Hlavní navigace

Intel ve výkonných NUCích s procesory Tiger Lake nepoužije vlastní GPU Xe, ale Nvidii

28. 5. 2020

Sdílet

Měli jsme za to, že Intel ve svých mini PC NUC využije k demonstrování své vlastní grafické karty Xe. Ale místo toho je v příští generaci Nvidia GeForce.

Na webu prosákly specifikace budoucích výkonných minipočítačů Intel NUC 11 Extreme, které tato firma plánuje s procesory Tiger Lake, tedy 11. generací procesorů Core. Zajímavé jsou nejen samotnými parametry a tím, co slibují pro fanoušky kompaktních počítačů, ale také tím, že se z nějakého důvodu vyhýbají použití samostatných GPU Intelu. Ta by přitom v té době už měla být na trhu a NUC by měl být logickým klientem, v kterém by Intel mohl schopnosti své grafiky demonstrovat. Informace o připravovaných NUCích 11 Extreme přinesl původně FanlessTech už začátkem roku. Nyní k tomu přidal nové detaily web Hardware Leaks, který si založil leaker _rogame, jehož známe z Twitteru.

Únik NUCů s Tiger Lake

Výkonné NUCy bude mít Intel dva. První se jmenuje NUC 11 Performance, kódovým označením „Panther Canyon“, a měl by mít klasický malý rozměr těchto mašinek s objemem 0,5 a 0,7 litru. Uvnitř bude procesor Tiger Lake mobilní verze TGL-U s 28W TDP (které je pro ně výchozí) a žádná samostatná grafika.

Procesor bude moci být třídy Core i3, i5 nebo i7. Integrováno bude Wi-Fi 6/802.11ax, 2,5Gb/s Ethernet (asi Intel I225) a Thunderbolt 3. A má být k dispozici i slot PCIe 4.0 ×4 pro SSD, miniDipslayPort 1.4 a HDMI 2.1, budou podporovány 8K monitory.

Roadmapa NUCů 11 s procesory Tiger Lake Roadmapa NUCů 11 s procesory Tiger Lake (Zdroj: FanlessTech)

Nás však zajímá místo toho výkonnější model NUC 11 Extreme „Phantom Canyon“, což bude stroj, v němž má být také procesor Tiger Lake v mobilní čtyřjádrové verzi TGL-U (Core i3, i5 nebo i7) s 28W TDP. Přístroj by měl stejnou konektivitu (i když jen HDMI 2.0b místo HDMI 2.1), hlavně ale má mít samostatnou grafickou kartu.

Tento NUC 11 Extreme není následníkem modulárního NUCu 9 Extreme „Ghost Canyon“, do kterého se dají instalovat vyměnitelné desktopové grafiky, ale kompaktního barebone „Hades Canyon“. To byl jeden z mála počítačů, v nichž se objevily procesory Kaby Lake-G – CPU od Intelu s na zakázku vyrobeným GPU Radeon integrovaným na pouzdru.

Intel NUC 11 Extreme Phantom Canyon Zdroj FanlessTech Intel NUC 11 Extreme Phantom Canyon (Zdroj: FanlessTech)

Nový NUC 11 Extreme „Phantom Canyon“ bude podobný, jen mírně větší s objemem 1,35 litru. Vyměnitelný modul s procesorem NUC Compute Element ani vyměnitelná grafika tedy zde použité nebudou.

Intel použije GTX 1660 Ti místo vlastního GPU

Co nás ale zaujalo, je volba grafiky. Podle _rogame totiž Intel sáhne po mobilním adaptéru Nvidia GeForce GTX 1660 Ti (jehož TDP by mělo být okolo 80 W), tedy konkurenční grafice. Je zvláštní, že Intel nevyužil možnost osadit své vlastní samostatné GPU Intel Xe DG1, ale preferoval herní grafiku protivníka.

Intel NUC 11 Extreme s mobilní grafikou Nvidia GeForce GTX 1660 TI v 3DMarku Zdroj rogame Intel NUC 11 Extreme s mobilní grafikou Nvidia GeForce GTX 1660 Ti v 3DMarku (Zdroj: _rogame). Zajímavé je také, že ES vzorek procesoru Tiger Lake má maximální boost 4,4 GHz. To je zatím vůbec nejvyšší potvrzené turbo pro tyto procesory. Přitom by vzhledem k nízkému základnímu taktu mohlo jít  nižší model Core i3 nebo i5

Samostatné GPU Xe by přitom mohlo spolupracovat v multi-GPU s integrovanou grafikou Xe v procesoru Tiger Lake. Jaké jsou důvody, nevíme. GeForce GTX 1660 Ti má pravděpodobně vyšší výkon než to, co Intel předvede s Xe DG1, ale jestli zde mohou být nějaké další důvody či přímo nedůvěra ze strany týmu připravujícího minipočítače NUC? To těžko říct.

Pokud vás tato mini PC zaujala, mají se začít prodávat či být uvedená na konci tohoto nebo začátkem příštího roku. Nicméně tento plán byl stanoven ještě před vypuknutím pandemie koronaviru, takže je možné, že reálně bude uvedení později, protože se přípravy tímto zdržely.

Galerie: Úniky k NUCům s procesory Tiger Lake

Zdroje: Hardware Leaks, FanlessTech (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?