Hlavní navigace

Intel chystá výrobu čipů v továrnách Samsungu. Prý dokonce procesory, pro desktop

2. 12. 2019

Sdílet

Už před značným časem se objevovaly informace, že by Intel kvůli tomu, jak nestíhá vyrábět na 14nm procesu, mohl přenést část výroby ze svých továren do cizích, tedy k některému z existujících zakázkových poskytovatelů výroby čipů. Intel nedávno publikoval jakési veřejné přiznání a omluvu za to, jak nestíhá výrobu a zásobování zákazníků svými procesory. A v ní také potvrdil, že skutečně bude vyrábět některé produkty mimo své továrny. Neřekl už však kde a co. Ale podle informací z Koreje to vypadá, že pro tuto spolupráci si vybral Samsung, ne největšího lídra TSMC, a tím produktem by dokonce mohly být procesory.  

Desktopové procesory Intel vyráběné v Samsungu?

Jihokorejský web Pulse, jenž patří pod Maeil Business News Korea, minulý týden publikoval zprávu, v níž uvádí, že Samsung získal od Intelu objednávky na výrobu čipů. Ono by nebylo nijak zvláštní, pokud by Intel u „Foundry“ firem začal vyrábět například čipsety, síťové adaptéry, modemy nebo podobné méně na výkonu a vlastnostech procesu závislé produkty. Ale Pulse píše, že má jít specificky o „desktopové procesory“, což je dost pozoruhodné. Tedy samozřejmě za podmínky, že nejde o omyl. Outsourcing CPU by byl pro Intel úplně nová věc, ale kromě toho asi také potenciálně nejproblematičtější cesta, jakou si mohl zvolit.

Jaké konkrétně procesory by se u Samsungu měly vyrábět, zprávy neuvádějí. Rovněž také není nikde sděleno, o jaký výrobní proces by se jednalo na straně korejského koncernu. Pokud má již Intel návrh a fyzický design pro proces Samsungu hotový nebo dokonce prošlý tapeoutem (tj. pracoval na něm dopředu ještě před uzavřením kontraktu), mohl by teoreticky začít dotyčné čipy začít dodávat během několika měsíců až jednoho roku.

Je ovšem také možné, že přípravy tohoto produktu – asi ne úplně snadné, kdyby šlo o první CPU vyráběné mimo Intel – stále ještě běží. Pak se tu bavíme o něčem, co je třeba ještě dva roky vzdálené. Tento produkt by tedy nezmírnil aktuální bolesti Intelu s nedostatkem výrobních kapacit nyní. Skoro to z toho může vypadat, že Intel s outsourcingem možná počítá i v dlouhodobějším horizontu, což by byla potenciálně dost dalekosáhlá změna strategie. Doteď totiž Intel spoléhal na velký objem své výroby jako na prostředek k ufinancování výstavby nových linek a stále dražšího a těžšího vývoje nových procesů. Pokud by tedy Intel pomalu začal používat víc a víc outsourcingu, mohla by to být cesta k eventuálnímu zavření vlastních továren a přechodu na fabless model, stejný jako má Nvidia, AMD a dnes vlastně skoro všichni výrobci výkonných CPU (či GPU). V případě Intelu by to ale byla hotová bomba a asi největší revoluce v polovodičovém průmyslu minimálně za dosavadní dekády 21. století.

Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV

Pokud jde opravdu o CPU, patrně by to mohly být Atomy

Osobně bych proto stále počítal s možností, že zmínka o „desktopových procesorech“ je omylem a jde třeba o čipsety nebo nějaký další méně kritický produkt. A teoreticky by se dalo uvažovat i o nových samostatných GPU, kde by přechod na jinou technologii mohl být snazší. A možná také nutný, protože GPU vyžaduje proces se špičkovou energetickou efektivitou, pokud má být konkurenschopné, jelikož výkon je nejvíce omezen spotřebou. A opožděnost a problematičnost 10nm výroby Intelu proti 7nm procesu TSMC dostupnému oběma konkurentům by proto mohly zabít pokus Intelu se do oblasti GPU dostat už v zárodku. Tudíž je možné, že zde spolkne hrdost a také raději použije TSMC, nebo právě Samsung. Obecně, Samsung je mu asi pro stravitelnější než TSMC, které je technologicky pro Intel největší hrozba a tudíž mu asi nechce přihrávat další peníze na rozvoj.

Pokud by skutečně šlo o desktopová CPU, je teoreticky možné, že Intel přesouvá k Samsungu výrobu lowendových čipy s jádry Atom – tedy Goldmont+ nebo možná nový 10nm Tremont (což je celkem zajímavé jádro, věnovali jsme mu tento článek). U takové architektury by bylo určitě snazší portování provést a také by bylo možné převést do Samsungu výrobu kompletně. Oproti tomu desktopové čipy Core se současně využívají v noteboocích (řada H), takže tento artikl je asi zase příliš velkým objemem výroby na to, aby se pro něj změnila továrna. Navíc plánované generace Comet LakeRocket Lake mají být 14nm, což při výrobě v Samsungu nedává smysl – tam by Intel zřejmě použil 10nm, 8nm nebo 7nm proces.

Zatím bych tyto zvěsti bral s rezervou (zejména tu část, že půjde o procesory). Ovšem vzhledem k tomu, že už se objevují delší dobu a Intel outsourcing sám potvrdil, je nelze úplně vyloučit.

Galerie: Výroba čipů v cleanroomu polovodičové továrny Intel

Byl pro vás článek přínosný?