Hlavní navigace

Roadmapa procesorů Intel Xeon: Ice Lake bude umět PCI Express 4.0, DDR5 ještě ne

7. 2. 2019

Sdílet

Od CES 2019 máme potvrzeno, že AMD přinese letos s procesory Ryzen 3000 do osobních počítačů PCI Express 4.0. A zároveň ho druhá generace Epyců „Rome“ se 7nm čipy zavede do serverů. Naopak jsme nevěděli, kdy přinese PCIe 4.0 Intel a zda se dá čekat brzy. Na tuto a i některé další záhady však teď asi máme odpověď. Cisco totiž v dokumentu ke svým serverům prozradilo některé dosud tajné detaily plánovaných procesorů Intelu, které díky tomu prosákly na internet.

Nejde o žádný pochybný nebo „údajný“ podnik, dokument je veřejně k mání na webu Cisca a nemusíme se tedy bát, že jde o podvrh. Zajímá nás na něm strana 22, kde je vyznačena roadmapa současných a budoucích platformy serverů Cisco založených na procesorech Xeon. Nyní je aktuální generace Cixco M5 založená na platformě Intel Purley a procesorech Skylake-SP. Letos se do ní ovšem dostanou nové aktualizované 14nm čipy Cascade Lake-SP s opravami bezpečnostních chybněkterými dalšími vylepšeními. S Cascade Lake ale současná serverová platforma na socketu LGA 3647 skončí a po ní bude následovat něco úplně nového.

Ice Lake v serverech: PCIe 4.0 a osmikanálové paměti

Servery Cisco M6, které mají vyjít v první polovině roku 2020, budou už založené na nové platformě označené Intel Whitley. Tato platforma je určená zejména pro první 10nm serverové procesory Ice Lake-SP, které přinesou také novou architekturu CPU jader Sunny Cove. A kromě toho se v těchto procesorech také už objeví onen PCI Express 4.0, díky čemuž budou se stejným počtem linek poskytovat dvojnásobnou I/O propustnost pro připojená SSD a další zařízení. Bohužel ale nevíme, kolik linek tyto procesory budou poskytovat.

Xeon pro socket LGA 3647 s výstupkem pro připojení na logiku Omni-Path

Roadmapa potvrzuje, že s platformou Whitley Intel v roce 2020 přejde na nový serverový socket a přeruší kompatibilitu se Skylake-SP. Tento socket totiž bude mít kromě PCIe 4.0 už i osmikanálový paměťový řadič a dle některých starších indicií bude možná označen LGA 4189 (což by mělo prozrazovat počet kontaktů). Tím Intel srovná krok s platformou AMD Epyc nebo Cavium/Marvell ThunderX2, které skočily rovnou na osm kanálů, zatímco Inteluu LGA 3647 volil jenom šest.

DDR5 zatím ne?

Ovšem zdá se, že platforma Whitley stále bude používat paměti DDR4, a to zpočátku na 2933 MHz. Ačkoliv jsme zde tedy nedávno spekulovali, že by Intel u procesorů Icelake-SP a platformou Whitley už mohl naskočit na DDR5, asi se nám to nevyplní a Xeony tyto paměti začnou využívat až později.

Roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP (Zdroj: Cisco) Roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP (Zdroj: Cisco)

Cooper Lake: překlenovacích 14 nm?

Zajímavé je, že na této platformě nebudou fungovat jen procesory Ice Lake-SP. Ještě před nimi je totiž zařazena generace Copper Lake (dříve se pro ni objevilo také označení Cooper Lake, zde se asi stal překlep). Cooper Lake (či Cooper Lake-SP) by patrně měly ještě být 14nm procesory s jádry odvozenými od architektury Skylake. Jejich existence na platformě Whitley by asi mohla mít překlenovací úlohu. Tedy zajistit, aby nová platforma mohla jít na trh i tehdy, pokud 10nm čipy nebudou připraveny kvůli problémům výrobního procesu. Je také možné, že na 10nm procesu budou za začátku vyráběné jen některé modely a další budou stále 14nm.

intel cooper lake sp roadmapa O něco dříve uniklá roadmapa Intelu, ukazující generaci Cooper Lake coby 14nm čipy

Zajímavé ale je, že u těchto procesorů (které by asi mohly vyjít dříve, než Ice Lake-SP), uvádí Cisco podporu PCI Express „3.0/4.0“. Co se tím myslí, těžko říct. Mohlo by teoreticky jít o to, že čipset bude připraven na PCI Express 4.0, ale CPU ne (pokud tyto procesory budou kompletní SoC jako Epyc). Objevily se i dohady, že by Intel mohly do Cooper Lake integrovat malý 10nm čiplet, který by implementoval PCI Express 4.0, ale je otázka, zda se něčemu takovému dá věřit, takovéto řešení působí poněkud překomplikovaně. AnandTech například podotýká jiné vysvětlení: CPU by mohlo jít na trh jako PCI Express 3.0, a certifikaci pro PCI Express 4.0 by Intel dodal až později aktualizací.

Galerie: uniklé roadmapy budoucích procesorů Intel

Ice Lake by mohlo PCI Express 4.0 přinést i do desktopu

Serverová platforma je pro nás podstatná mimo jiné i proto, že jsou od ní odvozené highendové procesory (nynější platforma X299), nebo nyní i extrémní speciály jako je Xeon W-3175X. Toto tedy dává naději, že v roce 2020 by Intel mohl přinést PCI Express 4.0 i do highendového desktopu. Ovšem fyzická rozhraní pro PCI Express 4.0 („PHY“) by pro Intel nemělo být problémem sdílet i s levnějšími 10nm čipy pro mainstream. Stejné IP by mohlo být použito i v nich a tudíž by i obyčejné Ice Lake pro desktop a pro notebooky už teoreticky mohlo PCIe 4.0 umět. A pokud ne generace Ice Lake, pak by se patrně mohla podpora objevit v té další, procesorech Tiger Lake. Snad ke konci roku 2020 nebo v roce 2021.

Byl pro vás článek přínosný?