Hlavní navigace

Intel o pětinu zlevnil odemčené dvoujádro Core i3-7350K. U zbytku CPU ceny zatím drží

30. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Přetaktování procesorů Intel bylo v recentních časech téměř vždy omezeno jen na dražší verze CPU. Jen párkrát Intel uvedl odemčené dvoujádro, například v roce 2014 populární Pentium G3258. Tudíž byl loni důvod k radosti, když prosáklo, že v generaci procesorů Kaby Lake přijde odemčené Core i3-7350K. Zkalilo ji však, že tento model nakonec levný nebyl, cenou se už blížil nejnižším čtyřjádrům. Nicméně tato závada teď zdá se bude napravena, nebo aspoň zmírněna – přesně tento procesor byl totiž nyní Intelem zlevněn.

Core i3-7350K – odemčené 4,2GHz dvoujádro generace Kaby Lake pro socket LGA 1151 – šlo na trh s oficiální cenou 184 dolarů, což dělá s DPH v přepočtu něco okolo 5300 korun. Intel jej ale nyní údajně zlevnil na 149 dolarů, tedy o 19 %. V přepočtu se tedy po započtení naší daně dostalo na cenu okolo 4300 Kč. Zdroje se různí o tom, kdy k seškrtání přesně došlo. Podle některých v posledních dnech, nicméně v našich obchodech se zlevňovalo zdá se již od poloviny měsíce. Je možné, že nyní byla pouze snížena oficiální částka v ceníku, zatímco reálně již distributoři novou cenu uplatnili dříve (nebo se sleva na západě odehrála později než u nás). V tuto chvíli se již Core i3-7350K každopádně dá za výše zmíněnou mírnější částku pořídit i ve velkých obchodech.

Na místě je asi debata, zda je toto zlevnění odemčeného dvoujádra podníceno příchodem mainstreamových Ryzenů 5 v dubnu. Toto dvoujdárové Kaby Lake s HT (čtyři vlákna) se totiž cenově krylo s nejnižšími čtyřjádry AMD s SMT (osm vláken), Ryzenem 5 1400 a Ryzenem 5 1500X. Ty by měly mít podstatně lepší vícejádrový výkon a jsou taktéž odemčené. Na druhou stranu, i3-7350K bylo poměrně drahé od začátku, takže zlevnění lze rozumět, i pokud bereme v úvahu čistě jen konkurenci uvnitř značky. Například levná Pentia s HT (G4560, G4620), která sice nelze přetočit, ale poměr cena/výkon skýtají diametrálně lepší.

intel-core-i3-lgaModel tak nevycházel dobře a Intel zřejmě nyní uznává, že cena byla přestřelená. Za současnou už toto Core i3 nepředstavuje tak velký příplatek proti zamčeným Core i3 (proti Pentiím ale stále ano). Stále asi nejde o nějak výhodnou volbu, zvlášť pokud budou v budoucna počty jader přibývat vyšším tempem a dvoujádrovému i3 hrozí zastarání. Navíc je třeba připočíst chladič, který i3-7350K postrádá, a desku s čipsetem Z170/Z270 pro přetakování. Pokud je ale z nějakého důvodu třeba maximální jednovláknový výkon za méně peněz, než stojí odemčená Core i5 a i7, pak asi jiné možnosti přetočení Core i3-7350K nejsou a zlevnění u něj pomůže.

Ostatní Intely po příchodu Ryzenu nezlevnily

Je ovšem zajímavé, že zlevnil zrovna relativně okrajový model, kterému konkurují jen dva nejlevnější Ryzeny (obě čtyřjádra se navíc proti ostatním zdá se prodávají relativně málo). Slevy se asi čekaly – nebo možná lépe řečeno v ně bylo doufáno – hlavně u vyšších modelů na platformě LGA 2011, proti kterým Ryzeny v poměru cena/výkon vynikají nejvíc, či možná čtyřjader na LGA 1151. Ale zatímco dvoujádro zlevněno bylo, tyto modely nikoliv, což možná znamená, že u dražších CPU Intel ustoupit nehodlá. Pokud by to měl v plánu, asi by se stalo nyní. Nicméně spolehnout se na tokovou logiku asi úplně nelze, takže nějaká naděje zůstává.

Byl pro vás článek přínosný?