Hlavní navigace

Intel Optane Memory H10 jde na trh: hybridní SSD s 3D XPointem a QLC NAND

12. 4. 2019

Sdílet

Na CES 2019 Intel představil nový modul M.2 z řady Optane Memory, označený přívlastkem H10. Ovšem proti předchůdcům se dost liší, zatímco Optane Memory mělo původně jen malou kapacitu paměti 3D XPoint, která sloužila jako cache pro další úložiště (ať už SSD nebo HDD), Optane Memory H10 je kompletní úložiště, protože na stejném modulu je i separátní celé SSD. Tyto moduly tak spojí paměti 3D XPoint z druhou novinkou elektronických úložišť, QLC NAND, ale také budou komplikovány tím, že cache není transparentní a modul tak bude fungovat jen na vybraných platformách Intelu.

Po oznámení na CES 2019, kdy jsme ještě neměli plné parametry, Intel nyní tyto moduly i oficiálně vydal, takže k nim můžeme sdělit detaily. Optane Memory H10 má provedení modulu M.2 o délce 80 mm a rozhraní PCI Express 3.0 ×4. Čtyři linky jsou ale rozdělené na dvě a dvě. Na modulu je totiž separátně implementován ekvivalent cachovacího zařízení Optane Memory či Optane Memory M10 a SSD část s vlastním řadičem a NAND. Ta by mělo odpovídat kompletnímu ekvivalentu NVMe Intel SSD 660p s pamětí QLC 3D NAND.

Optane Memory H10 tak představuje dvě zařízení v jednom a slot, do kterého je nainstalováno, musí podporovat rozdělení PCIe ×4 na dvě poloviny. Obě části totiž s CPU/čipsetem komunikují separátně, nejsou spřažené za společným řadičem. NAND řídí Silicon Motion SM2263 a Optane má řadič Intel SLL3D.

Schema Intel Optane Memory H10 Schéma Intel Optane Memory H10

Pozor, toto úložiště nebude fungovat všude

Tento disk/cache Intel nabízí v kapacitách 256 HB, 512 GB a 1 TB paměti QLC NAND, zatímco integrovaná cache z 3D XPointu má kapacitu 32 GB nebo 16 GB u 256GB verze. Podle obrázku má SSD část zřejmě i DRAM buffer. Jak už bylo řečeno, jeho řadič nevidí paměť 3D XPoint, správu těchto dvou prostorů a samotné cachování totiž dělá čistě čipset Intel a data se mezi nimi přehazují po PCI Expressu.

Intel Optane Memory H10 Intel Optane Memory H10

Toto úložiště tedy bude správně fungovat jenom na platformě Intel Kaby Lake s čipsetem řady 200 nebo Coffee Lake řady 300 (připomeňme, že teď už i na Celeronech a Pentiích, což dřív povoleno nebylo). Co by se stalo, pokud byste modul nainstalovali třeba na desku s procesorem AMD, není jasné. Buď byste viděli Optane Memory a Intel SSD 660p jako dvě zcela nezávislá úložiště, nebo ani to, pokud by deska a BIOS neuměly bifurkaci slotu na ×2/×2. Každopádně fungování modulu H10 je podporováno jen tam, kde je podporováno cachování Optane Memory, plus ještě může být nutná aktualizace BIOSu kvůli oné bifurkaci PCIe.

Lepší výdrž i výkon než standardní QLC SSD

Výkon podle Intelu dosahuje až rychlost 2400 MB/s při sekvenčním čtení a 1800 MB/s při sekvenčním zápisu. Všimněte si, že je to víc, než co lze protlačit z/do SSD 660p nebo Optane Memory přes PCIe 3.0 ×2. Je to díky tomu, že cachovací systém rozkládá zátěž mezi cache a QLC a z obou může číst současně. Logicky to ale asi znamená, že této rychlosti dosáhnete jen tehdy, pokud máte daná data uložená v prostoru 3D XPoint cache. Náhodný přístup je pak až 55 000 IOPS při čtení i zápisu s hloubkou fronty 2 (QD2) a 32 000 IOPS (čtení) a 30 000 IOPS (zápis) při QD1. Samostatné SSD 660p má ve specifikacích o dost lepší čísla, ale ta jsou asi pro QD32, tj. ideální případ.

Záruka disku je pětiletá. V otázce výdrže zřejmě cachování do 3D XPointu dokáže přinést hmatatelná vylepšení. Pro 1TB verzi totiž Intel uvádí garanci 300 TB zápisů, což je dvojnásobek proti SSD 660p. Pro menší kapacity by asi záruka mohla být na 150 a 75 TB, ale konkrétně to uvedeno není.

Modul Intel Optane H10 na CES 2019 (Foto: Tom's Hardware)

Je QLC + 3D XPoint jako cache lepší než SSD s TLC?

Toto komplikované zařízení má zřejmě jako záměr hlavně jednu věc. Optane SSD 905p sice existují v provedení M.2, ale mají docela vysokou spotřebu, potřebují chladič a také jde o 110 mm dlouhé moduly. Moduly Optane Memory zase potřebují druhé SSD či HDD. Toto stálo v cestě nasazení Optane do notebooků a právě toto použití řeší modul H10. Jak cache, tak SSD stlačil do jednoho slotu, navíc by klidová spotřeba v úsporném stavu měla být dobrých 15 mW. Toto řešení je tak konečně pro mobilní oblast zralé. Ovšem samozřejmě je otázka, zda bude konkurenceschopné. Optane Memory na modulu totiž zvyšuje cenu, a tak by za stejnou cenu už mohlo být třeba slušné SSD s TLC NAND, bez potřeby děla kompromisy s QLC. Intel by ideálně měl u Optane H10 nabízet nižší cenu než u TLC, aby byly tyto moduly byly atraktivní. Zda to kvůli výrobním nákladům udělá, těžko říct.

Protože se tyto moduly budou asi osazovat hlavně do notebooků, neuvedl Intel jejich doporučené ceny. Dost možná tak budou hlavně záležitostí OEM trhu, kde by se ovšem asi mohly objevovat i v desktopech. Uvidímě, zda se vůbec někdy dostanou i do volného prodeje. Možná, že tomu trochu brání onen problém konkurenceschopné ceny, o kterém byla řeč před chvílí.

Galerie: Intel Optane Memory H10

Byl pro vás článek přínosný?