Hlavní navigace

Novinky Intelu na CES: skládací laptop, Tiger Lake a Xe DG1, 45W Comet Lake-H brzo

9. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel

Na CES 2020 zůstal asi Intel trochu ve stínu AMD, které mělo prezentaci před ním, protože nevypustil nějaké hotové produkty. Ale jeho prezentace nevyšla rozhodně naprázdno – ukázány novinky v noteboocích, laptopy s dvěma displeji či jedním skládacím, AI technologie jdoucích mimo oblast PC hardwaru a zejména první veřejné předvedení 10nm+ procesorů Tiger Lake a samostatných grafik Intel DG1.

Procesory Comet Lake-H pro notebooky už brzo

Intel do značné míry na CES 2020 připomínal či potvrzoval některé produkty, které mají přijít později letos, například procesory Tiger Lake, které vyjdou nejspíš v druhé polovině roku. Původně se čekalo, že by mohl poodhalit procesory Comet Lake-S, čili Core 10. generace pro desktop s až 10 jádry a taktem až 5,3 GHz, protože k nim chvíli před CES prosáklo množství informací včetně údajných parametrů. V úvodní prezentaci se o nich ale firma překvapivě nezmínila. Určité nepřímé informace k nim ale máme a možná z nich vyplývá, kdy by se mohly objevit.

Comet Lake-H v noteboocích s taktem až 5,2 GHz?

Intel na CES 2020 totiž promluvil o notebookové verzi těchto čipů – o desítkových Core řady H, což jsou výkonnější 45W (v turbu i více) procesory pro notebooky, založené ale na stejném křemíku jako desktop. Comet Lake-H tedy Intel teď oficiálně potvrdil s tím, že mají „vyjít už brzo“. Intel sdělil, že v této generaci budou mít modely Core i7 frekvenci „5,0 GHz+“, přičemž ono plus lze interpretovat jako vyšší, což by mělo být minimálně 5,1 GHz. A to je přitom pořád jen Core i7. Modely Core i9 ale vyjdou také, a dle slajdu Intelu mají mít takt ještě vyšší (takže možná až 5,2 GHz?).

Pochopitelně by to bylo ovšem pro jednovláknový turbo boost, nikoliv pro zátěž všech jader. Je pravděpodobné, že maximálního taktu se bude dosahovat přes tzv. Thermal Velocity Boost, který je závislý na chlazení, maximum tedy bude dosažitelné jen pokud je teplota pod určitou hranicí. Například u Coffee Lake-H byla hranice 50°C, u Comet Lake-U je to 70°C – nad ní je maximální takt nižší. Je také možné, že Intel využije tzv. preferovaná jádra, pak by tyto frekvence byly dostupné jen na některých z nich, ne na dalších. Toto naštěstí již zohledňuje scheduler Windows 10 1909, takže jednovláknové úlohy by měly přednostně jít na tato rychlejší jádra.

Comet Lake-H má zřejmě mít osm jader a 16 vláken (s HT) v top konfiguraci, i u Core i9, desetijádra by se tedy asi mohla objevit jenom v desktopu. Ovšem toto asi ještě není definitivně potvrzeno, takž uvidíme, zda nepřijde překvapení. Intel tyto procesory charakterizuje jako „to nejlepší pro mobilní hraní, ještě vylepšené“. Jde stále o 14nm++ čipy s jádry Skylake, zatímco AMD teď vypustí 7nm osmijádra Ryzen 4000. S těmi Comet Lake-H asi prohraje v energetické efektivitě a zahřívání. Ale s taktem 5,2 GHz proti maximálním 4,2 GHz u Ryzenů 4000 by si Intel asi mohl snadno zachovat prvenství v jednovláknovém výkonu, takže by skutečně mohl být vyšší i herní výkon. Opět uvidíme v recenzích.

Comet Lake-H vyjde v tomto čtvrtletí. Comet Lake-S také?

Tyto notebookové procesory mají být reálně dostupné/uvedené ještě během tohoto kvartálu, tedy v Q1 2020. To je tedy dříve, než Intel uvede 9. generaci (tehdy to bylo až v druhé půlce dubna). Bohužel nebylo nic podobného řečeno o tom, kdy vyjdou novinky pro desktop, ale zde je možná na místě malá nestydatá spekulace. Zatím to vypadalo, že by Intel mohl Comet Lake-S vydat koncem dubna či dokonce v květnu (každopádně v Q2 2020), tedy tradičních 12 měsíců po předchozí generaci.

https://twitter.com/gregorymbryant/status/1214668506823684097

Pokud ale notebooková verze toto nepsané pravidlo porušuje, tak by desktopová mohla také. A co víc, v posledních dvou generacích Intel vždy uváděl desktopové procesory spolu s notebookovou řadou H v onom synchronizovaném dubnovém updatu nabídky.

