Hlavní navigace

Intel odhalil procesory Rocket Lake pro desktop: jádro Cypress Cove, GPU Xe, PCIe 4.0

30. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Asi je to pokus strhnout pozornost v momentu, kdy vycházejí nové procesory AMD, ale Intel netypicky 4 měsíce dopředu odhalil next-gen procesory Rocket Lake, které proti Zenu 3 vydá až v první čtvrtině příštího roku.

Loni, když se AMD chystalo vydat první 7nm procesory pro servery, Intel den před tím papírově oznámil dvou vlastní konkurenci, která ale měla vyjít až další rok na jaře. Teď jsme asi svědky podobného úkazu dokládajícího, že kdysi neohrožený gigant teď musí vynakládat do soupeření s konkurencí víc snahy.

AMD příští týden začne prodávat procesory Ryzen 5000, které by prý mohly Intel porazit ve hrách a v jednovláknovém výkonu, což doteď byla jeho „pevnost“. Možná proto firma zdá se opět učinila ten netypický krok, že dopředu oznámila příští generaci desktopových procesorů Rocket Lake, které mají na Ryzeny 5000 odpovědět. Přesto, že mají vyjít až v březnu, takže normálně by o nich firma asi vůbec nemluvila, aby si lidé nerozmysleli koupi její současné 10. generace Comet Lake.

Cypress Cove

Intel teď oficiálně potvrdil, že nové desktopové procesory s kódovým označením Rocket Lake vyjdou v prvním kvartálu roku 2021, jako Core 11. generace. Zároveň sdělil, že – v souladu s dříve prosáklými zvěstmi – se architektura CPU, která v nich bude použitá, jmenuje interně Cypress Cove. Má tedy své vlastní označení odlišné od 10nm jader.

Dlouho se spekuluje, od jaké 10nm architektury Intel tato jádra odvodí či zda vůbec půjde o „port“ a ne jen o nějakou alternativní reimplementaci, která by měla jen částečné změny proti Skylake. To teď Intel rozřešil, protože sám oznámil, že Cypress Cove používá architekturu z Ice Lake. Jde tedy zřejmě o port jádra Sunny Cove z loňského roku, která má ve své 10nm podobě o 18% vyšší IPC než jádro Skylake. Cypress Cove tedy převezme například AVX-512 a 512KB L2 cache (nebude tedy mít 1,25MB L2 cache jako Tiger Lake).

Podle těchto slov se zdá, že by port mohl být téměř kompletní. Architektura Cypress Cove by přes konverzi na 14nm proces možná nemusela ve výkonu utrpět. Intel ale zatím nepotvrdil ono 18% zlepšení IPC („IPC“ znamená výkon na 1 MHz frekvence) a sdělil jen, že naroste o „dvouciferná procenta“. Porovnávat 10nm a 14nm verzi jádra bude jistě hodně zajímavé. Škoda, že 10nm existuje jen pro notebooky.

Jádro má podporovat instrukce AVX-512, i když stejně jako Ice Lake a všechny klientské verze architektur asi nebude mít druhou vyhrazenou 512bitovou jednotku, takže teoretický výpočetní výkon bude poloviční proti Skylake-X. Procesor ale bude umět také instrukce DL Boost a VNNI pro akceleraci neuronových sítí (výpočty tzv. umělé inteligence).

Nová grafika Xe

Zatímco jádra CPU jsou z Ice Lake, jádro GPU bude z procesorů Tiger Lake. Je tedy už použita novější architektura Intel Xe LP (Gen12 LP). Toto je výhodné z hlediska delší podpory v ovladačích a samozřejmě také co se týče funkcí, tedy například bude podporováno přehrávání video ve formátu AV1 (ale zdá se že maximálně v rozlišení 4K s 60 snímky za sekundu, ne 8K). Bude podporován výstup DisplayPort 1.4a a HDMI 2.0b (HDMI 2.1 ještě ne). Rozlišení má být podporováno až 4K na třech výstupech současně, nebo na dvou výstupech 5K (5120 × 2880 bodů), vždy při 60 snímcích za sekundu.

Grafika podobně jako v desktopových Comet Lake nebude nijak extra výkonná, má mít jen 256 shaderů proti až 768 v mobilním Tiger Lake. Ale proti grafikám UHD 630 v dnešních desktopových procesorech Coffe Lake/Comet Lake má toto Integrované GPU Xe prý podávat výkon o 50% vyšší. Jako zobrazovadlo pro běžné činnosti to bohatě postačí a nějaké to nenáročné hraní bude bonus. Mimochodem, opět asi budou existovat i nějaké modely „F“ s grafikou deaktivovanou a nižší cenou.

PCI Express 4.0, linky pro SSD

Jak už prozradili leakeři dávno předtím, Rocket Lake přinese do desktopu na platformě Intel podporu PCI Expressu 4.0 (takže bude srovnán krok s AMD), a to i na některých již prodávaných deskách platformy Z490. Procesor bude poskytovat rozhraní PCI Express 4.0 ×16 pro GPU, ale nově také vyhrazené čtyři linky navíc (PCIe 4.0 ×4) pro výkonné NVMe SSD. To tak bude možné připojit přímo k procesoru a nebude muset komunikovat přes čipset. Toto je tedy vítaný pokrok (opět srovnávající krok s platformou AM4, která tuto výhodu má od počátku).

Rocket Lake také bude poprvé u desktopových CPU Intel podporovat paměti DDR4-3200 (Comet Lake podporuje oficiálně jen DDR4-2933). Paměťový řadič by tak snad mohl zvládat vyšší frekvence i v rámci přetaktování a profilů XMP. Udávaná zlepšení výkonu jsou ale mimochodem naměřená jen s DDR4-2933, takže bonus rychlejší RAM v nich není zahrnutý.

Osm jader, 125W potvrzeno

Procesory Rocket Lake budou mít maximálně osm jader a 16 vláken, i to nyní Intel potvrdil. V tiskové zprávě píše, že firma považuje za nejdůležitější jednojádrový a herní výkon a proto prioritizovala vysokou frekvenci a IPC. Je ale pravděpodobné, že osm jader je zvoleno i kvůli úspoře velikosti čipu a také kvůli spotřebě 14nm procesu.

TDP procesorů – minimálně těch odemčených pro nadšence – bude zřejmě 125 W. Intel totiž v tiskové zprávě uvádí plné konfigurace počítačů, na kterých změřil ony údaje o výkonu (o IPC a o výkonu integrovaného GPU). A podle tohoto slajdu má použitý osmijádrový procesor Rocket Lake TDP (jinak označované PL1) 125 W, zatímco limit spotřeby v turbo boostu (PL2) je 250 W. Tzv. doba Tau je 56 sekund, tedy oněch 250 W může procesor spotřebovávat takto dlouho a pak by se měl zpomalit, aby se vešel do 125 W. Toto budou ale desky či uživatelé asi zase moci změnit a ponechat vyšší spotřebu a výkon permanentně.

Galerie: Intel oznamuje dektopové procesory Rocket Lake, prezentace

Rocket Lake má možná starý proces, ale procesor by to měl být hodně rychlý

Ačkoliv 14nm proces (z roku 2014, byť od té doby prošel docela výraznými zlepšeními) asi způsobí, že řada lidí od těchto CPU mnoho neočekává a myslí si, že nemohou ohrozit 7nm Ryzeny 5000, toto je možná hodně předčasné.

Tip: Rocket Lake má maximální takt 5,3 GHz

Podle úniků bude frekvence možná stejně vysoké jako u Comet Lake, tedy až 5,3 GHz. A pokud by IPC narostlo až o 18 %, pak by jednojádrový výkon Rocket Lake mohl doslova vystřelit nahoru proti Comet Lake. To znamená, že nějaké čtyři měsíce po té, co by AMD získalo výkonnostní prvenství ve hrách a v jednovláknových programech, by ho takto vysoko taktovaná Rocket Lake zase mohla výrazně překonat.

Rocket Lake kvůli horší energetické efektivitě a malému počtu jader nepřekoná Ryzen 9 5900X a 5950X v mnohovláknovém výkonu. Ale bude mít na své straně výhodu lepších latencí paměti, protože je monolitické proti čipletovému Ryzenu 5000. To znamená, že ve hrách bude mít nejspíš vrozenou výhodu a ve spojení s lepší frekvencí by mohlo Zen 3 ve hrách znatelně předčit. Ale zatím je to jen hypotéza, reálný výkon obou CPU samozřejmě ukáží pořádně až recenze.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?