Hlavní navigace

Procesory Intel Rocket Lake pro desktop vyjdou už v Q1 2021. Budou jen Core i5, i7 a i9

7. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: NASA
Nová generace desktopových CPU Intelu s novou architekturou a PCI Expressem 4.0 tady bude dřív, než se čekalo, možná už v lednu na CES 2020.

Už docela dlouho máme k dispozici zprávy o tom, že letos na jaře vydané procesory Comet Lake-S pro desktop (Intel Core 10. generace) jako další generace nahradí procesory s kódovým označením Rocket Lake-S. To budou stále 14nm CPU a dokonce jen s osmi místo deseti jader, Jenže mají mít novou architekturu podobnou nebo odvozenou od 10nm jader CPU Ice Lake/Tiger Lake, současně i novou architekturu GPU (Xe z Tiger Lake, včetně podpory přehrávání AV1) a také například budou jako první Intely pro desktop umět PCI Express 4.0.

Vypadá to, že máme zhruba datum, kdy tato CPU vyjdou. Bude to dříve než za 12 měsíců od Comet Lake, které tak bude mít zkrácenou životnost. Ovšem i Rocket Lake samotné zdá se bude procesor s do určité míry zúženou působností. Zřejmě také nebude na trhu dlouho a s ním i celá současná platforma LGA 1200.

Rocket Lake už po Vánocích?

Web FanlessTech teď píše, že desktopová verze Rocket Lake údajně vyjde v Q1 2021, tedy v prvních třech měsících příštího roku (původně byla plánovaná i mobilní verze, ale nevíme, zda nebyla zrušena, když teď 10nm procesTiger Lake vypadají nadějně). FanlessTech to údajně má potvrzeno. Také uvádí, že by dokonce vydání mohlo být spíše dřív než až třeba koncem března. Dokonce je asi možné, že by Intel mohl tyto novinky vydat už v lednu během CES 2021 (to bylo kvůli COVIDu zrušeno, ale plánované hardwarové premiéry mohou proběhnout virtuálně).

Procesor Intel (Zdroj: Intel)

Údajně totiž hned následující generace Alder Lake-S má vyjít už dokonce v třetím kvartálu (Q3 2021). I když je možné, že toto je jenom čas vydání notebookové verze a desktopová bude až v Q4 2021 (před koncem roku 2021 to ale přímo podle oficiálního sdělení Intelu opravdu má být). Ani vydání v Q3 pro Alder Lake-S ale asi není vyloučeno.

Tip: Intel prý chce big.LITTLE procesory v desktopu. 10nm Alder Lake do LGA 1700 má 8+8 jader

Procesory Alder Lake-S, které budou představovat Intel Core 12. generace pro desktop, už konečně s 10nm čipy, mají ale už používat nový socket LGA 1700 (a paměti DDR5). To znamená, že Rocket Lake-S coby Core 11. generace pro desktop bude mít asi dost krátkou životnost, pokud vyjde třeba v únoru a Alder Lake vyjde už v září nebo říjnu. Stejně tak toto znamená, že bude mít hodně krátkou životnost celá platforma LGA 1200. Z těchto desek by mohla být „stará platforma“ už možná nějakých 15–17 měsíců po vydání. I když CPU se do nich pochopitelně budou dát sehnat delší dobu.

Socket LGA 1200 foto Asus ilustrace 1600 Socket LGA 1200 (Foto: Asus)

Rocket Lake bude mít omezené pokrytí: jen Core i5, i7 a i9

S touto možná velmi rychlou expirací platformy LGA 1200 a Rocket Lake možná souvisí, že tyto procesory nebudou úplně kompletní nová generace zabírající celou šířku trhu. Intel je vydá jen v části výkonnostních a cenových kategorií. FanlessTech píše, že existovat budou jenom modely Core i9, Core i7 a Core i5. Kromě verzí se standardní spotřebou budou opět existovat modely s 35W TDP.

Není úplně jasné, jaké budou mít jednotlivé kategorie parametry. Core i9 je jistě osmijádro s 16 vlákny, ale jak to Intel udělá u Core i7 a i5, těžko říct. Modely Core i3, Pentium a Celeron se s architekturou Rocket Lake už vůbec neobjeví. Tyto modely Intel bude Intel dál tvořit z čipů Comet Lake. Nevíme, zda by čtyřjádro/osmivlákno třeba mohlo díky vyššímu IPC Rocket Lake už mít označení Core i5, nebo už raketové ípět bude šestijádro a ménějaderná verze se od Rocket Lake nebude dát koupit.

Rocket Lake přináší významně aktualizované funkce a architekturu

FanlessTech už v minulosti několikrát získal roadmapy Intelu (zejména pro minipočítače NUC, ale někdy šlo i o plány procesorů). Takže nyní možná opět vychází z takových dokumentů a na poměry nepotvrzených úniků by tedy tento mohl být relativně důvěryhodný.

Brzké vydání Rocket Lake třeba už v lednu by bylo každopádně dobrá zpráva, protože by v desktopu (aspoň částečně) na platformě Intel konečně skončila éra architektury Skylake a dostali bychom některé chybějící funkce jako HDMI 2.0 nebo PCI Express 4.0 a také novou architektur GPU (která bude mít delší podporu v ovladačích). A ti, kdo teď kupovali LGA 1200 s Comet Lake už s vidinou upgradu, nebudou muset čekat tak dlouho.

Galerie: Uniklé informace k desktopovým procesorům Intel Rocket Lake pro socket LGA 1200

Zdroj: FanlessTech

Byl pro vás článek přínosný?