Hlavní navigace

I Intel má problémy po opravě Spectre, procesory Broadwell a Haswell se restartují

14. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden ve čtvrtetk jsme probírali zprávu o tom, kterak musel Microsoft dočasně pozastavit distribuci aktualizací Windows proti útokům Meltdown a Spectre na některé počítače se staršími procesory AMD, jelikož na nich rozbíjely systém. Vypadá to ale, že problémy způsobené patrně omezeným časem na odladění a testování nepostihly jenom Athlony 64 a Semprony. Nestabilita a potíže jsou teď hlášeny už i na předchozích generacích čipů Intel.

Tyto zprávy už potvrdil přímo i Intel v tiskovém prohlášení Navina Shenoye, jenž nyní vede serverovou divizi firmy. Informace o problémech se záplatou uváděl tento týden The Wall Street Journal, dle kterého Intel některým zákazníkům neveřejně doporučoval aktualizace odložit. Poté problémy netypicky potvrdila i přímo firma, ačkoliv by se normálně asi dalo čekat, že takový krok přijde až po nějakém větším propírání.

Podle oficiálního sdělení má Intel informace o tom, že některým zákazníkům se projevila nestabilita na procesorech Haswell a Broadwell. Intel mluví o „častějších“ restartech, takže na těchto procesorech pravděpodobně dochází k náhodným pádům systému při provozu. Tyto problémy jsou údajně spojené s aktualizacemi mikrokódu, které Intel vydal kvůli ošetření chyby Spectre. Podobně jako u problému se staršími AMD ale pravděpodobně je na vině nějaká softwarová nekompatibilita nového kódu operačního systému s architekturou Haswell/Broadwell, kterou neodhalilo testování záplat. Teoreticky by také mohlo jít i o na nějaký konflikt s nekompatibilními ovladači nebo dalším cizím kódem. Pokud se ovšem potvrdí chyba ve firmware, slibuje Intel, že opět standardními aktualizačními kanály dodá opravu.

intel-meltdown-spectre-aktualizace-restarty Oficiální vyjádření na webu Intelu

Intel neuvádí, zda se nestabilita objevila v operačním systému Windows nebo Linux, je ale zmíněno, že se jedná jak o běžná PC, tak o případy v datacentrech. Kromě běžných Haswellů a Broadwellů by se tedy asi problémy mohly vyskytovat i na některých Xeonech. Ona aktualizace mikrokódu by měla exponovat nové kontrolní registry, které umožňují dočasně deaktivovat problematické chování prediktoru větvení v bezpečnostně kritických místech kódu. Tento povel dává procesoru operační systém. Tudíž není snadné říci, zda je jádro problému jen v softwaru, nebo zda není nějaký problém přímo i v mikrokódu. Pravděpodobnější je ale asi první případ.

Řešení se hledá

Intel uvádí, že na odhalení a opravení příčiny nestability pracuje, zatím tedy nebylo řečeno nic o možných příčinách nebo horizontu, v kterém by mohly problémy být odstraněny. Také ovšem nevíme, jak rozšířené problémy jsou. To, že došlo na medializaci a na oficiální vyjádření, by mohlo značit výskyt ve více než jen izolovaných případech. Pokud byste tedy nyní na procesorech Haswell a Broadwell zaznamenali nestabilitu po aktualizacích operačního systému a po flashnutí nového BIOSu, může jít právě o projev této chyby. V takovém případě pak bude řešením dočasně vrátit starší verzi BIOSu nebo zatím odinstalovat dotyčnou aktualizaci OS.

Procesor architektury Haswell (ve značení Intelu čtvrtá generace Core) Procesor architektury Haswell (ve značení Intelu čtvrtá generace Core)

Jak už padlo minule, u chyb způsobených záplatami Meltdownu a Spectre je asi na místě určitá shovívavost. Bohužel se asi nešťastně potkala velká náročnost potřebných změn, které jdou hluboko do systému, s urgencí neumožňující tak rozsáhlé a dlouhé testování, jak by bylo třeba. Kvůli Spectre se navíc dělají změny i v překladačích. A to je rovněž hodně citlivá věc s rizikem zavlečení nestabilit do kompilovaného softwaru. Problémy tak asi byly nevyhnutelné. Každopádně tyto chyby snad budou brzo opraveny.

Byl pro vás článek přínosný?