Hlavní navigace

Intel rozšiřuje podporu Optane Memory, už se dá použít i s čipy Celeron a Pentium

29. 3. 2019

Sdílet

Moduly Optane Memory od Intelu asi nejsou až zas tak populární a většina uživatelů asi volí raději obyčejné SSD místo cachovacího řešení. Jde na druhou stranu o nejlevnější cestu, jak si pořídit nevolatilní paměť 3D XPoint. Intel cachování úložiště s Optane Memory omezil jen na desky s čipsety řady 200 a 300, ale to nebyl jediný limit. Doteď byla uměle zakázána také kompatibilita s lowendovými procesory, byť deska a čipset vyhovovaly. Ovšem toto omezení teď Intel odboural, takže se tato konfigurace bude dát použít ve více počítačích.

Původně Optane Memory od svého uvedení fungovalo jen tehdy, když jste měli procesor Core i3 a lepší. Na dvoujádrech Pentium a Celeron nebylo toto hybridní úložiště povolené. Patrně tomu nic nebránilo, šlo jen o obchodní strategii pokoušející se přesvědčit klienty ke koupi o něco dražších modelů CPU. Ovšem možná nešlo o úplně logické rozhodnutí, protože teoreticky by hybridní úložiště asi měla být atraktivní spíše pro levnější cenové segmenty, kdežto ve vyšších třídách si uživatel spíše pořídí plnohodnotné SSD s vyšším výkonem.

Optane Memory je ve skutečnosti návrat technologie Intel Rapid Storage, nyní však s pomocí pamětí 3D XPoint

Intel nyní ustoupil a v aktuálním novém ovladači pro Intel Optane Memory (verze 17.2.0.1009) přidal podporu procesory Celeron a Pentium. Nebylo to nějak nahlas inzerováno, ale poznámky k vydání tuto novinku uvádějí. Píše se v nich nicméně, že podpora platí od „8. generace procesorů“ nahoru.

Pro Kaby Lake už ne

To je trošku komplikovaně řečeno, protože Pentia a Celerony mají vlastní číslování a na sedmičku/osmičku/devítku nezačínají. Mělo by to ale znamenat procesory generace Coffee Lake, tedy pro druhou revizi socketu LGA 1151 a čipové sady řady 300 – Celerony G4900/G4920, Pentium G5400/G5500/G5600 a tak dále. Populární Pentia jako G4560 z generace Kaby Lake na deskách s čipsetem řady 200 tedy asi mají smůlu a tato retroaktivní změna už se jich netýká.

Modul Intel Optane H10 na CES 2019 (Foto: Tom's Hardware)

Původní Optane Memory měly vysokou cenu na to, že šlo jen o cachovací modul a bylo k nim třeba ještě druhé úložiště. Zejména při velkém zlevnění SSD, ke kterému postupně došlo za poslední rok, je asi jednodušší do levného PC koupit lowendové 256GB nebo dokonce 512GB SSD. Nicméně Intel teď má v nabídce Optane Memory H10, které by mohlo být atraktivnější. Jde totiž o kombinaci 3D XPoint cache a zároveň QLC NAND Intel SSD 660p v jednom. Toto kombo ale není transparentní a stále tak vyžaduje, aby deska a CPU podporovaly cachovací technologii Optane Memory. Bez tohoto nového ovladače by proto H10 na Celeronech a Pentiích nefungovalo. To je možná taky důvod, proč Intel nyní tuto politiku upravil. Otázka je samozřejmě, zda pro nejlevnější PC nebude lepší koupit jen jednoduché SSD 660p – nebo nějaký jiný levný modul/disk s TLC NAND.

Galerie: Intel Optane Memory

Byl pro vás článek přínosný?