Hlavní navigace

I Intelu hrozí nedostatek procesorů. Kapacita 14nm procesu prý zase přestala stačit

26. 9. 2019

Sdílet

Minulý týden se objevily zprávy, že velká světová poptávka po výrobě 7nm čipů v továrnách TSMC už tak naplnila linky, že nestíhají a čekací lhůty na ně se protáhly z dřívějších dvou měsíců na téměř půl roku. To by mohlo znamenat problémy pro AMD, které by nemuselo být schopné dodat čipy všem zájemcům. A tím by bylo nuceno přenechat část prodejů, které jinak mohlo urvat, konkurentu Intelu, který se jinak začíná dostávat do defenzivy kvůli tomu, že mu schází modernější 10nm čipy a architektury. Ovšem tak snadné to asi Intel mít nebude. Ani jeho výrobní kapacity totiž zřejmě nejsou připravené na další poptávku navíc, protože se u něj údajně také vracejí problémy s nedostatkem 14nm procesorů, které udeřily v druhé polovině roku 2018.  

Zase nedostatek 14nm čipů

Intel se údajně teď opět dostal do stavu, kdy jeho 14nm linkám (na nichž teď vyrábí drtivou většinu svých produktů – nejen CPU, ale i čipsetů a také třeba modemy pro telefony Apple) došla kapacita a poptávka po čipech převyšuje objem výroby. Uvádí to to web DigiTimes z Tchaj-wanu na základě zdrojů z tamního počítačového průmyslu. Tato situace nastala údajně „nedávno“, ale přesné určení není.

Nedostatek výrobních kapacit na 14nm procesu nastal souhrou různých faktorů (ony modemy, rychlejší nárůst ploch čipů kvůli jádrům navíc u Coffee Lake a Coffee Lake Refresh, oživení poptávky po PC) předtím v polovině roku 2018 a vedlo to ke značnému navýšení cen u samostatných procesorů na koncovém trhu (tzv. retailu), kde se nedostupnost projevila asi nejvíc, ale problémy měly i výrobci notebooků. Intel totiž prioritizoval dražší produkty a výrobcům notebooků nedodával požadované levné mobilní procesory.

Zda se dopady nedostatečné výroby opět ukážou i na volném trhu, to ještě nevíme (i když je pravda, že se asi ještě pořád úplně nevrátila do normálu situace po té minulé krizi, některé levnější procesory Intelu pořád v obchodech často nejsou skladem). Protože Intel mezitím zprovoznil výrobní kapacitu navíc, neměla by snad případná krize cen desktopových CPU být tak hrozná, jako loni. Ovšem raději si v následujících měsících dejte pozor na signály zdražování a další zprávy o nestíhání Intelu, aby vás případně nakynutí cen nezasáhlo nepřipravené.

Odhalený křemík procesoru (Intel Skylake-X, foto: Fritzchens Fritz)

Nové modely notebooků mohou být odloženy na příští rok

Podle DigiTimes je ale reálná ona druhá strana mince, tedy že nedostatek zase dolehne na výrobce notebooků, kterým budou scházet procesory a nebudou kvůli tomu moci vyrobit a prodat tolik notebooků, kolik by se jim jinak podařilo (což je pro ně docela smůla, protože zájem o PC letos zřejmě vzácně stoupal a nedostatek CPU tímto výrobcům překazil možnost se trošku vykrmit na horší časy).

DigiTimes píše, že výrobci notebooků pravděpodobně v některých případech mohou odložit vydání nových notebooků na pozdější dobu (například až po Vánocích a novém roce), právě kvůli nedostatku opět asi hlavně lowendových procesorů. Tyto nedostatky by se neměly týkat 10nm čipů Ice Lake, ale u těch je asi dostupnost odděleně omezená také a pravděpodobně budou typicky o dost dražší a tedy nevhodné pro levné modely.

Galerie: Výroba čipů Intel v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?