Hlavní navigace

Intel prý chystá už i dvoujádrové Kaby Lake-X, extrémní Core i3 pro platformu X299

22. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Highendová desktopová platforma Intelu mívala vždy tu nevýhodu, že do ní neexistovaly levnější „vstupní“ procesory. Je otázka, do jaké míry má cenu tento problém řešit, když cenovou bariéru vytváří už samotná dražší deska. Nicméně nyní s platformou X299 se Intel rozhodl, že pro ni zkusí levnější procesory udělat, a jak už víte, vznikla z toho čtyřjádra Kaby Lake-X (Core i7-7740K a i5-7640K) – běžný desktopový čip, ale „balený“ pro socket LGA 2066. A též značně kontroverzní, protože ačkoliv se dle dostupných údajů alespoň v nějaké míře prodávají, pádné důvody pro jejich pořízení není úplně snadné jmenovat. Pokud vám jejich existence nedávala moc smysl, pak se teď připravte na ještě větší záhadu. Intel teď totiž údajně pro socket LGA 2066 chystá také Kaby Lake-X jen se dvěma jádry.

Toto CPU se prý má jmenovat Core i3-7360X, což signalizuje, že se jedná o Kaby Lake(-X) a že procesor bude asi postaven na již existujícím běžném odemčeném Core i3-7350K. Verze pro socket LGA 2066 by měla být prakticky totéž, až na změněné pouzdro a přepracování pro platformu X299. Podle dostupných údajů by údajně takt měl být vyšší – 4,3 GHz. Ovšem jelikož je čip odemčený pro taktování a bude se používat s „nadšeneckými“ deskami platformy X299, toto pravděpodobně nehraje moc velkou úlohu a zájemce bude zajímat spíše to, jaká bude frekvence dosažitelná pro přetaktování.

Změněné má být jinak i TDP, to je stanoveno na stejných 112 W jako u čtyřjader Kaby Lake-X. Běžné i3-7350K má TDP jen 60 W, nicméně oněch 112 W snad verze X nebude reálně dosahovat, pokud nebude přetaktovaná. Jinak by CPU mělo mít stejnou výbavu jako čtyřjádra Kaby Lake – tedy podporu 2666MHz pamětí DDR4 (avšak jen na dvoukanálovém řadiči) a 16 linek PCI Express. Na platformě X299 také nebude dostupné integrované GPU čipu.

Údajný vzorek Core i3-7360X (Zdroj: Baidu) Údajný vzorek Core i3-7360X (Zdroj: Baidu)

Toto dvoujádro, jehož smysl asi bude leckdo zpochybňovat, se údajně objevilo v Číně. Na webu už jsou dokonce i fotografie vzorku (nejde o sériový kus, dle označení „Intel Confidential“). Na rozvaděči je nicméně vytištěno 4,00 GHz, což nesedí s údajným taktem 4,3 GHz. Čínský zdroj se kupodivu odvolává pro změnu na nějaký švédský web, ten se mi ale najít nepodařilo. Existuje tedy asi i slušná šance, že si tu z nás dálný východ dělá legraci a toto CPU neexistuje. Všimněte si také, že v názvu je nekonzistentně písmenko X, kdežto ostatní Kaby Lake-X jsou jen „káčka“. Na druhou stranu, jak kachna to chvíli vypadalo i kolem prvních zpráv o procesorech Threadripper a X399, které se pak překvapivě potvrdily.

Údajné Core i3-7360X ve srovnání s běžným procesorem pro patici LGA 1151 (Zdroj: Baidu) Údajné Core i3-7360X ve srovnání s běžným procesorem pro patici LGA 1151 (Zdroj: Baidu)

Na čínském trhu by možná toto CPU mohlo dávat určitý smysl, jelikož tam zdá se podobné „nadšenecké verze“ postavené na slabším základu mají relativně úspěch. V Číně se začaly objevovat věci jako mainstreamové grafiky GeForce GTX 960 s masivním tříventilátorovým chladičem a superdlouhým PCB. Ale je možné, že Číňany podceňujeme a poptávka po lehce potěmkinovských produktech s mocnou fasádou, ale slabším vnitřkem je všude stejná.

Kdy by se toto extrémní dvoujádro mělo začít prodávat, zpráva neuvádí. Nemá ale být úplně levné. Stát bude – pokud tedy celá věc není vymyšlená – 1699 čínských jüanů, což je přes pět a půl tisíce korun. Cena bude tedy odpovídat spíš čtyřjádrům pro socket LGA 1151 a v nadcházející generaci Coffee Lake už možná i šestijader. Ovšem Kaby Lake-X ani před tímto dvoujádrem nebylo šampionem v poměru cena/výkon, takže asi nemá smysl toto nějak zvlášť kritizovat. Zda se bude Core i3-7360X prodávat i na západě, není ovšem jisté a mohlo by zůstat speciálem pro Asii.

Byl pro vás článek přínosný?