Hlavní navigace

Intel přesunul uvedení čipů Skylake pro notebooky na konec roku 2015

2. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už delší dobu víme, že příští rok se na desktopu kuriózně sejdou dvě generace procesorů Intel, a to „tick“ Broadwell pro starou známou platformu LGA 1150 a „tock“ Skylake do nového socketu LGA 1151. To se ale týká právě jen velkých čipů pro stolní PC. Skylake pro notebooky ale zdá se přijde až později, dost možná až v závěru roku.

Vyplývá to z informací publikovaných webem DigiTimes. Intel podle tohoto média zřejmě záměrně posunul termín uvolnění těchto CPU na trh proto, aby nepřišly příliš brzy po Broadwellu, což by zkomplikovalo situaci nejen Intelu, ale také výrobcům notebooků. Každopádně, v plánech společnosti se zamýšlený termín uvedení na trhu posunul na dobu momentálně stanovenou mezi 37. a 47. týden příštího roku – tedy nejdříve 7. září (septembra) a nejpozději 22. listopadu (novembra).

Ze zprávy nicméně není úplně jasné, zda jde skutečně o termín oficiálního uvedení pro veřejnost. Pokud by místo toho šlo jen o počátek dodávek partnerům, trvalo by poté ještě nějaký čas, než by výrobci notebooků uvedli nové modely s těmito čipy. Výrobci totiž nejdřív potřebují vytvořit skladové zásoby. Reálná dostupnost notebooků s procesory Skylake by pak nastala až se zpožděním jednoho až dvou měsíců. Nejdříve tedy v čtvrtém kvartálu roku 2015, při velké smůle dokonce až v lednu (januári) 2016.

Procesor Intel

Takto dané termíny se časem ještě upřesňují (na třeba čtyřtýdenní či dvoutýdenní rozpětí), jak se vývojový cyklus blíží ke konci. To, že DigiTimes uvádí termín v určitém rozptylu pracovních týdnů, naznačuje, že informace nejspíš pochází z dokumentů popisujících výrobní plány Intelu. Pro srovnání vizte třeba dříve uniklý harmonogram pro výrobu různých odrůd čipů Broadwell, o němž jsme psali na jaře.

 

Podle DigiTimes by tento odklad mohl negativně ovlivnit prodeje notebooků. Ty by mohly příští rok dostat určitou vzpruhu díky vydání nové verze Windows, nedostupnost nových procesorů by ovšem mohlo řadu zájemců o upgrade zase odradit. Na druhou stranu, také čipy Broadwell budou na trhu poměrně čerstvé, takže je otázka, zda lze už teď předvídat nějaké černé scénáře.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?