Hlavní navigace

Intel nedávno udělal novou revizi procesorů Comet Lake. Desetijádra se steppingem 5?

14. 4. 2020

Sdílet

V databázi benchmarku Geekbench se objevilo Core i9-10900K s novým steppingem proti tomu, jaký unikl teprve v březnu. Intel možná udělal pozdní revizi čipu.

Pomalu ale jistě se blíží datum uvedení (a o měsíc později pak i start reálného prodeje) procesorů Intel Comet Lake pro desktop, které přinesou novou platformu LGA 1200 a až deset jader. Intel s nimi opět o něco navýší jednovláknový výkon svých CPU, skrze který se odlišuje proti vícejádrovým Ryzenům od AMD. Specifikace těchto CPU jsou už delší dobu známé a nyní již hodně často unikají různé jejich záznamy v benchmarcích. Z těch ale vyplývá jedna zajímavá věc: vypadá to, že Intel nedávno u těchto procesorů udělal nový stepping (revizi) čipu. Je teoreticky možné, že právě čekání na něj byl důvod, proč procesory nakonec vyjdou až těsně před červnem. Dřív se totiž počítalo s tím, že by mohli přijít třeba už začátkem roku, a spekulovalo se o tom, že s nimi Intel má nějaké problémy, které by pro nový stepping mohly být důvodem.  

Nový stepping 5

Twitterový leaker Momomo_us si nyní všiml, že v různých únicích procesorů Comet Lake-S, které se dají nalézt v databázi Geekbench, se údaje o steppingu liší. Tento raný únik desetijádra z listopadu uváděl ještě identifikátor „GenuineIntel Family 6 Model 165 Stepping 1“. Nicméně tehdy šlo o ES vzorek, nejspíš dosti nezralý, takže toto se úplně nepočítá. Ovšem nový teď stepping zdá se přišel i poté, co se procesory přestaly ukazovat jen jako ES, už rovnou u procesorů, které nesou přímo finální označení modelu.

V Geekbench lze nalézt desetijádro Core i9-10900K, jehož záznam vznikl v březnu a jeho stepping je „GenuineIntel Family 6 Model 165 Stepping 4“. Protože už nejde o ES (ty se hlásí jako „Intel 0000“), měl by už obvykle takovýto být čip finální. Ovšem tento měsíc před pár dny se objevil v Geekbench další záznam Core i9-10900K zde. A ten se identifikuje už jako „GenuineIntel Family 6 Model 165 Stepping 4“. Ač tedy oba procesory mají finální označení, dubňák má o revizi novější stepping než březňák.

https://twitter.com/momomo_us/status/1248296367941775360

Při vývoji je normální, že procesor či jiný čip projde několika revizemi, protože některé chyby zjištěné v křemíku je nutné opravit tzv. respinem. U Comet Lake se nicméně nový stepping zdá se objevil relativně pozdě, takže je možné – ale ne nutné či potvrzené – že opravdu šlo o vyřešení nějakého nečekaného problému vynucené nad rámec původně plánovaných vývojových respinů. Na začátku roku se například objevily zprávy, že vydání Comet Lake prý možná zdržuje příliš vysoká spotřeba, kterou dosahují desetijádrové modely. Je proto teoreticky možné, že Intel provedl tento respin navíc z tohoto důvodu a nový stepping má o něco provozní vlastnosti čipů vylepšit.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 03 Procesor Comet Lake s deseti jádry v socketu LGA 1200, ES vzorek (Zdroj: XFatest Hong Kong)

O tom, co by tento respin mohl přinášet, ale žádné podložené zprávy zatím nemám. Důvody pro něj mohou být různé. Kromě problémů se spotřebou nebo obecně nějakou dodataečně nalezenou chybou by toto teoreticky mohlo představovat i implementaci nějaké bezpečnostní opravy. Každopádně tento krok mohl opravdu způsobit pozdržené vydání procesorů.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 01 Vlevo: Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek. Vpravo je vzorek Core i9-9900KS Coffee Lake Refresh pro srovnání (Zdroj: XFatest Hong Kong)

Otázka, na níž zatím neznáme odpověď, je také to, zda se v prodeji objeví pouze procesory s novějším steppingem pět, nebo se mezi nimi budou prodávat i nějaké s předchozí čtyřkou. To, že máme záznam jako pro i9-10900K se starším, tak pro i9-10900K s novějším, by mohlo znamenat, že se v prodeji objeví obojí. Ovšem je také možné, že první případ není prodejní finální procesor, ale jen QS, takzvaný kvalifikační vzorek. Parametry QS procesoru už jsou stejné jako u finálního CPU a v systému se i hlásí jeho oficiálním modelovým jménem, ale sériový procesor to ještě formálně není. Teoreticky Intel mohl QS čipy vyrábět už ze steppingu 4, ačkoliv se do prodeje dostane až stepping 5.

Pokud by toto hypoteticky nastalo, pak je možné, že v recenzích bude často ještě Stepping 4, ačkoliv se prodávat nebude. Intel totiž k testům často půjčuje právě QS procesory (v článcích to na fotkách poznáte podle toho, že je na CPU značení „Intel Confidential“ místo standardního potisku/gravírování na rozvaděči tepla). Rozdíly mezi revizemi ale snad nebudou tak velké, aby to recenze nějak ovlivnilo (i když případě respinu prováděného kvůli spotřebě by to chtělo mít v testech nové čipy).

Zdroj: Momomo_us

Byl pro vás článek přínosný?