Hlavní navigace

Intel už rozesílá vzorky desetijádrových procesorů Comet Lake-S. GPU je beze změn

27. 7. 2019

Sdílet

AMD tento měsíc vypustila na trh očekávané 7nm procesory Ryzen 3000 („Matisse“) s architekturou Zen 2. V desktopu proti nim Intel letos na podzim postaví ještě speciální procesor generace Coffee Lake Refresh-S, Core i9-9900KS. Poté by však měl Intel vydat také kompletní novou generaci desktopových procesorů Comet Lake i s novou platformou a socketem LGA 1200. U těch běží přípravy na uvedení a podle aktuálních informací začal Intel distribuovat vzorky těchto CPU, které přinesou do mainstreamového desktopu až 10 jader.

Vzorky Comet Lake (respektive v případě desktopové verze Comet Lake-S) se objevily v databázi ruské/eurasijské obchodní komise, na což upozornil web PCGamesN. Záznam v databázi patrně patří k vývojovému kitu sloužícímu k ověření desek nebo podobnému prototypu. Záznam mluví o „Comet Lake-S 10+2 External Si Only Upgrade Kit (Qual) (DTCO4KES1Q)“ a „Comet Lake-S 10+2 Internal Si Only Upgrade Kit (Qual) (DTCO4KIS1Q)“.

Comet Lake vzorek EEC Vzorek procesoru Comet Lake-S v databázi EEC

Vydání by mohlo být na Vánocích, na CES 2020

PCGamesN z výskytu kvalifikačního hardwaru ve světě dovozuje, že by tyto procesory mohly nakonec vyjít ještě letos, ale na to bychom se asi moc spoléhat neměli. Mezitím uniklá roadmapa totiž čas, kdy Intel tyto procesory míní uvést, přímo uvádí. Comet Lake tam má status „production“ nyní naplánovaný na okno mezi 52. týdnem roku 2019 a 11. týdnem roku 2020. Teoreticky by tedy tato CPU mohla být odhalena v úplně posledních dnech letoška, ale spíš jsou naplánována na leden až březen. Do této doby spadá veletrh CES (začátek ledna), takže nejpravděpodobnější je asi, že CPU budou mít premiéru právě tam.

Minule jsme kalkulovali s tím, že ono „production“ zde znamená start výroby v továrnách, takže reálný start prodeje by musel být ještě později, ale ve skutečnosti asi toto označení spíše míní, kdy se produkt začne oficiálně prodávat. Že je něco „produkční“ v tomto kontextu značí, že to má Intel na trhu. Ve stejné roadmapě je totiž jako cílové okno pro „produkci“ highendových procesorů Cascade Lake-X napsán 40. až 45. týden roku 2019, což je 30. září až 10. listopadu. A mezitím jsme tu měli zprávu, že Intel tyto procesory zřejmě vydá v říjnu, takže můžete vidět, že tyto termíny zřejmě korespondují s časem vydání. Pro Comet Lake-  by tedy uvedení mělo opravdu být v lednu až březnu. Pochopitelně za předpokladu, že se roadmapa nezmění.

Tip: Roadmapa a detaily procesorů Intel Comet Lake: 125W TDP, nový socket

Tip: LGA 1200: Comet Lake-S zvýší nároky na napájecí kaskádu, kompatibilita chladičů zůstane

intel comet lake lga 1200 XFastest 1 Výbava a parametry procesorů Intel Comet Lake a platformy LGA 1200 (Zdroj: XFastest)

Comet Lake budou mít stejné GPU, jako Coffee Lake

Výše zmíněný úniku o Comet Lake-S mluví jako o „10+2“. Toto označení znamená tradičně 10 jader CPU a grafiku typu „GT2“. Právě ke GPU teď máme také nějaké informace díky tomu, že Intel zaslal patche pro podporu Comet Lake do Linuxu. Podle těch asi ono GT2 bude znamenat 24 EU a vůbec integrované GPU prakticky stejné, jako u dnešních procesorů Coffee Lake. Podle vývojářů je totiž co se grafiky týče Comet Lake prakticky „Revize 5 čipů Coffee Lake“. Architektura i počet jednotek tedy zůstanou stejné, Comet Lake nebude obnášet nějaká zlepšení.

Intel Comet Lake GPU Linux Comet Lake by podle kódu v Linuxu mělo mít stejné integrované GPU jako Coffee Lake

To je škoda, protože separátně v 10nm CPU Ice Lake má Intel novou architekturu Gen11, která by měla mít o hodně lepší výkon i modernější technologii, například s podporou adaptivního shadingu, který má Nvidia od architektury Turing. Otázka je, zda Intel neaktualizuje aspoň výstupní modul GPU, aby procesory mohly podporovat HDMI 2.0 (a třeba i FreeSync).

Comet Lake používá starou architekturu přirozeně proto, že jde stále o 14nm procesor a nové architektury a funkce Intel vyvíjel už pro 10nm proces v osudném domnění, že na něm bude vyrábět CPU už v letech 2017–2018. Zatím není úplně potvrzeno, že i CPU jádra budou v čipech Comet Lake pořád ta samá stará (tedy architektura Skylake z roku 2015). Ale ve světle toho, že nebylo změněné GPU, se to zdá čím dál více pravděpodobné. V tomto momentě by už bylo velké překvapení, pokud by tyto čipy přenesly zpět na 14nm proces nějaká zlepšení z nových CPU architektur jako je 10nm jádro Sunny Cove, a měly tak vyšší IPC. Už s tím asi nelze moc počítat.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake

Byl pro vás článek přínosný?