Hlavní navigace

Intel oficiálně láme hůl nad Optane a pamětí 3D XPoint: další vývoj i celá divize jsou zrušené

29. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Tak je to oficiální: už i samotný Intel definitivně končí s nevolatilními pamětmi 3D XPoint a Optane. Technologicky to možná slepá ulička nebyla, ale nedokázaly si na sebe vydělat.

Dnes jsme již psali o překvapujících finančních výsledcích Intelu, jehož tržby skončily téměř tři miliardy dolarů za očekáváním a firma se na kvartál dokonce po dekádách stabilní ziskovosti propadla do ztráty. Vypadá to, že při této příležitosti Intel sdělil ještě jednu negativní novinku. Firma zcela ukončuje projekt technologie Optane a nevolatilních pamětí 3D XPoint, do kterých se vkládaly naděje na nahrazení choulostivé NAND Flash.

3D XPoint patří mezi tzv. Phase Change RAM a šlo o technologii vyvinutou společně Intelem a Micronem. 3D XPoint má nižší výkon než DRAM (používaná v operačních pamětech), ale udržuje si obsah po odpojení napájení, jako NAND Flash používaná v SSD. Jenže 3D XPoint má jednak mnohem lepší výkon, ale také o několik řádů lepší životnost na počet přepisů – řešil by tedy největší nevýhodu hodně choulostivých pamětí NAND.

Ačkoliv technologicky asi 3D XPoint fungoval, nakonec končí neúspěchem. Micron jej přes to, že měl na tuto technologii práva, nikdy pořádně neuvedl do produktů (ty měly být prodávané pod značkou QuantX, zatímco Intel používal značku Optane). Intel nejdříve zrušil spotřebitelská Optane SSD, jejichž výkon byl hodně ceněn. V poslední době přibývalo signálů, že už ani s dalším použitím pamětí 3D XPoint moc nepočítá, když po ukončení výroby pamětí Micronem sám nevyvíjel žádné kroky k tomu, aby si čipy zajistil sám. To, že vše směřuje k pádu, se teď potvrdilo.

Intel Optane Persistent Memory 1600 Intel Optane Persistent Memory (zdroj: Intel)

Intel ve výsledcích za druhý kvartál oznámil, že v Q2 zahájil útlum a eventuální kompletní zrušení divize pamětí Optane. Firma uvádí, že technologie Optane přes technické výhody „nezapadá do strategických priorit“ Intelu. Jinde bylo uvedeno, že firma posuzuje různé své aktivity a ty, které nejsou dostatečně důležité nebo případně nejsou ziskové, bude rušit. Jednou z aktivit, která takto dostala po zhodnocení výkonů „padáka“, jsou paměti 3D XPoint. Intel sice bude podporovat dál současné zákazníky, ale existující produkty jako Optane DC Persistent Memory se již jen doprodají a odejdou na věčnost bez potomků.

Intel v souvislosti s tímto krokem také hodlá (zřejmě v Q3 2022) odepsat 559 milionů dolarů účetní hodnoty pamětí Optane ze svých zásob.

Optane SSD 800p. Nesmělý pokus nabídnout SSD s pamětí 3D XPoint širokým vrstvám běžných uživatelů PC. Kapacity byly ale příliš malé a ceny nic moc. Intel i tato Optane SSD zrušil (zdroj: Intel)

Dobré paměti, ale cena nebyla dost nízká

Toto tedy znamená nejen ukončení výroby modulů Optane Memory pro PC, ale už úplně všech produktů založených na technologii pamětí 3D XPoint. Zatímco doteď mohla existovat naděje, že Intel začne znovu vyrábět nějakou novou vylepšenou generaci 3D XPointu, už se tak evidentně nestane. Intel tedy zřejmě stejně jako Micron na 3D XPoint rezignoval.

Tip: Intel má na pamětech 3D XPoint/Optane masivní ztráty, odhalilo účetnictví. Skončí úplně?

Pravděpodobný důvod jsme tu již párkrát rozebírali, ale nejspíš je v tom, že 3D XPoint není dost univerzální na to, aby nahradil DRAM, ale zároveň je příliš drahý, než aby dokázal nahradit NAND v úložištích. Nakonec tedy technologie ztroskotala na tom, že je sice lepší než NAND, ale ta pořád vyhrává svou mnohem nižší cenou.

Rozdělení modulu Intel Optane Memory H20 Modul Intel Optane Memory H20, ve kterém troška 3D XPointu vypomáhala pomalému SSD s pamětí QLC NAND. Šlo asi o slepou uličku, klasické SSD s TLC NAND je jednodušší i lepší řešení (zdroj: Intel)

Intel se pokoušel najít místo pro Optane na spotřebitelském trhu v hybridních úložištích, kdy malé množství 3D XPointu akcelerovalo pomalejší HDD nebo SSD, ale toto řešení nemělo mnoho smyslu proti použití jediného kvalitnějšího SSD.

Místo Optane DC Persistent Memory v hierarchii pamětí a úložišť v počítačích, respektive serverech, dle Intelu. 3D XPoint měl být mezistupeň mezi SSD a RAM (zdroj: Intel)

Místo Optane CXL, což ale není náhrada

V nabídce Intelu tedy už asi v budoucnu nebudou nevolatilní moduly DIMM Optane DC Persistent Memory, které měly být jednou z výhod platformy serverových procesorů Xeon. Intel uvádí, že náhradou tohoto produktu budou Storage Class Memory založené na technologii CXL a tato formulace bývá citována ve spojení s tím, proč Optane končí. Je třeba ale říct, že CXL je jen technologie připojení paměti k procesoru, a tedy ortogonální problém. Nic nebránilo tomu, aby CXL paměti pro servery měly uvnitř čipy 3D XPoint (místo NAND a DRAM, které tedy zřejmě Intel hodná používat, čímž se nebude lišit od dalších výrobců, jako je třeba Samsung), takže toto je asi spíš pokus o zastření neúspěchu.

Kapitola technologie 3D XPoint se tedy asi uzavírá – prakticky přesně po sedmi letech od premiéry (ta byla v červenci 2015). Je škoda, že se nemohla prosadit více a nepovedlo se jí zlevnit do podoby, kdy by mohla nahradit paměti NAND a zlepšit tak vlastnosti počítačových úložišť. Snad se to podaří nějaké nové technologii, ať už opět na bázi Phase-Change RAM, nebo jiné alternativy.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?