Hlavní navigace

Intel prý vystrnadil ARM z brýlí Google Glass, v novém modelu bude jeho čip

1. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel je sice polovodičový obr, firma ale poněkud zaspala nebývalou expanzi trhu mobilních zařízení, kde místo ní mají žně různí výrobci čipů s architekturou ARM. Aby se takový laps neopakoval, poohlíží se Intel už teď preventivně po další oblasti, která by mohla projít podobnou explozí. A tou jsou takzvané „wearables“, tedy nositelná elektronika jako chytré brýle, hodinky a tak podobně. Podle zatím neoficiálních zpráv se Intelu nyní podařil důležitý symbolický úspěch v tomto oboru – jeho čipy se dostanou do asi nejznámějšího zařízení z celé kategorie.

Tímto označením mám na mysli brýle Glass od Google (i když je možné, že je časem silou značky přebije Apple Watch). Toto zařízení sice není běžně dostupné, výrobce jej ale uvolnil v rámci jakéhosi poloveřejného betatestu. The Wall Street Journal nyní píše, že se chystá přechod tohoto zařízení na platformu x86. Podle zdrojů zasvěcených do věci má Google příští rok přijít s novou generací Glass, v které již místo čipu ARM bude procesor od Intelu.

Tento „design win“ by mohl Intelu posloužit jako dobrá reklama, neboť Glass si vysloužilo poměrně velkou publicitu. Intel jím údajně bude chtít oslovit hlavně firemní sféru, průmysl či oblast zdravotnictví. Google samotný zatím své chytré brýle vnímá spíše jako spotřebitelskou záležitost než jako pracovní nástroj, to by se ale postupně mohlo změnit.

Chytré Brýle Google Glass (Zdroj: Wikimedia Commons)
Chytré Brýle Google Glass (Zdroj: Wikimedia Commons)

Wall Street Journal bohužel nezískal podrobnosti o tom, co za čip by se v novém Glass měl objevit. V tuto chvíli Google používá OMAP 4430 od Texas Instruments, což je ale zastaralý SoC a jeho výrobce již mobilní trh opustil. Zařízení trápí zejména špatná výdrž na (malý) akumulátor a Google by tedy potřeboval čip co nejúspornější. Ve hře by mohl být procesor z řady Quark, je ovšem otázka, zda budou tyto SoCy vyhovovat technologicky. Glass je přece jen spíše mobilním zařízením než příslušníkem kategorie „internet věcí“ a potřebuje tak funkce jako je GPU či akcelerace multimédií. Docela pravděpodobné je tak i použití mobilních SoC řady Atom. Teoreticky by mohlo jít o podobný hardware, jaký Intel používá v modulu Edison (tedy hybrid Atomu a Quarku), ale v kompaktnějším provedení.

Modul Edison - platforma Intelu pro embedded, internet věcí a kutily
Modul Edison - platforma Intelu pro embedded, internet věcí a kutily

Jelikož „účinkování“ v Google Glass má značnou marketingovou hodnotu, je možné, že se Intel do tohoto partnerství takříkajíc protlačil. Přednost před výrobci z tábora ARM mohl dostat nejen pro technická kritéria, ale třeba i díky zvýhodněné ceně – podobně jako nyní společnost získává tržní podíl v tabletech subvencováním. Partnerství s Intelem také pro Google může být strategickou záležitostí. Intel má totiž značné zdroje a může tak pomoci s propagací a popularizací brýlí Glass, ale třeba i dalších podobných produktů v budoucnu.

 

Oblast elektronických zařízení určených k nošení prohlásil Intel za svou prioritu už minulý rok, krátce po nástupu nového šéfa Briana Krzanicha do funkce. Podle tehdejšího prohlášení CEO Intelu se „wearables“ mají (ještě vedle „internetu věcí“) mají stát klíčovou oblastí počítačového trhu. Intel tehdy také sdělil, že se již brzy mají objevit taková zařízení založená na jeho čipech. Nový Google Glass je možná jedním z produktů, o kterých byla tehdy řeč.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?