Hlavní navigace

Intel oficiálně potvrdil procesory Comet Lake: další generace čipů na 14 nm vyjde letos

14. 3. 2019

Sdílet

V listopadu jsme tu měli zprávu, že po osmijádrových procesorech Coffee Lake Refresh z roku 2018 Intel zřejmě plánuje ještě jednu další 14nm generaci s architekturou Skylake. A tou mají být procesory Comet Lake. Uniklá informace z Tchaj-wanu uváděla, že tato CPU na socket LGA 1151 přinesou 10 jader – před rokem 2017 těžko představitelných. Později se k tomu přidružily zprávy o tom, že by Comet Lake mělo přijít i do notebooků, kde by zase mělo uvést šest jader do mobilní řady U. Doposud jste tomu nemuseli věřit, ale zdá se, že to teď máme natvrdo potvrzené. Intel totiž tyto rodiny procesorů a jejich parametry potvrdil v patchích, které jeho zaměstnanci oficiálně zaslali do open source projektů. Deset 14nm jader letos je tedy už realita.

Intel nyní zaslal kód přidávající podporu pro Comet Lake (zkráceně CML) – přesněji pro hned několik variant těchto procesorů – do Linuxu a také Corebootu. To tedy dokládá, že tyto čipy skutečně míří na trh. Kromě toho ale patch odhaluje některé jejich parametry včetně právě onoho počtu jader. A tyto údaje skutečně potvrzují to, co jsme o kometárním jezeru napsali doposud, na bázi neoficiálních úniků.

10 jader na LGA 1151 potvrzeno

Podle těchto dokladů bude Comet Lake pro desktop (Comet Lake-S) mít konfiguraci 10+2. Toto označení už u Intelu ovšem známe a víme, že první číslice znamená počet jader CPU a druhá třídu grafiky. Comet Lake-S tedy bude v plné palbě skýtat desetijádrové procesory s integrovaným grafickým jádrem GT2. Samozřejmě ovšem budou i levnější modely, ve stejných datech je k vidění také Comet Lake-S 6+2. Prakticky určitě budou k mání i osmijádra, čtyřjádra a v lowendu by asi mohla zůstat dvoujádra.

Zajímavé je, že na jednom místě je u Comet Lake uvedeno „P0“. To je zdá se stepping, a tato hodnota je stejná jako je stepping osmijader Coffee Lake Refresh. Mohlo by to indikovat, že Comet Lake bude mít zcela identickou revizi jádra CPU jako dotyčné procesory deváté generace, což je důležité například pro stav oprav bezpečnostních chyb. Ten by tedy asi měl být stejný jako u Core i9-9900K a spol. Na druhou stranu by to znamenalo také nezměněné IPC. U grafiky máme také potvrzeno, že má architekturu Gen9 z procesorů Skylake.

Intel Comet Lake Coreboot 1 Informace k Intel Comet Lake (Zdroj: Coreboot)

Šestijádra do mainstreamových notebooků?

V mobilní oblasti se naopak má objevit Comet Lake-U (či CML-U). U těchto procesorů data od Intelu uvádějí konfigurace 2+2, 4+2 a 6+2. Také tyto procesory tedy budou mít jen grafiku GT2. Počet jader CPU ale vzroste až na šest, s některými čtyřjádrovými a dvoujádrovými modely. Přitom by mělo jít o BGA procesor typu ULV, takže šest jader je docela velká novinka, ještě nedávno u nich byla jádra jen dvě a až od léta 2017 čtyři. Nicméně ze starších údajů vyplývá, že šestijádra už nebudou mít TDP 15 W, ale 25 W. To je asi daň za použití stále jen 14nm procesu.

Kromě Comet Lake-U má existovat také Comet Lake-Y, což budou procesory se sníženým TDP pro tablety a ultraportably. Ty by asi ale mohly mít méně jader, dost možná jen dvě. Zdrojáky Corebootu mimochodem také uvádějí dvě verze CML-U: typ ULT a ULX. Co však toto rozlišení označuje, zatím nevíme.

Kromě řady U by ovšem Comet Lake mělo obnášet i výkonnější notebookové modely v řadě H. To se samozřejmě dalo čekat, protože ta je přímo odvozená od desktopového křemíku („S“). Z informací od Intelu není ovšem ještě jasné, zda také Comet Lake-H pro notebooky bude mít 10jádrové modely, nebo třeba Intel zůstane u osmijader, která přijdou na trh toto jaro v rámci generace Coffee Lake Refresh.

Vydání v druhé polovině letoška

Uvedení desktopové verze procesorů Comet Lake-S by se asi opět mohlo udát na podzim v září až listopadu, pokud se Intel přidrží dosavadních harmonogramů. Notebookové verze Comet Lake-U by asi mohly také být vydané letos – možná už o prázdninách, rok po Whiskey Lake a Amber Lake. Uniklá roadmapa Nuců totiž ukazuje, že by se barebony s těmito šestijádry snad mohhy dostat na trh už v třetím kvartálu. Intel by tedy Comet Lake-U možná mohl odhalit dokonce už na Computexu. Pak by tvořily doplněk již 10nm procesorům Ice Lake-U (ty budou 15W), které mají také údajně vyjít ve stejnou dobu, tedy v létě.

Galerie: Dosavadní úniky a informace o procesorech Intel Comet Lake

Byl pro vás článek přínosný?