Hlavní navigace

Intel Performance Optimizer, X499, Optane Memory M15 a další novinky z Computexu

31. 5. 2019

Sdílet

Na Computexu Intel tento týden oficiálně odhalil procesory Ice Lake s novou architekturou a 10nm čipy – i když trochu nestandardně v tom, že nesdělil parametry jednotlivých modelů. Těm jsme věnovali článek, stejně jako Core i9-9900KS, nové špičce nabídky herních procesorů Intel s 5GHz turbem pro všechna jádra. Ovšem Intel toho na veletrh nakonec dovezl víc a na další věci jsem se dosud nedostali.

 

Zcela automatické přetaktování CPU

První novinka je softwarová, ale pro nadšence bude úzce svázaná s hardwarem. Intel totiž oznámil nový přetaktovávací nástroj. Společnost už má Extreme Tuning Utility (XTU), ale nyní přidá další nástroj nazvaný Intel Performance Maximizer (IPM). Ten má řešit „problém“, kdy řada méně zběhlých (nebo méně k experimentování svolných) uživatelů nemá odemčené top modely procesorů přetočené. IPM přinese možnost přetaktovat procesor automaticky bez zásahu uživatele. Jde o podobnou funkci jaká je teď v nástroji Ryzen Master od AMD, ale také v ovladačích Nvidie pro grafiky GeForce (OC Scanner) a od prosince i v ovladačích pro Radeony.

IPM bude testovat stabilitu všech jader a zvedat takt a napětí, dokud nenalezne jejich limit. Podle toho by měl nastavit bezpečný takt (podle některých údajů pro rezervu o dva stupínky níž pod nestabilní frekvencí, tedy o 200 MHz níž). Intel to na Computexu předváděl a nástroj na scéně přetočil Core i7-9700K na 5,2 GHz. Ovšem to dost možná mohl být hodně výběrový exemplář CPU, protože stabilních 5300 MHz by u Coffee Lake Refreshe nemělo být zrovna časté přetaktování.

Demo utility Intel Performance Optimizer na Computexu 2019 Demo utility Intel Performance Optimizer na Computexu 2019 (Zdroj: Tom's Hardware)

Nástroj je zatím v relativně raném stádiu a podporuje ještě jenom odemčené procesory 9. generace (Coffee Lake Refresh). Eventuálně má ovšem být možné zjistit jím bezpečné takty pro všechny jádra a pak je všechna provozovat na individuálně nastavených top frekvencích. Tato funkce by prý měla hotová někdy do konce roku. První verze Intel Performance Maximizeru má být vydána příští měsíc a bude zadarmo ke stažení na webu Intelu. Přetaktování bude samozřejmě na vlastní riziko, nevztahuje se na něj záruka CPU, jak Intel upozorňuje.

Na podzim vyjdou nové highendové procesory

Intel také oznámil, že tento rok na podzim (asi v Q4) vydá novou generaci highendových procesorů, tedy pravděpodobně pro csocket LGA 2066 a platformu X299. Ovšem nesdělil k nim zatím nic bližšího, takže se jen můžeme dohadovat, že asi půjde o Cascade Lake-X, odvozené od letos vydaných Xeonů Cascade Lake-SP. Ty mají o něco vylepšenou architekturu proti Skylake-X (a také například opravenou chybu Meltdown), ale pořád jsou 14nm.

Intel Core i9 highend Computex 2019 AnandTech Intel na Computexu 2019 oznámil, že na podzim uvede novou generaci highendových procesorů (Zdroj: AnandTech)

Desky s čipsetem X499?

Je možné, že spolu s těmito CPU vyjdou také desky s novým čipsetem. Gigabyte totiž na Computexu ukazuje desku se socketem LGA 2066 označenou na letácích jako „X299G“, jenže s nápisy na PCB jasně říkajícími „X499“. Jde o model X499 Aorus Xtreme Waterforce. Nový čipset pro Cascade Lake-X se tedy asi bude jmenovat právě X499. Nových desek bude samozřejmě víc, Gigabyte ukazoval také „X299G“ Aorus Master a model Designare.

Galerie: Desky platformy Intel X499 (X299G) od Gigabyte na Computexu 2019

Optane Memory M15

A další nový produkt vypustil Intel v oblasti SSD – respektive v oblasti cachovacích SSD s čipy 3D XPoint. A to novou verzi M.2 modulů Optane Memory, označenou M15. Tyto moduly navazují na verzi M10 a budou dostupné v kapacitách 16 GB, 32 GB a 64 GB. V čem je rozdíl? Všechny dosavadní Optane Memory měly rozhraní jen PCI Express 3.0 ×2. Optane Memory M15 ho rozšíří na PCI Express 3.0 ×4 pro vyšší výkon.

Intel Optane Memory M15 2 Intel Optane Memory M15

Ovšem limitem asi pořád bude řadič a přenosové rychlosti čipů. Výkon totiž nestoupl tak vysoko, jak by rozhraní dovolovalo. Maximální rychlost sekvenčního čtení bude 2000 MB/s a sekvenčního zápisu jen 900 MB/s, pravděpodobně pro 64GB modul. Poměrně dost ale stoupnou IOPS. Náhodné čtení má být schopné až 450 000 IOPS a náhodný zápis až 220 000 IOPS. Latence zůstávají velmi nízké (6.75 µs čtení, 12 µs zápis), ale v zátěži je také poměrně vysoký příkon – vzhledem ke maličké kapacitě – 5,5 W, což je značné zvýšení proti předchozí generaci. Spotřeba v nečinnosti je naštěstí minimální, pod 5 mW.

Intel Optane Memory M15

Moduly budou dostupné od července a bude se na ně vztahovat pětiletá záruka. Garantovaný zápis má být 365 TB. Pokud chcete modul používat pro cachování úložiště dle záměrů Intelu, potřebujete platformu Intel s procesorem Kaby Lake a novějším a čipsetem řady 200 (nebo 300 s novějšími CPU). Ovšem modul by opět měl fungovat i samostatně jako standardní NVMe úložiště, pokud překousnete malou kapacitu. Může to být taková levná cesta k Optane SSD, byť limitovanému malým paralelismem (použitých je jen pár paměťových čipů).

Intel NUC Compute Element: Compute Card, druhý pokus

Před nedávnem jsme tu měli zprávu, že Intel zrušil svůj projekt Compute Card, což byl modul s CPU, úložištěm a pamětí v uzavřeném šasi s jedním konektorem, který měl sloužit jako počítačové srdce nejrůznějších zařízení – notebooků, doků, televizí, spotřební elektroniky, embedded, do kterých by se dal snadno nainstalovat a později upgradovat. Nebyl o něj však zájem, možná i proto, že údajně implementace o dost zvyšovala cenu zařízení.

Intel sice Compute Card zrušil, ale vyprodukoval další takový vyměnitelný modul, který má stejné ambice. Tentokrát to ale není uzavřené pouzdro, ale PCB s hranovým konektorem na jedné straně a kovovým krytem našroubovaným na jednu stranu (ten slouží k chlazení). Osazené v něm opět budou mobilní CPU (údajně 15W model řady U), RAM, úložiště, a také bezdrátový modul.

Intel očekává, že první zařízení založená na tomto hardwaru mají vyjít v první polovině příštího roku. Je otázka, zda se ovšem nyní tato koncepce ujme. Ostatně něco podobného už v embedded světě funguje v podobě COM modulů.

Galerie: Intel NUC Compute Element (Computex 2019)

Zdroje: CNX-Software, ComputerBase, WCCFtech, Intel, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?