Proto si myslím, že je zde šance, že Comet Lake-S s desetijádrem Core i9-10900K na 5,3 GHz a tak dále by možná také mohlo vyjít o něco dřív, než jsme si dřív mysleli. Pokud by to bylo nastejně s notebooky, mohlo by to nastat už v tomto kvartálu v březnu, ne-li koncem února. Opět opakuji, že toto je pouze spekulace, ale bude dobré s touto eventualitou počítat. Už pár měsíců prosakují uniklá jména desek s čipsety řady 400 pro Comet Lake-S a jeho socket LGA 1200, což by mohlo nasvědčovat, že se nebude čekat až do jara/dubna. Snad brzo uniknou nějaké bližší informace, které nám toto vyjasní.

Článek pokračuje na další straně informacemi o demu Tiger Lake, grafik Intel DG1 a noteboocích Project Athena.

Galerie: Intel na CES 2020: Tiger Lake, grafika Xe DG1, Project Athena

Intel předvedl Tiger Lake, první samostatnou grafiku a skládací notebooky

Jak už bylo nadhozeno, Intel opět potvrdil, že nové procesory Tiger Lake vyjdou ještě letos, zřejmě označené jako 11. generace Intel Core. Tiger Lake je následník 10nm čipů Ice Lake pro notebooky. Bude vyráběný dokonalejším 10nm+ výrobním procesem, což by mělo umožnit vyšší takty, zároveň má vylepšenou architekturu jader CPU nazvanou Willow Cove, což by rovněž mohl výkon zvednout. Ta má zdá se například přinést větší L3 cache (12 MB pro čtyřjádro), ale snad i větší L2 cache – zdá se, že 1,25 MB pro každé jádro. Procesory Tiger Lake také budou mít integrovaný řadič nového Thunderboltu 4 a zřejmě i podporu USB4.

Tip: Intel chystá Thunderbolt 4, je integrovaný v procesorech Tiger Lake

Úplně nová má být i grafická architektura Gen12, která už bude také označena Xe a bude sdílená s první generací samostatných grafik Intelu. Architektura má být prý jedním z největších přeoráním vnitřností GPU od roku 2006 a zároveň má iGPU obsahovat o 50 % více EU, tedy 96. Grafický výkon by proto měl výrazně vzrůst, snad až na dvojnásobek proti Ice Lake, které už má samo dost slušnou grafiku se 64 EU Gen11. Současně má být také výrazně vylepšený výkon v AI výpočtech.

10nm+ tygří čip a wafer

Intel na CES 2020 Tiger Lake neodhalil v tom smyslu, že by oznámil jeho parametry (na to je ale ještě příliš brzy) nebo ukázal nějaké benchmarky. Ale tyto procesory poháněly některé předváděčky při úvodní prezentaci, včetně prototypu notebooku od ODM výrobce Quanta, na kterém byla spuštěná hra. A Gregory Bryant z Intelu také ukázal procesor v kompaktním pouzdru pro ultramobilní počítače – tedy Tiger Lake-Y.

Vzorek procesoru Intel Tiger Lake ukazany na CES 2020 3 Vzorek procesoru Intel Tiger Lake ukázaný na CES 2020

Vzorek procesoru Intel Tiger Lake ukazany na CES 2020 1

Jde asi jen o ES vzorek a ne sériový čip, ale toto je asi poprvé, co byl křemík Tiger Lake ukázán. Na výstavě pak bylo možné vidět i wafer s těmito čipy (zde na fotce Nathana Kirsche z Legit Reviews). Ukázána byla i útlá základní deska pro tenké notebooky, také s Tiger Lake.

https://twitter.com/LegitReviews/status/1214725080980189184

Deska pro notebook s Intel Tiger Lake na CES 2020 Deska pro notebook s Intel Tiger Lake na CES 2020

