Hlavní navigace

Ještě jedna kometa. Intel možná chystá Core i9-10900KS, 10 jader s all-core boostem 5,3 GHz?

15. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Všichni vyhlíží procesory Rocket Lake, ale objevily se stopy, že Intel předtím možná vydá ještě jeden poslední a speciální model Comet Lake. Mělo by to smysl? A o co by mohlo jít?

Pokud trošku sledujete procesory, tak víte, že Intel na příští měsíc chystá uvedení nových čipů pro desktop – Core 11. generace kódově označené Rocket Lake. Ač stále na starém 14nm procesu, tyto procesory dodají důležité dosud chybějící technologie (HDMI 2.0, PCI Express 4.0) a také novou architekturu CPU a GPU.

Přesto, že je tento velký upgrade už takřka za dveřmi, se ale současně objevily také zprávy o tom, že by Intel mohl chystat nový speciální model procesoru ještě založený pořád na loňské generaci Comet Lake se starou architekturou: Core i9-10900KS. Jeho jméno by naznačovalo spojitost se speciálním limitovaným Core i9-9900KS z roku 2019, které lákalo na 5,0GHz boost na všech jádrech (tehdy osmi). Že by teď Intel prakticky současně s Rocket Lake vydával podobný speciál?

Core i9-10900KS?

O tomto procesoru Core i9-10900KS dosud nikde nebyla ani stopa a slyšíme o něm poprvé. Ale přímo na webu Intelu se toto označení objevilo mezi výčtem různých procesorů, které mají nárok na balíček různého softwaru a her zdarma (Intel Software Advantage) – například XSplit Premium, Serious Sam 4, Shadow Arena a Crysis Remastered. Jde o aktuální bundle platný do konce března 2021.

A mezi CPU, na které se nabídka vztahuje, je právě i Intel Core i9-10900KS, nevydaný ani dosud neuniklý model. Jeho přítomnost v dokumentu může být chybou nebo překlepem. Někdo teoreticky mohl udělat „copy&paste“ modelů 9. generace a zapomenout tuto položku umazat. Jenže ve výčtu jsou správně přidané nové modely, takže aspoň trošku někdo tento sezname někdo kontroloval.

Seznam procesorů Intel s modelem Core i9 10900KS Seznam procesorů Intel s modelem Core i9-10900KS (Zdroj: Intel)

Je zde tedy asi i nějaká šance, že Intel opravdu připravuje Core i9-10900KS a takové CPU bude skutečně vydáno – nejspíš před koncem platnosti bundlu, tehdy v tomto čtvrtletí. Pravděpodobně by to zase mohlo být CPU se speciálním statusem, jaký mělo Core i9-9900KS. Čipy by tedy mohly být speciálně vybrané a procesor by opět mohl mít vyšší frekvenci než i9-10900K.

Core i9-9900KS mělo stejný jednovláknový boost jako i9-9900K (tedy 5,0 GHz), ale na rozdíl od něj ho dokázalo vyvinout na všech osmi jádrech současně. Nabízelo by se proto, že by Core i9-10900KS mohlo mít povolený all-core boost 5,3 GHz – možná s Thermal Velocity Boostem, takže by to bylo závislé na teplotě, ale i tak by měl být dosažitelný na všech deseti jádrech.

Je samozřejmě otázka, jak je to reálné, protože u i9-10900K je 5,3 GHz podmíněno nejen teplotou pod určitým limitem, ale také použitím preferovaných jader. V takto koncipovaném i9-10900KS by musely být čipy, kde tuto frekvenci zvládnou úplně všechna jádra (a současně). A ještě zda navíc bude problém, že také všech deset jader v boostu bude používat vyšší napětí a mít vyšší příkon než u Core i9-10900K, jehož maximální all-core turbo je „jen“ 4,9 GHz. Jaký by byl limit spotřeby v boostu PL2, to těžko říct. Je zde asi i alternativa, že all-core boost bude zvýšený, ale třeba jenom na 5,1 nebo 5,2 GHz.

Galerie: Předběžné testy Intel Core i9-9900KS (Tom’s Hardware)

Parametry zatím samozřejmě známé nejsou a pořád musíme počkat, zda se existence tohoto CPU vůbec potvrdí (nebo zda se neukáže, že ho třeba chtěl Intel vydat už na podzim, ale pak to zrušil). Na první pohled se zdá zcela nelogické vydávat „speciální“ procesor se starou architekturou zrovna ve dnech, kdy frima tuto starou architekturu po dlouhých očekáváních konečně nahrazuje novou. Až vyjde Core i9-11900K s architekturou Rocket Lake, může mít hrubým odhadem od boku o 15–20 % lepší jednojádrový výkon, takže kdo by chtěl v tu chvíli kupovat i9-10900KS?

Spíš technologická ukázka než praktický produkt?

Je možné, že Intel by 10900KS mohl chtít vydat z jednoho důvodu: nové Core i9-11900K „Rocket Lake“ bude mít mnohé výhody, ale také nevýhodu jen osmi jader místo deseti. Víceméně se očekává, že ve vícevláknovém výkonu maximálně dožene Core i9-10900K a je dokonce možné, že v řadě benchmarků a aplikací používajících všechna vlákna CPU bude novinka pomalejší.

A zde by mohlo nastoupit Core i9-10900KS. Mnohovláknový výkon by naopak díky vyššímu all-core boostu zlepšilo. Pravda, asi by to bylo jen o jednotky procent a je tedy otázka, zda to za to stojí. Ryzen 9 5950X a možná ani Ryzen 9 5900X s architekturou AMD Zen 3 tím samozřejmě Intel dohnat nemůže. Možná je ale cílem aspoň symbolicky mít v grafech MT výkonu ještě o trochu rychlejší model platformy LGA 1200.

Intel Core i9 9900KS 02 Balení Intel Core i9-9900KS mělo označení speciální edice (Zdroj: Intel)

Nebo si v Intelu prostě řekli, že když už z výroby vychází nějaký malý podíl extrémně dobře se chovajících čipů, které zvládají 5,3 GHz na všech jádrech, bylo by škoda toho nevyužít. Výsledný exkluzivní produkt nakonec může být pro nadšence, overclockery snažící se o rekord, sběratele, nebo snad pro propagaci firmy spíše než pro reálné používání. Architektura Skylake byla v dějinách Intelu (byť díky neplánovanému přesluhování) velmi významná kapitola, takže možná tímto modelem Intel chce postavit cosi jako pomník.

Zdroje: Intel, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?