Hlavní navigace

Intel radikálně zmenší kritizované dividendy. Platil je, zatímco staví továrny na dluh a žádá dotace

24. 2. 2023

Sdílet

Zdroj: Intel
Kritizované výplaty dividend se sníží o dvě třetiny a přednost budou mít investice.

V průběhu loňského roku dopadly na Intel výrazně špatné finanční výsledky (tedy v porovnání s předchozími zvyklostmi). Firma měla poprvé za dekády ztráty a její tržby klesly drasticky – zatímco dříve byly i přes 20 miliard $ za kvartál, nyní v Q1 2023 firma očekává jen cca 11 miliard $. Proto už začala škrtat, propouštět a údajně i snižovat platy. Jenže současně stále vyplácela vysoké dividendy (i v podstatě na dluh), zatímco současně žádala vládní subvence. Toto si vysloužilo hodně kritiky a zdá se, že zabrala. Intel oznámil, že dividendy omezí a peníze by měly být investovány do budoucího rozvoje.

Ve středu Intel oznámil, že tuto svoji politiku změní, a vyhlásil redukci dividendy o dvě třetiny. Správní rada rozhodla o změně, podle níž firma od 1. 6. sníží kvartální výplatu na 12,5 centu na jednu akcii. Mělo by to znamenat, že v roce 2023 vyplatí celkem 2 miliardy $ v dividendách, zatímco dle původních plánů to mělo být 6 miliard $. Mělo by to být jedno z prvních takto rázných opatření za velmi dlouhou dobu.

Jako důvod Intel uvádí, že raději investuje získané prostředky do strategického kapitálu a peníze ušetřené na dividendách také mají být použité na výstavbu nových výrobních kapacit a expanzi do oblasti foundry výroby pro externí klienty (tzv. strategie IDM 2.0). To mělo být z výrazné části na dluh a současně se Intel ucházel o státní podporu. Nyní při svých špatných výsledcích žádal například v Německu o její navýšení a kontrast se stále vysokou dividendovou nebyl vnímán zrovna dobře.

Intel s tímto oznámením také uvádí, že firma „upravila časový rozvrh“ budování kapacit nových továren s ohledem na to, že poptávka po čipech se oproti předchozím letům, kdy byl kapacit kritický nedostatek, o dost propadla. Toto by mělo znamenat, že výstavba linek začne později, a krátkodobě to tedy znamená další uspořené peníze (které ale budou stále investovány dle původního záměru, jen později).

Intel tímto krokem zřejmě uznává, že v současném stavu, kdy už firma přistupovala ke škrtům a zrušila několik produktů, by asi mělo být mnohem rozumnější zredukovat dividendu (ale i zpětné výkupy akcií, o jejichž omezení zatím řeč není). Ta totiž má dodávat hodnotu majitelům akcií, ale pokud kvůli tomu Intel neinvestuje a přichází o budoucí příležitosti, zase tím cena akcií klesne a vlastníci budou paradoxně škodovat. Nová strategie by měla naopak vést k tomu, že v budoucnu bude Intel větší a silnější firma s širším záběrem, takže hodnota akcií bude proti dnešku výrazně lepší, takže vlastníci na tom nakonec budou lépe.

Výrobní prostory továrny na polovodičové čipy (Zdroj: Intel)

Je ale zajímavé, že je toto oznamováno jen čtyři týdny po vyhlášení kvartálních výsledků. Podobná zásadní vyhlášení bývají často ponechávána právě na termín čtvrtletních uzávěrek. Je proto docela velká šance, že Intel toto původně nechtěl a ještě i po posledních nedobrých tržbách a výhledu na Q1 2023 chtěl vysokou dividendu zachovat. A nynější změna je způsobená až značným tlakem a kritikou, která se od té doby ozývala. Je však i alternativní vysvětlení, a sice že firma nechtěla vypustit najednou příliš mnoho zpráv, které by podťaly cenu akcií, a proto oznámení o něco pozdržela. Budoucí vyplacené dividendy jsou totiž něco, s čím tržní cena akcií již počítá, a pokud oznámíte redukci o třetinu, tak o daný objem dolarů prakticky automaticky klesne cena akcie.

Ať už ale šlo o vlastní rozhodnutí, nebo o krok pod vnějším tlakem, toto by mělo Intelu pomoci v transformaci a vést k tomu, že jeho výrobky (a také výrobní technologie nabízené foundry partnerům) budou konkurenceschopnější. Toto by tedy minimálně v delším horizontu měla být dobrá zpráva.

Zdroje: Tom's Hardware, Intel

Byl pro vás článek přínosný?