Hlavní navigace

Intel prý chce přesunout výrobu 14nm čipů k Samsungu. Rocket Lake v roce 2021? (oživeno)

19. 6. 2019

Sdílet

Oživeno 19. června 2019: Článek jsme aktualizovali o nové informace, které naleznete na jeho konci.

Před delší dobou, když měl Intel největší nedostatek výrobních kapacit a výrazně kvůli tomu zdražovaly 14nm CPU (a dokonce byly omezeny i dodávky OEM výrobcům PC), se objevila divoká zpráva, že by Intel mohl část čipů vyrábět v zakázkových výrobnách místo vlastních továren. To by na symbolické rovině bylo skoro až trapas, vzhledem k tomu, jakou chloubou předtím vlastní výrobní procesy pro společnost byly. Kupodivu se teď tyto zprávy objevují znovu ještě v trochu překvapivější verzi: Intel by prý měl začít vyrábět dokonce u Samsungu.

Tyto zprávy se objevily v jižní Koreji (zdrojem je web SeDaily). Intel podle nich nadále má mít problémy s kapacitou 14nm výroby. Je otázka, zda je toto pravda, protože letos by ještě měl Intel přidat značnou kapacitu navíc. SeDaily ale tvrdí, že Intel jedná se Samsungem o výrobě v jeho továrnách, aby svým vlastním kapacitám ulehčil. A prý by tedy měl některá 14nm CPU začít vyrábět u něj. Ovšem nemá to nastat nějak brzo, čipy z této spolupráce by se prý měly začít objevovat až kolem roku 2021. Podle SeDaily jsou údajně vyjednávání o smlouvě už ve finálním stádiu.

 

Rocket Lake do Samsungu? Asi spíš ne

Intel by podle uniklých zpráv měl údajně u Samsungu vyrábět dokonce procesory (objevilo se jméno generace Rocket Lake), ale to je myslím asi ta nejméně pravděpodobná věc. Problémů je s tím několik. CPU potřebují vysokou frekvenci (a právě kvůli tomu u nich zatím není použitý 10nm proces Intelu), v čemž by asi proces Samsungu měl být horší. A jsou obecně hodně kriticky závislé na konkrétním procesu a silně optimalizované. Jejich převod na úplně jiný proces by byl velmi náročný a drahý. Navíc by nemělo smysl, aby pro takto vzdálená CPU byl použitý stále 14nm proces. Když už, tak by Intel mohl sáhnout alespoň po 7nm, jenž by za dva roky měl být široce dostupný.

Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV

Bez ohledu na to, co zpráva říká, je proto pravděpodobné, že pokud to celé není kachna, tak Intel Samsungu spíš zadá k výrobě něco jiného. Pravděpodobně nějaký produkt, který není tak pevně svázaný s jeho vlastním křemíkovým procesem a je více „syntetizovaný“. Dost možná by to mohl být nějaký ne úplně ústřední artikl – FPGA, síťové čipy nebo čipové sady. Dřív by asi mohly být kandidátem modemy, ale z těch se Intel zdá se spíš stáhne. Horkým kandidátem na outsourcing jsou asi nové produkty, které ještě neměly příležitost přizpůsobit se procesům Intelu, například připravované AI akcelerátory Nervana.

Budou u Samsungu vznikat GPU Xᵉ?

A jedna z asi reálných možností je i samostatné GPU Xᵉ. S tím totiž bude Intel do určité míry začínat na zelené louce (i když výpočetní jednotky budou sdílené s integrovanými GPU v procesorech) a asi by mělo být relativně snadnější ho dát k výrobě jiné továrně než CPU. Navíc bude soutěžit s firmami, které u zakázkových výroben také vyrábějí a bude třeba s nimi držet krok, kdežto u továren Intelu není jisté, že budou schopné srovnatelný proces mít ve stejné době. Tady ovšem opět platí, že GPU určené pro uvedení v roce 2021 těžko bude stále 14nm, Intel by u něj asi zvolil 7nm, ne-li 5nm proces. Mimochodem, Samsung začne jako dodavatele pro grafické čipy údajně používat i Nvidia, takže proces je pro toto určení snad docela slibný.

Procesor Intel 10 Generace Core Ice Lake Wafer Křemíkový wafer s 10nm čipy Ice Lake

Zdroje, které o těchto jednáních píší, uvádějí, že důvod, proč by Intel mohl k Samsungu jít oproti „lídrovi“ trhu TSMC, by mohly být ceny. Je možné, že coby hodně velkému klientovi Samsung nabídl Intelu opravdu výhodné ceny, snad prý až na úrovni 60 % nabídky od TSMC (samozřejmě těžko říct, jestli nejde o mylné údaje). Toto by možná mohla být i obecně motivace pro outsourcing. Teoreticky je možné, že pro určité (třeba i méně náročné) aplikace se cena procesu u zakázkových výroben dostala níž, než jakou je schopen sám sobě dát Intel. Zvlášť, pokud k tomu dostane nějakou speciální slevu. I tak by to asi ale bylo zvláštní a mohlo signalizovat, že se Intelu přestává dařit držet krok s vývojem.

Tip: Procesory Intel můžou zase zdražit. Nedostatek 14nm čipů se prý v Q2 2019 zase zhorší

Celkově ovšem tuto zprávu berte s velkou rezervou. To, že některé detaily vypadají podezřele (to, že by měly být u Samsungu vyráběná CPU, zmínka o Rocket Lake) může být znak, že jde o omyl či fámu. Kromě toho by snad nedostatek 14nm kapacit neměl do budoucna být tak silný, protože v druhé polovině letoška měl Intel přivést do provozu další 14nm linky, což by mělo zvednout jeho kapacitu o výrazná procenta a dost možná nedostatek úplně eliminovat. Takže pokud má spolupráce se Samsungem začít nést plody až za dva roky, asi by současná krize nebyla tou skutečnou motivací. Pokud se o výrobě nějakých čipů opravdu jedná, bude to asi z jiných důvodů a jak už bylo řečeno, asi by také šlo o nějaké specifické produkty, ale ne ty úplně ústřední, jako jsou mainstreamová CPU.

Aktualizováno (19. června 2019):

Web Tom's Hardware dnes k této zprávě přinesl své vlastní informace, které přesně dle očekávání říkají, že výroba procesorů v továrnách Samsungu není na stole. Tomuto médiu to údajně potvrdily jeho vlastní zdroje. Ty také údajně říkají, že Intel by u korejského koncernu měl outsourcovat nějaké jednodušší čipy, možná čipové sady pro PC. Důvod je tentýž, který jsme tu uváděli: procesory jsou příliš komplexní a náročné na přepracování, takže takový krok je reálný a vyplatí se spíše u nějakého produktu, u nějž není tolik kritický výkon tranzistorů a podobné parametry.

Zajímavé ale je, že Tom's Hardware potvrzuje jádro zprávy, tedy že Intel skutečně se Samsungem o výrobě v jeho továrnách jedná. Nějaký outsourcing tedy zdá se skutečně nastane. Není ale zatím známo, jaký proces Intel bude využívat.

Galerie: Výroba čipů Intel v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?