Hlavní navigace

Notebooky s procesory Intel Comet Lake-H a mobilními GeForce „Super“ prý vyjdou 2. dubna

25. 3. 2020

Sdílet

Na CES 2020 oznámil Intel předběžně chystané procesory Comet Lake-H, což budou 45W modely Core 10. generace pro výkonné notebooky (čipy 10. generace s 15W TDP pro mainstremové laptopy už vyšly loni v létě). Původně měly notebooky s těmito procesory snad vyjít během tohoto čtvrtletí, ale asi z toho sešlo kvůli koronaviru. Podle aktuálních informací nová generace notebooků s procesory Comet Lake-H vyjde příští měsíc a kromě těchto CPU v nich budou také nové grafiky Nvidia GeForce RTX 2000 Super pro notebooky.

Podle informací, které publikoval čínský web ITHome, se zřejmě vydání obou těchto novinek sejde na 2. dubna (apríla). Na tuto dobu totiž asijský (asi čínský) výrobce nazývající se Mechrevo publikoval teaser, oznamující odhalení či vydání nějakých nových notebooků. Je pravděpodobné, že tato akce se časově shoduje s koncem NDA, které má Intel na notebooky s procesory Comet Lake-H, které by tím pádem měly být odhaleny v tento samý den. A tím pádem by asi byly uvedeny notebooky s nimi i od dalších značek, nějaké by se asi mohly začít i rovnou prodávat.

Teaser na notebooky Mechrevo s procesory Comet Lake H a mobilni GeForce RTX 2000 Super Teaser na notebooky Mechrevo s procesory Comet Lake-H a mobilní GeForce RTX 2000 Super

GeForce RTX 2000 Super pro notebooky

Na obrázku, který na odhalení produktů oné značky Mechrevo láká, je ale především logo Nvidie. Z toho vyplývá, že nové procesory Intelu se budou pojit rovnou i s novými grafikami GeForce pro notebooky. Už nějakou dobu totiž kolují informace, že Nvidia chystá refresh notebookových grafik Turing. Ty by zřejmě vyšly jako modely s označením Super, které už nesou refreshované karty v desktopu. Vypadá to, že tyto notebookové GeForce Super by Nvidia mohla odhalit právě onoho 2. dubna, jelikož první vypuštěné notebooky s nimi budou asi zároveň i první notebooky s procesory Comet Lake-H.

Podle starších informací od NotebookChecku by snad měly vyjít notebookové modely GeForce RTX 1650 Super (nebo možná GTX 1650 Ti), GTX 1660 Super, RTX 2060 Super, RTX 2070 Super a RTX 2080 Super.

Comet Lake-H: až 5,3 GHz v noteboocích

Pokud jde o procesory, ještě neunikly podrobné parametry jednotlivých modelů, ale je známo, že nejvýkonnější model bude osmijádro, tedy nikoliv desetijádro jako v desktopu. Dle informací, které publikoval twitterový leaker Momomo_us, údajně Core i9-10980HK (tedy top model s odemčeným násobičem) bude mít 8 jader, 16 vláken a maximální boost pro jednovláknové zátěže až 5,3 GHz. Toto pravděpodobně bude jako na desktopu skrze Turbo Boost Max 3.0 a Thermal Velocity Boost, čili jen na preferovaných jádrech a jen do určité teploty.

Levnější model Core i9-10875H bude mít maximální boost 5,1 GHz a pořád 8 jader s HT. Core i7-10750H už bude šestijádro s taktem jednovláknového boostu až 5,0 GHz, Core i5-10300H bude čtyřjádro s HT a maximálním taktem už jenom 4,5 GHz. Je samozřejmě možné až pravděpodobné, že nakonec bude modelů víc než tyto čtyři.

https://twitter.com/momomo_us/status/1242466169862283265

Na trhu by se měly v podobném častě či mírně později začít zřejmě objevovat i první notebooky se 7nm procesory AMD Ryzen 4000, takže nebude nouze o zajímavé srovnání. Nicméně lze čekat, že vzhledem k zavedené pozici Intelu bude podstatně větší výběr strojů s jeho čipy.

Zdroj: ITHome, Via: VideoCardz

Galerie: Osmijádrové procesory Intel Core 9. generace pro notebooky (2019)

Byl pro vás článek přínosný?