Hlavní navigace

Intel ještě pořád nestíhá vyrábět 14nm čipy. Nedostatek procesorů skončí až příští rok

15. 8. 2019

Sdílet

Asi tak rok zpátky touto dobou vrcholily zprávy, že Intel nestíhá vyrábět 14nm čipy kvůli poptávce (a dalších faktorech, jako výroba 14nm modemů pro Apple údajně se špatnou výtěžností, větších čipech kvůli přidání jader) a že hrozí jejich zdražení. Tomu se tehdy ještě moc nevěřilo, aby pak tato realita udeřila tvrdě někdy v září. Až šílené ceny v obchodech už od té doby sice dávno pominuly, ale vypadá to, že normál ještě pořád nenastal. Výrobci počítačů podle posledních zpráv nedostatek aktuálně pořád pociťují a jeho cenové efekty se tak pořád mohou projevit, zvlášť jestli ke konci roku zase stoupne poptávka po PC.

Momentálně údajně výrobci notebooků mají o něco zhoršené prodeje a čekají v třetím kvartále zhoršení prodejů proti druhému. Hraje v tom roli hrozba obchodní války a ekonomického zhoršení, ale překvapivé je, že na prameni údajně pořád sedí i žába Intel. Tchajwanský web DigiTimes přinesl včera zprávu, že dle Compal Electronics, jednoho z velkých OEM/ODM výrobců, se nedostatek procesorů Intel nadále projevuje a má skončit až v prvním kvartále roku 2020, tedy půl roku později, než se soudilo loni na podzim a v zimě.

To, že momentálně ještě asi z problémů nejsme, se dá rychle zjistit pohledem do eshopů: například v nejmenovaném velkém obchodě je velké množství modelů Celeron a Pentium pro desktop vyprodaných nebo „na objednaní“, místo aby byly skladem, jak bývalo běžné. Dražší procesory už na tom tak zle nejsou, takže nestíhačka Intelu asi nyní není tak drastická jako minulý rok, kdy byly ovlivněny i dodávky poměrně drahých a lukrativních Core i5 a i7. Nyní to vypadá, že tyto procesory Intel dodává celkem bez problémů a nedostatek kapacit byl vytěsněn do lowendových čipů, z nichž je méně peněz a tak byly vybrány jako oběť a seškrtána jejich produkce.

Nedostatek se asi projevuje v lowendu

Toto pravděpodobně bude i situace u výrobců notebooků. Tam je menší výdělečnost nejlevnějších čipů ještě umocněná množstevními cenami. Když tedy Compal uvádí, že stále pociťují nedostatek CPU Intel, pravděpodobně je to právě v lowendu, kde Intel pravděpodobně Intel nenabízí dost CPU k uspokojení dodávek, nebo je na ně dlouhá čekací doba. Během krize například zmizely z obchodů desky s procesory Celeron/Pentium Gemini Lake, což asi opět ukazuje, že Intel těmto levným produktům vzal přidělenou kapacitu a přednostně vyráběl dražší modely.

DigiTimes nepřináší žádná čísla o tom, o kolik procent dodávky zaostávají za poptávkou, ale převis asi není zas tak vysoký, když nedochází k větším zdražováním vyšších modelů CPU v retailu (i když ve smluvních cenách asi posun nastal, výrobci PC si pravděpodobně už nemohou vymoci tak vysoké slevy jako kdysi). Pokud budete kupovat lowendový notebook s nějakým Celeronem nebo Pentiem, možná za něj zaplatíte víc kvůli tomuto faktoru.

Jak už bylo řečeno, Compal nyní očekává, že se situace srovná po Silvestru v Q1 2020, pokud nedojde k dalšímu „prodloužení“. Ačkoliv byste asi čekali, že s rostoucím tržním podílem AMD by nemělo docházet k tomu, že Intelu dojdou kapacity, ale je to už holt tak. Větší čipy kvůli růstu počtu jader (s nímž Intel buď nepočítal, nebo měl za to, že k němu dojde až na 10nm procesu) nebo obecně větší prodeje PC podle všeho převážily to, že Intel prodává o něco menší díl koláče než před dvěma lety. AMD by asi mohlo celému trhu „ulehčit“, pokud by výrazně stoupl jeho podíl v noteboocích, jenže v nich si podíl zvyšuje jen pomalu.

Galerie: Výroba čipů Intel v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?