Hlavní navigace

Prý se objevily specifikace procesorů Intel Comet Lake s až 10 jádry. Pozor, je to fake

10. 7. 2019

Sdílet

Pokud jste toho názoru, že úniky informací o budoucím hardwaru organizují sami výrobci (ne že by to tak asi nemohlo někdy být), tak budete teď mít možná radost. Jen co totiž vyšly Ryzeny 3000 od AMD, objevily se čirou náhodou na internetu údajné specifikace pro odpověď od Intelu: až desetijádrová CPU „Comet Lake-S“. Ovšem tady v tom asi Intel mít prsty nebude, protože údaje, které už převzala některé média, jsou s velkou pravděpodobností podvrh. Následující zprávu jak tak spíš upozornění na kachnu.  

Desetijádro bude, jen asi bude vypadat jinak

Údajné specifikace se objevily ve slajdu, který vzhledově připomíná prezentaci, již vydal Intel v dubnu při uvedení Core 9. generace a jsou v něm modely generace desáté se značením jako Core i9-10900KF. Podle toho, co slajd uvádí, by nejvyšším model představoval právě takto pojmenovaný procesor s deseti jádry, HT (20 vláken), 20MB L3 cache, TDP 105 W. Jeho základní frekvence by byla 3,4 GHz, maximální turbo pro všechna jádra aktivní 4,6 GHz a maximální turbo pro jedno jádro 5,2 GHz. Čip by tedy měl o něco vyšší jednovláknový výkon, pořád by stál 499 $ (okolo 13 tisíc Kč). Používal by ale nový socket LGA 1159 a desetijádrový křemík by zdá se měl úplně odstraněné GPU.

Pod tímto modelem by prý údajně byla Core i7 coby osmijádra s HT aktivním, pak šestijádra Core i5 s HT aktivním a Core i3 by také měla u čtyř jader HT aktivní. To by se nám líbilo, protože nyní mají všechny Intely kromě Pentií Hyper Threading uměle vypnutý, až dokud nekoupíte model Core i9, čímž uživatelé přicházejí o vícevláknový výkon. Pokud by Intel od tohoto ustoupil, bylo by to jenom dobře. Ale jak už bylo řečeno, máme vícero důvodů si myslet, že tento slajd je fake a nic v něm tedy nemusí platit.

Fake udajne specifikace procesoru Comet Lake S Údajné specifikace procesorů Intel Comet Lake-S z 5ch.net. Jde ale podle všeho o podvrh

Dokument pravděpodobně někdo upravil ze zmíněné oficiální prezentace Intelu, ovšem s různými nesrovnalostmi. Je dobré znát pro kontext jeho původ. Objevil se anonymně na japonském fóru 5ch.net, což už samo dává vysokou pravděpodobnost že jde o trolling/vtip. K hardwarovým webům se pak dostal přes Twitter.

Příliš mnoho informací příliš brzy?

Kromě toho, že Intel by pravděpodobně vzhled prezentace trošku upravil a víc učesal, je například problém to, že by celá soupiska unikla už teď. Comet Lake-S podle aktuálních názorů vyjde možná až na začátku roku 2020, takže dnes by asi specifikace kolovaly jen mezi OEM partnery, tento slajd má však vzhled z veřejné prezentace pro vypuštění na trh. Druhá věc je, že pokud by už Comet Lake-S mělo vyjít už teď na podzim, tak by Intel asi zase vydal jen nejvyšší odemčené modely (jako loni s Coffee Lake Refreshem) a zbytek by následoval na jaře. Jinými slovy tento slajd toho ukazuje příliš mnoho, příliš brzy. Tomto ohledu je to velmi podobné tzv. AdoredTV leaku se specifikacemi Ryzenů 3000 ze začátku roku (viz zde), který se již bezpečně ukázal jako fake a přílišná konkrétnost byla od začátku jednou z indicií, podle kterých se to dalo uhodnout.

Realne specifikace Core devate generece dubnova prezentace Pro srovnání: reálný slajd se specifikacemi Core deváté generace z dubnové prezentace Intelu

Ve specifikacích jsou věci jako uvedení výrobního procesu „14+++ nm“ nebo 7MB L3 cache u levných Core i3, které také vypadají zvláštně. Všimněte si například, že procesory mají mít podporu 3200MHz pamětí DDR4 u Core i5 až Core i9, u čtyřjader pak 2933 MHz. Není to asi nemožné, ale u dosavadních 14nm refreshů Intel používal starší čipy, a proto třeba teď čtyřjádra stále oficiálně podporují jen 2400 MHz. Sice by se to teď mohlo změnit, ale spíš bych čekal, že Intel bude dál v nižších modelech používat předchozí křemík Coffee Lake, a tak by DDR-3200 nebo 2933 asi mělo umět jenom desetijádro. Co je ještě zvláštní, je zvýšení TDP Core i9-10900KF na 105 W. Proč právě tato hodnota (stejná jako u AMD), ne příliš vzdálená od 95 W?

Ve skutečnosti prý bude desetijádro mít 125W TDP

A TDP je možná zatím nejlepším důkazem, že je toto vše vymyšlené. Na Twitteru se totiž objevil Doc TB z Canard PC Hardware, který v minulosti měl o inženýrských vzorcích procesorů dobré informace (viz třeba tento velmi raný únik, v němž správně prozradil dvojnásobnou L3 cache a PCI Express 4.0 v Zenu 2 i 64jádrové Epycy). A tento osvědčený zdroj tvrdí, že ES vzorky Comet Lake toto TDP nepoužívají. Údajně je Intel vyrábí v hodnotách 35 W, 65 W, 80–95 W a konečně 125 W. Ono desetijádro (které již je mimo tento fake víceméně potvrzené) by tedy asi mohlo používat spíš TDP 125 W. Toto je tedy asi tedy první konkrétní důkaz, vyvracející pravdivost údajného slajdu.

https://twitter.com/d0cTB/status/1148495168892542976

Jak už bylo řečeno, berte tedy tuto zprávu hlavně jako upozornění, že tyto internetem se šířící informace jsou pravděpodobně nepravdivé. Zatím to nemůžeme vědět s určitostí, ale šance, že by přesně tyto parametry platily, je asi už dost malá (kdo ví, maximální takty mohou třeba být i lepší). Je možné, že v budoucnu je budou znovu uvádět jiné weby bez odkazu na původní slajd z Twitteru/5ch.net, podobně jako se tomu dělo u fake specifikací od AdoredTV. Pamatujte, že zopakování není potvrzení a pokud tedy někde uvidíte stejné parametry jako na tomto slajdu, počítejte s tím, že jde pravděpodobně jen o převzetí toho samého výmyslu přes kopírák.

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?