Hlavní navigace

Intel představuje osmijádrový Nehalem

27. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco AMD spoléhá v desktopu, dvouprocesorových i víceprocesorových serverech na identické čipy, Intel pro poslední jmenovanou kategorii vždy vyvíjí procesory zvlášť. Momentálně zde vlajkovou loď nabídky Intelu tvoří šestijádrový Xeon MP Dunnington. Ten je ale omezován zastaralou a v této oblasti nevyhovující sběrnicí FSB a navíc bude již brzy muset čelit konkurenci šestijádrového Opteronu Istanbul. A jelikož výpočetních jader není nikdy dost, Intel vyvíjí procesor s osmi jádry.

V dřívějších materiálech jej najdeme pod označením Beckton nebo Nehalem-EX. Intel nyní zveřejnil náčrtek jádra, který vidíte výše; každé z osmi jader má 256 kB vlastní L2 cache, všechna sdílí velkou 24MB cache třetí úrovně. Beckton je vyráběn 45nm technologií a obsahuje 2,3 miliardy tranzistorů. Procesor má čtyři QuickPath Interconnect linky pro připojení k čipsetu a dalším procesorům, více napoví následující schémátka:

Takto to vypadá u čtyřprocesorové sestavy…

…a takto u systému s osmi sockety. To je dohromady 64 fyzických jader a díky technologii HyperThreading 128 současně zpracovávaných vláken. Zajímavý je způsob, jakým jsou připojeny paměti. Memory buffer čipy, tedy to, co dělá z obyčejných modulů neobyčejné FB-DIMM, jsou osazeny přímo na základní desce. Do slotů pro paměti, kterých může každému procesoru sloužit až šestnáct, se pak instalují klasické DDR3 moduly.

Výhodou oproti existujícícm fully buffered paměťovým modulům je nižší vyžadovaný počet bufferů – zatímco každý FB-DIMM modul obsahuje svůj vlastní AMB (advanced memory buffer), na desce osazený SMB (scalable memory buffer) obslouží až čtyři DDR3 moduly.

Intel očekává, že první Xeony s jádrem Beckton dodá zákazníkům koncem tohoto roku, hotové servery budou na trhu až počátkem roku 2010. V podobném časovém horizontu bude vydán také 32nm procesem vyráběný šestijádrový Gulftown pro desktop a dvouprocesorové servery.

Zdroj: Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku