení, jehož SDP bude pouhých 4,5 W. Tento SoC bude k mání v druhé polovině roku (některé zprávy také zmiňují omezenou dostupnost, Intel možná bude pro tento model vybírat ty nejpovedenější exempláře z waferů). O 4,5W variantě Haswellu se šířily zprávy již v červnu (júni), nicméně až teď je Intel potvrdil médiím.

Intel se zatím nepochlubil žádnými zařízeními na tomto SoC postavenými. A bohužel také zatím nesdělil jméno ani parametry tohoto „Core v rouše Atomovém“. První dva Haswelly řady Y s SDP 6W již Intel odhalil – jedná se o Core i3-4010Y a Core-i5 4200Y, dvoujádra s HT a základním taktem na úrovni 1,3, respektive 1,4 Ghz. Druhý z čipů je vybaven turbem a může tedy za příznivých okolností taktem jít až 1,9 Ghz. 4,5W verze zřejmě bude mít nižší základní frekvenci a ani turbo asi nebude tak agresivní.

Dvoujádrové procesory Haswell: řada Y
Dvoujádrové procesory Haswell: řada Y 

Silnější architektura Haswellu se přes nízké základní takty ale bude umět projevit. Čip totiž krátkodobě (dokud to dovolí kapacita chlazení) může překročit své SDP a jít příkonem až na mnohem vyšší hodnotu TDP (u dvou zmíněných kusů 11,5 W). Takováto rezerva mu umožňuje agresivně využívat turbo, takže běžná práce se systémem by měla být velmi svižná. Oproti čipům ARM s jednodušší architekturou bude tedy mít byť i podtaktovaný Haswell výhodu vyššího špičkového výkonu. Aby totiž dohnala vysoké IPC Haswellu, musela by jádra Cortex-A9 či Cortex-A15 běžet na zcela nerealistických taktech.

Dvoujádrové procesory Haswell (mobilní segment)
Dvoujádrové procesory Haswell (mobilní segment)

Na druhou stranu, dvoučipové pouzdro nízkospotřebové varianty Haswellu je pořád poměrně velké, takže může výrobce tabletů odradit už jen svými nároky na místo na PCB. Vedle toho je také velmi pravděpodobné, že Intel bude žádat vyšší ceny než leckterý dodavatel SoC na bázi ARM. Do příliš velkého počtu zařízení se proto asi tento Haswell nedostane, největší šance nejspíš bude mít v highendových počinech pro Windows 8 jako Surface Pro, či dalších konvertibilních PC nabízejících plnohodnotné prostředí Windows.

 

Zdroje: AnandTech, Intel

Byl pro vás článek přínosný?