Hlavní navigace

Intel mění šéfa. Vrací se veterán Pat Gelsinger, možná ideální CEO s inženýrskou krví

14. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Potenciálně skvělá zpráva pro Intel: firma dostává nového šéfa a je jím respektovaný veterán s bohatou inženýrskou zkušeností. Podle mnohých nejlepší možná volba.

Už jsme dnes psali o akvizici ostře sledovaného (budoucího) výrobce výkonných procesorů ARM Qualcommem, který by tím mohl získat hodně silnou zbraň. Včera se ale současně s touto potenciální peckou objevila hned další velká novina s potenciálně velkým dopadem na počítačový průmysl.

Intel totiž oznámil, že příští měsíc změní svého šéfa. Robert Swan, který se vedení ujal v nevděčném čase, vydržel jen poměrně krátce a odchází. Hlavní zpráva ale je, kdo nastupuje na jeho místo: do Intelu se vrací Pat Gelsinger. Ten z Intelu asi i ne úplně dobrovolně odešel v roce 2009 a doteď úspěšně vedl VMware (od roku 2012, předtím byl COO a prezident EMC). Gelsinger má velmi silné inženýrské znalosti a zkušenosti a dost možná je tím nejlepším CEO, kterého se různými problémy se prokousávající křemíkový gigant teď mohlo dostat. Pro firmu by to tedy mohla být velmi dobrá, ba možná přímo přelomová novinka.

Dobří holubi se vracejí: Intel Edition

O tom, že Robert Swan by mohl na postu CEO skončit, se v poslední době objevily zvěsti, ale jen neoficiální. Původně finanční ředitel dostal vedení firmy do rukou, když v roce 2018 neplánovaně skončil Brian Krzanich, a nastálo CEO původně být nechtěl. Stal se jím pak ani ne před dvěma lety. Jeho nynější odchod je evidentně plánovaný minimálně nějaké měsíce, protože nástupnictví a návrat Pata Gelingera byly evidentně dohodnuté předem. Je možné, že Swanovo vedení vždy mělo být překlenovací – před dvěma lety totiž Gelsinger zřejmě také byl zvažován (ale také tehdy veřejně tvrdil, že z VMware se vracet nebude).

Každopádně včera Intel oznámil, že 15. února nastupuje na post ten samý Pat Gelsinger a Roberta Swana, jenž bude firmu řídit do té doby, nahradí. Spolu s rolí CEO Gelsinger současně dostane místo v dozorčí radě, takže bude schopen strategii firmy určovat i na této úrovni.

30 let v Intelu za zlaté éry

Intel Pat Gelsinger Pat Gelsinger, nový šéf Intelu, aktuální korporátní foto (Zdroj: Intel)

Patrick Paul „Pat“ Gelsinger byl do svého odchodu v roce 2009 dlouholetým veteránem Intelu, pracoval v něm od roku 1979, kdy ve věku 18 let nastoupil hned po střední škole. Měl odkrouceno 30 let a jeho zkušenosti sahají až k procesorům 286 a 386, na nichž se podílel, zatímco studoval univerzitu. U procesoru 486 už byl v 25 letech vedoucím architektem.

V Intelu se pak, když vystoupal na více manažerské pozice, stal vůbec prvním CTO. Spolupodílel se na dnes zcela zásadních technologiích jako je USB a Wi-Fi, ale stopu měl i na pozdějších procesorech. Inicioval také například konání technologických konferencí IDF (bohužel od roku 2017 zrušených). Ve své éře byl Gelsinger do značné míry veřejnou tváří reprezentující procesory Intel před počítačovým světem.

Na druhou stranu mu bývá připisován určitý podíl na blamáži s projektem Larrabee, což byl pokus o vývoj GPU s odlišným paradigmatem, používajícím množství CPU jader se širokým SIMD (možná by se dalo říci, že šlo o jakési softwarově-definované GPU), z něhož se nakonec stal Xeon Phi a AVX-512. V Larrabee je také spatřován důvod jeho dočasné rozluky s Intelem.

Možná něco může naznačit, že Charlie Demerjian, který na Intelu zpravidla spíše nenechává příslovečnou nit suchou, označil Gelsingera za absolutně nejlepší možnou volbu, po jaké mohla dozorčí rada, potažmo akcionáři sáhnout. Gelsinger je podle něj jak skvělý v technických záležitostech, tak nepostrádá charakterové kvality jako člověk – a nemůže uškodit, že ve VMware se podle všeho otrkal a osvědčil i jako manažer (dobré dojmy mimochodem sdílí i Linus Torvalds).

Pat Gelinger roce 2006. Prezentuje procesory Itanium 9000 Montecito Pat Gelsinger roce 2006. Prezentuje procesory Itanium 9000 Montecito (Zdroj: Intel)

Inspirace pro obrat

Navíc lze říci, že svým návratem může být inspirací ve chvíli, když Intel trošku přešlapuje – je možné, že dokonce může přilákat další veterány, kteří z firmy již odešli do společností jako je třeba Apple, protože ztratili důvěru v to, že dokáže Intel dokáže dál být lídrem. Jeho předchozí působení by mělo být velmi cenné jako zkušenost a současně by Gelsinger měl mít v porovnání s případnou alternativou zvenčí mnohem bližší vztah.

Samozřejmě ale nemůžeme vědět, zda de naděje v něj vkládané naplní. Ostatně, ne vše potřebné musí být v silách jednoho člověka, faktorů určujících budoucí úspěch či neúspěch Intelu je jistě více.

IntelXeon 04 5x7 Zde je Pat Gelsinger v době před EMC/VMware s procesory, které vešly do historie s větší slávou (Zdroj: Intel)

Intel v tiskové zprávě zdá se chce předejít některým spekulacím a upozorňuje, že výměna CEO nesouvisí s aktuálními finančními výsledky – ty za Q4 a celý rok 2020 vyjdou tento měsíc (21. 1.) a Intel uvádí, že předstihnou očekávání. Je také připojena poznámka, že Intel tehdy sdělí nějaké informace ke svým pokrokům s přípravou 7nm výrobního procesu. Implikace asi má být, že nemáme Swanův odchod číst tak, že by se ve výrobním procesu měly brzo provalit zase další špatné zprávy.

Zdroje: Wikipedia, Intel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?