Hlavní navigace

Intel reaguje na 7nm Epyc. Brzo vydá refresh Xeonů Cascade Lake, víc jader za nižší ceny

4. 2. 2020

Sdílet

Intel zdá se cítí tlak v serverech. Ještě tento měsíc prý vyjdou nové modely Xeonů Cascade Lake-SP, které zřejmě budou bojovat proti AMD poměrem cena/výkon.

O víkendu se tu zmiňovaly nové serverové procesory Intelu, které mají letos (ovšem se zpožděním) vyjít – Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP pro novou serverovou platformu LGA 4189. Kupodivu to ale vypadá, že k těmto hned dvěma (Cooper Lake je zřejmě 14nm plán B pro případ problémů 10nm Ice Lake-SP) rodinám kupodivu vyjde ještě třetí. Intel totiž podle všeho chystá ještě refresh také 14nm Xeonů „Cascade Lake-SP“ z loňského roku. Zní to dost zmatečně, ale údajně tomu tak má být. Web CRN píše, že dle tří různých zdrojů z řad partnerů Intelu jsou nyní v přípravě nové modely čipů Cascade Lake, které by měly být uvedeny na trh v řádu týdnů coby Cascade Lake Refresh. Má to být údajně snaha zvýšit konkurenceschopnost proti procesorům AMD Epyc. Ty mají výhodu vyššího maximálního počtu jader, efektivnějšího výrobního procesu a také konektivity – ale dlužnost říct, že tváří v tvář dominanci Intelu na trhu a zřejmě i prostě různým formám setrva

Víc jader, víc výkonu

Nicméně Intel zřejmě ani to nechce nechat jen tak. Údajně už tento měsíc, 23. února, mají být v rámci Cascade Lake vydány tyto nové modely, u kterých se zvýší počty jader, takty nebo oboje na každé určité cenové příčce. To má být podle oněch zdrojů způsob, jak Intel proti 7nm Epycům chce bojovat – tedy samozřejmě proti těm nižším, protože Cascade Lake v socketu LGA 3647 podporuje pořád maximálně 28 jader a toto Intel překročit nemůže. Přidání jader ale dovoluje navýšit výkon, aniž by se výrazně zvyšovala spotřeba, což by nastalo, pokud by Intel výkon popohnal prostě vyššími takty.

Ceny konkrétních refreshovaných modelů mají zřejmě být podobné těm, které měly původní loňské modely Cascade Lake, takže ve výsledku by refresh měl poskytovat lepší poměr cena/výkon (což je něco, v čemž teď Intel zaostává).

Z Platinum se stanou dostupnější Xeony Gold?

CRN publikoval i tabulku s předběžnými specifikacemi refreshovaných modelů Cascade Lake, i když nevíme jistě, zda jsou úplně definitivní. Zatím je jako obvykle berte spíš s rezervou. Tyto nové modely budou zdá se poměrně snadno poznatelné v cenících a katalozích, protože mají za číselným označením písmeno R (ovšem v jednom případě také U a T – nejde li o nějaký překlep).

Parametry CPU Intel Xeon Cascade Lake Refresh CRN Připravované modely procesorů Intel Xeon Cascade Lake Refresh dle CRN

Modelů by mělo být minimálně osmnáct s konfiguracemi od osmi po 28 jader/56 vláken. Zajímavé je, že nejsou jmenované žádné verze Platinum 8200, a místo toho řada Xeon Gold 6200 sahá až po 28jádro se základním taktem 2,7 GHz a 205W TDP. Toto by mohlo značit, že Intel modely Platinum ponechá jen na nové platformě (Cooper Lake/LGA 4189) a na LGA 3647 bude totéž, co doposud byly drahé platinové modely, prodávat za méně peněz pod značkou Xeon Gold. Podobně jako v případě slev highednových Cascade Lake-X pro platformu X299 tedy možná jsme svědky přeorientování z produktů s vysokými cenami na produkty lákající na atraktivní poměr cena/výkon. I když samozřejmě až v praxi se ukáže, jak moc Intel reálně zlevní.

Intel Xeon Cascade Lake AnandTech Intel Xeon Cascade Lake (Zdroj: AnandTech)

Jaký dává tento refresh smysl, když tento rok Intel vydá současně i novou platformu? Intel chce zřejmě přesto současně posílit také nabídku na odcházející platformě LGA 3647. Možná proto, aby na ní udržel co nejvíce zákazníků, kteří by, když už stejně budou měnit servery, jinak mohli přejít rovnou na konkurenční AMD Epyc místo na LGA 4189 v modrých barvách. Strategie Intelu by tady tudíž mohla být raději podobné zákazníky novými výhodnějšími CPU udržet na této staré platformě, kterou už mají jednou nasazenou a rozběhnutou, a tedy se v ní budou Intelu proti konkurenci pozice snáze hájit, anglicky by se řeklo, že je v nich už silně „entrenched“.

Galerie: Intel Xeon Scalable generace Cascade Lake

Byl pro vás článek přínosný?