Hlavní navigace

Drb, jenž může mít velký dopad: Intel prý bude GPU vyrábět u TSMC na 6nm a 3nm procesu

11. 3. 2020

Sdílet

Problémy Intelu s 10nm procesem jsou bolestí, která zřejmě jen tak nepřejde. Sice tu máme optimistické zprávy, že se přece jen nakonec objeví 10nm procesory pro desktop (ovšem bude to až za dlouho), jenže to pořád nevypadá, že byly vychytány příslovečné mouchy této technologie. Aktuálně se objevila informace, že Intel kvůli potížím opustí své vlastní továrny při výrobě nových samostatných GPU, což je nový trh, který se od letoška firma bude pokoušet dobýt a tedy pro tyto čipy bude kritické, aby měly k dispozici tu nejlepší možnou výrobní technologii.  

Outsourcing GPU u rivala?

V médiích se objevila zpráva, že by Intel měl pro výrobu svých nových samostatných GPU používat výrobní proces nynějšího hlavního technologického rivala, tedy TSMC. Podle zdrojů z Asie údajně Intel má objednanou kapacitu konkrétně na 6nm procesu (to by měla být technologie s EUV), který by prý mohl být použitý už pro druhou generaci samostatných GPU Intel Xe. Pro tu první je už pozdě na změnu, ta se vyrábí na 10nm procesu Intelu stejně jako procesory Tiger Lake, od jejichž GPU je odvozena. Pokud jsou ale tyto drby pravda, zřejmě to nebyl vyhovující stav a Intel seznal, že s TSMC by byl konkurenceschopnější, až po první víceméně zkušební generaci grafik vydá tu druhou, která by už měla být frontálnějším útokem na zavedené výrobce Nvidii a AMD.

Ona 6nm GPU Xe druhé generace by snad měla vyjít v roce 2021. Už na rok 2022 prý pak Intel má zapykánu kapacitu na 3nm procesu. To by mohlo znamenat, že ani 7nm proces by nebyl dostatečně konkurenceschopný a 5nm proces by nebyl k mání dostatečně brzy (roadmapu výrobních procesů Intel ukázal v prosinci a 5nm technologie je v ní kladena do roku 2023). Je přirozeně možné, že se zde mluví o nájezdu výroby, zatímco prodej těchto GPU by mohl začít o něco později a sklouznout až do roku 2023.

Tip: První grafická karta Intel Xe pro desktop ukázána, podívejte se na fotografie

Pokud by Intel začal významně používat výrobní proces patřící de fakto konkurentovi pro poměrně prestižní produkty, byla by to menší senzace. I proto, že takto by vlastně pomáhal s financováním vývoje technologie, z které primárně těží jeho už přímí konkurenti a jeho vlastní továrny by o tyto peníze přicházely.

GPU vyžadují, aby výrobní proces držel tempo s konkurencí

Ovšem to, že se Intelu nové výrobní procesy opožďují, možná neponechává jinou volbu. V oblasti GPU je klíčovým receptem na úspěch schopnost dostat více jednotek do určité plochy pro větší paralelismus a zároveň pracovat s co nejvyšší efektivitou, protože výkon GPU je ve finále omezen jejich spotřebou. Zatímco v CPU Intel dokáže vítězit starým procesem, protože poskytuje vysoký jednovláknový výkon díky vysoké frekvenci, ačkoliv je na 14 nm hustota i energetická efektivita horší, v GPU by toto neplatilo.

Aby GPU Intelu měla rovné výchozí podmínky, bude muset mít srovnatelně efektivní technologii zhruba ve stejné době jako Nvidia a AMD. A pokud jsou vlastní výrobní procesy opožděné, je jediným řešením používat stejné procesy, jako konkurence.

Drby, ale...

Zda se tato zpráva o tomto outsourcingu vyplní, to těžko říct. Pochází z asijských zdrojů, přičemž primární zdroj je zřejmě na MyDrivers.com. Je čínsky, takže bohužel moc neznáme nuance textu a není jisté, jak moc je podložen reálnými zdroji. Poté zpráva přešla před hodně „generací“ převzetí, například NotebookCheck uvádí jako zdroj asijský web TechNews Taiwan, jenže ten odkazuje na španělský El Chapuzas Informatico, jenž už jako zdroj uvádí MyDrivers. Prozatím ji tedy berte jako jednu z kategorie těch divočejších. Ovšem pokud by se potvrdila, tak by to byla skutečně pecka a potenciálně hodně dalekosáhlá změna, protože co by takto začalo u GPU, by se nemuselo zastavit. Pokud by Intel nedohnal skluz za TSMC, mohlo by nakonec dojít i na dříve naprosto nepředstavitelnou věc, kdy by začal externě vyrábět i své hlavní produkty – tedy procesory – a zahodil by vlastní továrny, které dříve byly jeho chloubou a lze říci i zárukou dominance.

Grafická karta Intel Xe DG1 Software Development Vehicle (fotogalerie)

 

Byl pro vás článek přínosný?