Hlavní navigace

Intel předpovídá 12 největších trendů pro příští rok

30. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéfové technického a informačního oddělení Intelu, Justin Rattner a Diane Bryantová, předpovídají hlavní trendy ve světě IT pro příští rok. Sice jsou více zaměřeny na technologie samotné firmy, ale v čem dnes Intel nemá prsty, že. Bez potíží lze tyto trendy zobecnit pro celý trh. Letošní nové technologie se příští rok stanou běžnými.

Chytré televizory

Počítače a spotřební elektronika jdou ruku v ruce už řadu, nikdy ale nebyly tak těsně propojeny. Kdejaká forma počítače zvládne přijímat televizi, televizory naopak integrují ryze počítačové čipy. Na Cnews jste už určitě slyšeli o Apple TV, Google TV nebo Boxee. Google TV od Sony je už přímou součástí některých televizorů bez potřeby externí krabičky. A co víc, používá stejně jako Boxee multimediální Intel Atom CE4100. Starší generace Apple TV běžela také na procesorech Intelu, letošní model už používá ARM Apple A4.

Sony Google TVGoogle TV od Sony, zdroj: Sony Insider

Tabletománie a „hybridizace“

Rozpoutal to iPad, ke konci roku se objevují skutečně vážně myšlené tablety s Windows 7 nebo Androidem. Příští rok však do tabletů praští snad všichni výrobci notebooků a chytrých telefonů, dostane se nám nových přizpůsobených systémů. K tomu má co říct i Intel.

Hybridizací je myšlena úzká hranice mezi notebooky/netbooky a tablety. Dotykové displeje, přizpůsobené ovládání a nízké hmotnosti, tak budou vypadat mobilní počítače roku 2011.

Růst prodejů notebooků

Nové procesory a hlavně SSD smazávají rozdíly mezi desktopy a notebooky. Na cesty tak můžete mít výkon velkého počítače, doma jej akorát připojíte k většímu monitoru. Utrpí tím desktopy také ve firemním prostředí díky lepším možnostem zabezpečení dat a menším nárokům na prostor i energii.

„Konzumerizace“ IT

Rozdíly mezi spotřebitelskými a podnikovými počítači se smažou. V byznysové sféře se už dnes používají např. iPhony, s nástupem cloudových služeb už budou podnikové stroje pouhými terminály a jejich uživatelé budou moci pracovat na svých vlastních zařízeních odkudkoliv. Specializovaných strojů už nebude potřeba.

Lepší bezpečnost

Internetová bezpečnost bude čím dál skloňovanějším pojmem. Nejen staré viry, malware, ale chránit budeme muset své virtuální identity v sociálních sítích. A nezapomeňte, že letos už vypukla první opravdová kyberválka (i když vedená dost partizánským způsobem).

Počítače nám lépe porozumí

Intel hovoří o percepčních (vnímavých) počítačích a mobilech. Trochu složitější popis od santaclarské firmy si můžeme vyložit jako spojení různých senzorů („hard“ a „soft“). Pevným senzorem je třeba GPS, kamera, tím měkkým pak uživatelské volby. Takže mobilu řeknete, že máte hlad, a on najde nejbližší restauraci podle jídel, které máte rádi apod.

Uživatelé se budou vracet k oblíbeným značkám

Ekonomická recese nás nutí zvážit každou utracenou korunu, a proto se při nákupech spolehneme na osvědčenou kvalitu značky, kterou už používáme. Pokud by někdo namítal, že za značku se platí zbytečně navíc, laciné kopie a čínské nedodělky jsou zase „zadarmo drahé“.

Spotřeba pod kontrolou

Podle Intelu už nebudeme o snižování energetické spotřeby pouze mluvit, ale také činit. Úspornější design komponent a využívání odpadního tepla předvídá také IBM.

Virtualizace a cloud computing

Vysoký výkon a kapacity se přesune z našich počítačů do vzdálených datacenter. Podnikům ušetří virtualizace miliony dolarů za provoz vlastní řešení, a kdo nenabídne cloudové služby, jako by nebyl. Už letos bodoval Microsoft nebo Google službami i pro spotřebitele, společnosti IBM, Oracle, SAP nebo nově HP s Dellem by rády co nejvíce vytěžily právě enterprise sféru, kde se točí nejvíce peněz.

Augmented reality, propojení digitálního a anlogového světa, zdroj: Yanko Design

Počítače budou vidět

Více se prosadí moderní formy interakce s počítači a jinou chytrou elektronikou. Objektivy kamery zachytí pohyb, úsměv nebo obličej. Netušené možnosti stále skrývá Kinect, ale do této kategorie můžeme zařadit i augmented reality.

Chytré automobily

Počítače v autech už nebudou měřit pouze spotřebu a ujeté kilometry. Jediný velký (a dotykový) displej se spojí s internetem, bude navigovat, párovat se s mobilem, autopočítače budou komunikovat s ostatními auty, semafory a také samy řídit. Google a Audi už podobné systémy testují.

Moorův zákon stále platí

Otec Intel Gordon Moore v roce 1965 předpověděl exponenciální růst složitosti součástek, takže každé dva roky se zdvojnásobí počet transistorů při zachování stejné ceny. Zatím stále výrobci nenaráží na fyzikální limity a ani v příštím roce se na tom nic nezmění.

Zdroj: Intel


Příští týden v pondělí se můžete těšit na naše předpovědi pro rok 2011. Budeme konkrétnější, drzejší a zcela určitě přesnější.

Byl pro vás článek přínosný?