Hlavní navigace

Intel na IDF ukazoval externí grafické karty a doky pro Thunderbolt 3

21. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před lety byly externí grafické karty jedním z velkých snů hraníchtivých majitelů notebooků. S rozmachem na hráče zaměřených laptopů a systémů přepínání dedikovaného a integrovaného GPU (AMD Enduro, Nvidia Optimus) tato myšlenka poněkud ztratila z lesku, nicméně nyní se zřejmě vrátí díky Thunderboltu 3. Toto rozhraní nabídne dosti slušnou přenosovou kapacitu odpovídající PCI Expressu 3.0 ×4 a Intel počítá, že se díky němu grafiky v externích boxech konečně dostanou do praxe. Na konferenci IDF už byly k vidění prototypy takovýchto výrobků v akci.

Karty zde s Intelem předváděla tchajwanská společnost Inventec, kterou asi nebudete znát, měla by ale vyvíjet a vyrábět notebooky pro řadu velkých značek. Klidně se tedy může stát, že si něco podobného těmto prototypům budete příští rok moci koupit s třeba logem HP nebo Toshiba. Inventec předváděl dva modely externího boxu, jeden mobilněji laděný a druhý pro změnu rozměrnější a výkonnější. Společné je pro ně připojení pomocí kabelu USB-C/Thunderbolt 3 a to, že používají řadič Intel Alpine Ridge, který by se měl na trhu objevit v průběhu následujících měsíců.

 Externí grafické karty firmy Inventec na IDF 2015 (Zdroj: Gizmodo)
Externí grafické karty firmy Inventec na IDF 2015 (Zdroj: Gizmodo)

Menší a vzhlednější box má podobu ploché krabičky. Uvnitř je schován Radeon R9 M385, tedy grafika, která je sama o sobě určená pro notebooky. S podobným externím adaptérem vám ale nezatěžuje notebook pokud ji nepotřebujete a v případě potřeby je vám ale k službám, i pokud máte nějaký hodně mobilní a tenký přístroj, do nějž by se výkonné GPU nevešlo. Navíc podporuje připojení čtyř monitorů – má dva výstupy DisplayPort (při předváděčce na nich běžela dvě nezávislá 4K LCD) a dvojici HDMI.

Model s mobilním Radeonem integruje čtyři výstupy, audio, USB 3.0/3.1, napájení a Ethernet (Zdroj: Gizmodo) Externí grafické karty firmy Inventec na IDF 2015 (Zdroj: Gizmodo)
Model s mobilním Radeonem integruje čtyři výstupy, audio, USB 3.0/3.1, napájení a Ethernet (Zdroj: Gizmodo)

Tento prototyp ovšem není pouhou externí grafikou. Zároveň integruje i zvukové výstupy, drátový Ethernet a porty USB navíc – dvakrát USB 3.0 a jedno USB 3.1 typu C – pro myš, klávesnici, externí disk a tak podobně. Mašinka má svůj vlastní napájecí adaptér, jde tedy o plnohodnotnou dokovací stanici připojitelnou po jediném kabelu.

 

 

Inventec předváděl i větší box, určený pro plnotučnou desktopovou grafiku. Na IDF v něm byl osazen dvouslotový Radeon R9 270X, jenž má oficiálně TDP 180 W. Jak silnou kartu lze dovnitř osadit, je ale asi principiálně omezeno hlavně příkonem, který dokáže utáhnout napájecí zdroj boxu. V tomto případě by zřejmě krabici bylo možno koupit i samostatně a vybavit již kartou dle vlastních preferencí nebo kusem vyřazeným po upgradu z desktopu.

Větší box, určený pro desktopové karty. Zde s Radeonem R9 270X  (Zdroj: Gizmodo)
Externí grafické karty firmy Inventec na IDF 2015 (Zdroj: Gizmodo)
Větší box, určený pro desktopové karty. Zde s Radeonem R9 270X (Zdroj: Gizmodo)

Konkrétní informace o tom, zda už někdo tyto návrhy plánuje prodávat, případně kdy a za kolik, se bohužel novinářům ani z Intelu, ani z Inventecu nepodařilo vypáčit. Úspěch těchto zařízení by přinesl uživatelům notebooků nové možnosti; zejména pokud by díky Thunderboltu tyto externí grafiky nebyly vázané na konkrétní typ notebooku, ale fungovaly univerzálně s různými modely (a kromě notebooků třeba i s minipočítači) vybavenými Thunderboltem 3.

Zdroj: Gizmodo, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?