Hlavní navigace

Intel prý s AMD vyjednává o licencování patentů či grafických technologií

18. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden ze zdrojů příjmů, které přispívají k dlouhodobé ziskovosti Nvidie, představuje 266 milionů dolarů, které jí ročně vyplácí Intel za licence „duševního vlastnictví“ neboli IP vztahujícího se ke grafickým architekturám. Zdá se, že podobně (ovšem ne nutně podobně velkou částkou) by v budoucnu mohlo Intel „kasírovat“ také AMD. Šéfka firmy Lisa Su se loni nechala slyšet, že IP držené AMD by se dalo a mělo monetizovat, a nucené či dobrovolné dohody o licencování patentů by mohly být cestou, jak z něj peníze získat.

Zpráva, že AMD a Intel v současnosti o takovémto licencování jednají, se včera objevila na internetu. Je připisována agentuře Bloomberg, ovšem objevila se jen v sekundárních zdrojích a přímo o „z úst“ Bloombergu se momentálně řečený text nalézt nedá. Existuje tedy i určitá možnost, že jde o omyl, dezinterpretaci, nebo jiný druh nepravdy. Mezi oběma firmami podle této informace mají probíhat rozhovory, ovšem není známo, v jakém stádiu pokročilosti jsou či která ze stran je iniciovala. Nelze tedy ani hádat, jak reálná je šance, že nakonec nějaká dohoda bude uzavřena.

GPU Hawaii (TechRadar)
GPU Hawaii od AMD (TechRadar)

Pokud jde o to, jaké duševní vlastnictví by si Intel licencoval, nejde pravděpodobně přímo o celý návrh GPU či jeho částí, jako je tomu například při licencování IP bloků PowerVR od Imagination Technologies. Taková věc by znamenala, že by Intel opustil svou vlastní, řadu let vyvíjenou architekturu grafických výpočetních jednotek, což je velmi nepravděpodobné.

Pokud na to dojde, pořídí Intel naopak patrně jen práva na „používání“ určitých patentů držených AMD. Takové licencování je spíše preventivního charakteru, firma jím předchází hrozbě, že by ji konkurent v budoucnu mohl zažalovat za to, že její produkty ony patenty porušují. Nejde ale o přímé přenesení technologií vlastníka patentu do produktu firmy, která si licenci pořizuje. I když nelze vyloučit, že by si Intel kromě patentů samotných nějaké konkrétní technologie také licencoval. Pokud by na to došlo, projeví se to ale až během několika let, neboť vývojové cykly procesorů jsou dlouhé.

 

Patentů se týká i zmíněná licence, kterou má Intel od Nvidie a případná dohoda s AMD zřejmě bude podobná. Finančně ale zdaleka nemusí být tak lukrativní (pro AMD). Smlouva s Nvidií, dle které jí Intel vyplácí 66 milionů každé čtvrtletí, byla totiž výsledkem mimosoudního vyrovnání, a tak část tohoto obnosu vlastně představuje skrytou kompenzaci za to, že Nvidia stáhla žalobu v tehdejších sporech. AMD v současnosti otevřené spory nemá, a proto by výsledkem mohla být jen uměřenější částka vyplývající z váhy samotného IP.

Logo společnosti Intel

Kromě toho vůbec nemusí jít o licencování jednostranné. Také Intel možná obratem licencuje nějaké IP AMD a tím pádem by pak byla finanční kompenzace adekvátně nižší. Pokud nepůjde dokonce o výměnu bez nějakých transferů peněz, či (teoreticky) dokonce s poplatky na vrub AMD. Pokud to nicméně z Intelu nějaké významnější tantiémy dostane, pomůže to dlouhodobému hospodaření firmy, která nyní potřebuje najít nové příjmy, aby pokryla své náklady.

Zdroj: Seeking Alpha

Byl pro vás článek přínosný?