Hlavní navigace

Intel mění plány. Broadwell se odsouvá na přelom roku, Haswell Refresh bude dřív

15. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Datum, kdy máme od Intelu očekávat první 14nm procesory generace Broadwell, nikdy nebylo úplně jasné. Navíc s ním však zřejmě firma stále posouvala. To jen přispívalo k zmatku způsobenému pochybnostmi nad tím, zda Intel vydá, či nevydá také jiné modely, než ty v balení BGA určeném hlavně pro notebooky. V současnosti to vypadá, že firma opět změnila plán uvádění Broadwellu a mírně posunula i příchod 22nm mezigenerace CPU Haswell Refresh.

Podle předešlých informací, které na toto téma přišly, měl být Broadwell zřejmě uveden už v létě, tedy ve třetím kvartálu roku; levnější modely Core i3 ale měly být k mání až v čtvrtém čtvrtletí a lowend v podobě Pentií a Celeronů až začátkem příštího roku. Podle aktuální zprávy webu DigiTimes se však celý tento cyklus odsune o něco dál. Dle informací od výrobců a distributorů bude mít prý uvedení zpoždění, jehož důvodem je menší odbyt procesorů Haswell. Vlivem toho má asi Intel přebytečné skladové zásoby, kterých by se mohl díky odkladu Broadwellu zbavit.

Uvádění 14nm čipů se tedy přesune až na poslední čtvrtletí letošního roku, nicméně v té době budou dodávky nových CPU navíc jen omezené. Ve větším objemu mají Broadwelly přijít až v novém roce. DigiTimes uvádí, že v první vlně budou k dispozici jen ULV čipy řad Y a U (což jsou právě čipy vyráběné v provedení BGA), ovšem opět jen dražší modely. Celerony a Pentia údajně budou uvedeny s odstupem opět až v roce 2015. O cenové hladině představované čipy Core i3 zdroj mlčí, pokud by se ale Intel přidržel svých tradic, zřejmě by část modelů přišla v první vlně, a část později s lowendem.

Broadwell, mini verze (vlevo), Broadwell, standardní BGA pouzdro (uprostřed), Haswell (vpravo)
Broadwell, mini verze (vlevo), Broadwell, standardní BGA pouzdro (uprostřed), Haswell (vpravo)

Pokud tedy máte zájem o notebook (či ultrabook, konvertibilní tablet a tak podobně) s 14nm procesorem, budete nejspíš muset počkat až do nového roku, neboť letos většina produktů zůstane u Haswellu. Ze zprávy není jasné, zda podobný odklad postihne i desktopové procesory Broadwell-K. U těch je tedy stále šance, že se jich dočkáme ještě v tomto roce (na podzim či v zimě).

 

Pro oblast stolních počítačů a pro vás, co si počítač stavíte sami, chystá Intel občerstvenou nabídku procesorů Haswell, kterou ve svých dokumentech označuje jako Haswell Refresh. Alespoň v jejich případě máme dobré zprávy, Intel totiž jejich příchod naopak urychlí. Procesory měly původně být uvedeny v květnu (máji) s spolu s deskami založenými na nových čipových sadách devítkové řady. Intel si ale zřejmě plán rozmyslel a procesory připravované pro tuto platformu uvede dříve, už v dubnu (apríli).

Procesory Haswell Refresh (VR-Zone)
Procesory Haswell Refresh (VR-Zone)

Údajně se má jednat o více než dvacet modelů CPU s termínem vydání v druhém čtvrtletí. Neměly by se zřejmě příliš lišit od stávajících Haswellů, dostanou však o něco vyšší frekvence, a tedy vyšší výkon. Nejvyšší modely pro platformu LGA 1150 se zřejmě posunou o 100 MHz nahoru (viz tabulku z webu VR-Zone) a něco podobného lze tedy čekat i od zbytku sortimentu.

Zdroje: DigiTimes (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?