Samostatná grafika DG1

Intel předvedl také svou první samostatnou grafickou kartu DG1 – tedy první osamostatněné GPU, které letos má vyjít pod značkou Xe. Fyzický hardware v tomto případě naopak nebyl ukázán, což je škoda, protože na ten bychom byli hodně zvědaví. Intel ukázal počítač, na němž běžela hra Destiny 2, ovšem zamknutá na 60 FPS (v rozlišení Full HD), aby se nedal odhadnout výkon. Šlo o notebook, takže i grafika musela být mobilní, připájená na desku a nikoliv ve formě klasické karty PCI Express. Toto demo můžete vidět zde na fotce ve tweetu LinusTechTips.

https://twitter.com/LinusTech/status/1214599310052143105

Letos 50 nových Athén…

Intel také na CES 2020 prezentoval Project Athena, což je iniciativa pro vylepšení notebooků, dalo by se asi říct, že jde něco jako novou generaci iniciativy Ultrabook z minulé dekády. Intel v tomto snažení nadále pokračuje a letos by údajně mělo přijít na trh 50 nových laptopů, které budou postavené na základě principů projektu Athena.

Tip: Intel vytvořil novou certifikaci pro notebooky. Project Athena slibuje ideální mobilitu

Nepůjde ale už jenom o klasické „prémiové“ (= dražší) notebooky s Windows. Intel oznámil první Chromeboky postavené na těchto technologiích a komponentách. Prvním je Samsung Galaxy Chromebook, o kterém jsme tu už psali.

Samsung Galaxy Chromebook (fotogalerie)

Druhý nyní uvedl Asus. Jeho příspěvek je konvertibilní zařízení typu 2v1 a jmenuje se Chromebook Flip C436. Dostane 13palcový displej a tloušťku jen 13,7 mm. Šasi má být z hořčíkové slitiny a celé to údajně bude vážit méně než 1,1 kilogramu. Tento model bude založený na procesoru Core 10. generace (můžete mít až Core i7), ale není uvedené, zda se tím myslí Ice Lake nebo 14nm Comet Lake-U. Podle starších úniků jde pravděpodobně o to druhé, což asi u chromebooku dává smysl.

ASUS Chromebook Flip ASUS Chromebook Flip

…i konvertibilních se skládacím OLED

Jako novinku zařadil nyní Intel do programu Project Athena specifikace pro zařízení s dvěma obrazovkami. Na CES byl ukázán jednak prototyp či koncept notebooku Dell Concept Duet, což je zařízení, které má místo klávesnice druhý displej, takže na něm můžete používat dotykové ovládání nebo dotykově psát, ale jinak se dokáže chovat jako vícedisplejová plocha.

https://twitter.com/pc_watch/status/1214562656461262852

Koncept Intel Horseshoe Bend

Intel ale představil další koncept, který jde dál. Prototyp či „demonstrátor“ označený Intel Horseshoe Bend je něco jako ohýbací „Fold“ telefony, které se nyní objevují. Má opět „clamshell“ formát laptopu, ale rozklápí se jeden OLED displej, který jde bez přerušení ze spodní na horní část – bude tedy logicky také mít stejné výzvy s životností a opotřebením v místě, kde k ohybu dochází.

Intel Horseshoe Bend 2 Intel Horseshoe Bend

Budete opět muset psát či zadávat klávesové zkratky/příkazy dotykově (takže na hry asi celkem zapomeňte). Ale výhody jsou jasné: po rozklopení tento notebook poskytne jednu velkou obrazovou plochu. Je uvedeno, že displej má takto úhlopříčku 17 palců. Přitom ve složeném/ohnutém stavu je to menší 13palcový notebook. Intel toto zařízení ukazoval a uvnitř přitom údajně opět běžel procesor Tiger Lake.

Intel Horseshoe Bend 1 Intel Horseshoe Bend v rozložené podobě

Mezi zařízení Projectu Athena s touto dvoudisplejovou povahou by měl zaplout i Lenovo Thinkpad X1 Fold, který tato firma odhalila už loni. I toto bude skládají zařízení s OLED přes obě poloviny i ohyb mezi nimi.

Zatím to sice nevypadá, že by takováto zařízení měla být budoucností notebooků v tom smyslu, že všude nahradí klávesnice, ale mohlo být o trend alespoň pro některé tabletům blízké aplikace. Každopádně jde nový typ zařízení, který dřív nebyl možný, takže budeme vyhlížet, jak se uchytí a zatím lze minimálně ocenit snahu o hledání nových možností.

Galerie: Intel na CES 2020: Tiger Lake, grafika Xe DG1, Project Athena

Byl pro vás článek přínosný?